JAPAN - RONDREIS, 25 DAGEN
Japan is een land waarbij je van de ene verbazing in de andere valt door de enorme tegenstellingen. Nergens ter wereld gaan mystiek, cultuur en tradities zo harmonieus samen met technische innovatie en futurisme als in Japan. Vergelijk bijvoorbeeld de skyline van de grote steden in Japan met de traditionele dorpjes en pittoreske natuurlandschappen. Laat je meeslepen in de gekte van de stadsjungle van Tokio en kom een paar straten verder tot rust in de oorverdovende stilte van een Japanse tuin. Een vakantie in Japan is een reis vol tegenstellingen.

Niets is wat het lijkt
Dit is een uiterst afwisselende vakantie in Japan met aandacht voor de Japanse cultuur én natuur. De reis biedt erg veel individuele vrijheid en het programma is behoorlijk intensief doordat we veel verschillende plaatsen bezoeken. In Japan reizen we met het openbaar vervoer. We maken gebruik van lokale boemeltjes tot de snelle shinkansen treinen. De Railpass van maar liefst 21 dagen (twv ± € 450,-) kun je in deze periode onbeperkt gebruiken en is dus ideaal om er zelf op uit te gaan. Dat geeft je tijdens deze reis grote vrijheid om Japan naar eigen inzicht te ontdekken.

Japan en de Japanners
Reizen in Japan betekent twintigduizend treinen per dag die allemaal stipt op tijd rijden en hete blikjes koffie uit een automaat. Geen opdringerige gidsen of schreeuwerige verkopers, maar wel de meest kleurrijke winkels van Azië. Hier zou je alleen al voor de verpakking iets willen kopen. Ook het comfort is erg belangrijk in Japan; of een toilet nu in het Tokio Hilton of langs rijstvelden staat: elke bezoeker heeft toch recht op een verwarmde wc-bril? In Japan houdt men van regelmaat, comfort en duidelijkheid. Hoewel dat misschien eng lijkt, is het (ook) voor een toerist bijzonder prettig.

Bad- en eetcultuur in Japan
Een van de meest ontspannen aspecten van reizen in Japan is de badcultuur. Op meerdere plaatsen kun je samen met de Japanners in een onsen van heilzaam, uit de grond opborrelend water genieten. Ook zul je verrast zijn over de tongstrelende culinaire hoogstandjes. Iedere streek kent zijn eigen specialiteiten, maar de bekendste specialiteiten zijn toch wel de heerlijke sushi en de warme saké. Of je de prachtige Geisha's zult zien hangt af van je geluk. In Kyoto kom je ze soms op straat tegen, op weg naar hun werk.

Nieuwe en oude Japanse tradities
Wolkenkrabbers en overvolle metro’s in Tokio, extreme manga en hoge werkdruk. Het moderne Japan is een megalomane stadsjungle van extreme proporties met wetten, ongeschreven regels en tradities die voor een toerist onmogelijk te doorgronden is. Japan mag dan wel heel westers lijken, achter alle neon en elektronica is men veel religieuzer en traditioneler dan je op eerste gezicht zou vermoeden. De Tempels van Nikko, vlakbij Tokio, ontvangen per jaar tienduizenden toeristen uit eigen land die stuk voor stuk een kaarsje branden of een gebed op papier schrijven en dat achterlaten.

HET OVERZICHT
1 Vliegreis Amsterdam via Frankfurt naar Tokio
2 Tokio / vrije dag
3 Tokio / vrije dag
4 Tokio / vrije dag
5 Tokio / vrije dag
6 naar Yudanaka
7 Yudanaka / vrije dag
8 naar Tsumago
9 via Magome naar Kyoto
10 Kyoto / vrije dag
11 Kyoto / vrije dag
12 Kyoto / vrije dag
13 Kyoto / vrije dag
14 naar Mount Koya
15 naar Hiroshimak
16 Hiroshima / vrije dag
17 Hiroshima / vrije dag
18 naar Kumamoto
19 Kumamoto / bezoek Mount Aso
20 naar Nagasaki
21 Nagasaki / vrije dag
22 via Himeji naar Osaka
23 Osaka / vrije dag
24 Osaka / vrije dag
25 Vliegreis Osaka via Frankfurt naar Schiphol
ROUTE GIDS SAWADEE

DE DAG TOT DAG BESCHRIJVING JAPAN UIT SAWADEE GIDS

Dag 1: vlucht Amsterdam - Tokio
Voor de vluchtgegevens verwijzen wij naar het vluchtschema.

