Hobby's Martin

FOTOGRAFIE
Fotograferen is de kunst van het weglaten. Net die compositie op dat moment proberen vast te leggen. Je heb daarbij minimaal 1 van de 3 G's wel nodig (geld, geduld en geluk) voor een mooie foto. Ik ben overgestapt van Minolta naar Nikon (bodies en lenzen). Zie je verschil ? Reken maar, maar daar zit ook een prijskaartje aan vast. Intussen heb ik kunnen sparen voor een mooie set. Met de D850 voor veel pixels (achteraf croppen) en de D5 (weinig ruis bij hoge ISO) heb ik een mooi complementair paar bodies. Met de 14-24, 24-70, 70-200, 200-500, 50, 105 en 400mm heb ik ook het hele scala aan lenzen aangevuld met een 1.4 en een 2.0 converter. Allemaal te koop bij o.a. Camera Tools in Apeldoorn.

Verbeteren en perfectioneren doe ik achteraf met Adobe Lightroom. Een makkelijk pakket om mee te werken en waar je 95% van je workflow mee afdekt. Soms gebruik ik nog Paint Shop Pro, voor een leuk uitsnede (PNG).

Het uiteindelijke doel is een mooi fotoboek. Hoewel ze terug gaan in kwaliteit blijft Albelli voor mij nog het beste.
WHISK(E)Y
COMPUTERS
Het zelf computers maken is passÚ. Het kost te veel tijd om alle ontwikkelingen bij te houden. Ik laat me gewoon adviseren en koop mij spullen meestal bij Mycom in de winkel. Is wel zo makkelijk als er een keer wat stuk is en je moet terug.

Een thuisnetwerk leent zich uitstekend voor een NAS (Network Attached Storage). Een "grote schijf" voor alle documenten, films, muziek en foto's bereikbaar vanaf iedere Pc. De Synology DS209+ voor het dagelijkse snelle werk en de DS2413+ met 18TB en 2 x 3TB failover voor de bulk.

Een goede winkel (specialist) voor NAS'sen is Wifimedia in Arnhem. Misschien iets duurder, maar prima service en veel kennis van zaken (in tegenstelling MediaMarkt).

Een NAS is ook erg handig voor koppelen van je webcam's. Zodra ze beweging detecteren, worden de opnamen daarop weggeschreven, zonder dat je Pc aan staat.
Copyright © 2017 Auteur: Martin Rodenburg Laatste wijziging: 10 oktober 2017