Dag 2: aankomst Tokio / vrije dag
Vandaag komen we aan in de grootste metropool van Japan en tevens de hoofdstad, Tokio. Deze wereldstad zorgt voor een spetterend begin van je reis. Het openbaar vervoer in Japan is heel goed geregeld. We hebben er daarom voor gekozen om met de trein te reizen. De komende vier nachten overnachten we in een comfortabel hotel.
Met de metrolijn Yamanote kun je de belangrijkste bezienswaardigheden opzoeken. Bezoek het meer traditionele Japan in de stadsdelen Asakusa en Ueno. De wolkenkrabbers vind je in de wijk Shinjuku en de Japanse punkers en gothics op de Harajuku brug bij het Yoyogipark. Deze enorme stad heeft voor iedereen wel iets te bieden en je hebt voldoende tijd om deze stad te ontdekken.

Dag 3: Tokio / vrije dag
Het is ook leuk om naar het luxere stadsdeel Ginza te gaan. Hier vind je de allerlaatste technische snufjes en terrasjes waarvandaan je trendy jeugd kunt gadeslaan. Ook is het dé plek om automodellen te zien die je in Europa nog niet ziet. Wil je een geweldig uitzicht over de stad? Ga dan naar het Metropolitan Government Building, het stadhuis van Tokio.

Dag 4: Tokio / vrije dag
Zowel in Tokio als daarbuiten kun je vele bekende en minder bekende plekken bezoeken. Voor al deze extra uitstapjes geldt dat je de 21-daagse Rail Pass kunt gebruiken. Voor het treinvervoer hoef je dus niets extra’s te betalen. Reis bijvoorbeeld naar Nikko, Nikko ligt op 150 km ten noorden van Tokio en kan je met de trein in ongeveer 3 uur bereiken. Nikko staat op de UNESCO lijst en er staat een belangrijk mausoleum van de Tokugawa shoguns.
De natuur is hier prachtig, je wandelt tussen de cederbomen van de ene naar de andere prachtige tempel. Een ander uitstapje dat ook aan te raden is, is naar Kamakura. Dit ligt ten zuiden van Tokio en ligt op ongeveer 1,5 uur reizen met de trein. Ook hier kun je mooie wandelingen maken door bosrijk gebied en de beroemde grote boeddha bekijken.
Dag 5: Tokio / vrije dag
Wil je een bijzonder Japans ontbijt? Ga dan naar de centrale vismarkt in het stadsdeel Tsukiji. Dit is de grootste vismarkt ter wereld en een bezoek hieraan is een leuke belevenis. Op de markt zie je verschillende vissoorten die je waarschijnlijk nog nooit eerder gezien hebt. Een goede voorbereiding op de rest van je reis is een bezoek aan het Nationaal Museum met de grootste collectie Japanse kunst.

Dag 6: naar Yudanaka
Met de trein reizen we in ongeveer drie uur naar Yudanaka. Yudanaka ligt in het berggebied Nagano. In de middag kun je kennismaken met een Japanse onsen, een bad gevuld met water uit een warmwaterbron. Deze onsen bevinden zich in de omgeving van onze accommodatie. We overnachten de komende twee nachten in een ryokan, een traditioneel Japans pension.

Dag 7: Yudanaka / vrije dag
Vandaag kun je van de mooie omgeving van Yudanaka genieten. In het Joshinetsu Kogen nationaal park leven niet alleen de beroemde makaken, maar ook vossen, herten en de met uitsterven bedreigde Aziatische zwarte beer. Met de zwarte beer zal je vandaag niet oog in oog komen te staan, maar met de makaken wel. Het is leuk om ze van dichtbij te zien. Deze apen maken gebruik van de warme onsen, waarin zij zich wassen, laten vlooien en lekker relaxen.
Dit is de enige plek ter wereld waar apen zich verwarmen in onsen. De apen hebben blijkbaar ook ontdekt dat het nemen van een warm bad zeer ontspannend kan zijn.

Dag 8: naar Tsumago
We rijden per trein in ongeveer vier uur door de bergen, langs een rivier met dorpen en stroomversnellingen naar Tsumago. Een plaats uit de Edo-periode. Het dorp ligt in de Kiso vallei aan de oude postroute van Tokio naar Kyoto, de Kyu- Nakasendo genaamd. Het dorpje wordt drukbezocht door Japanners die op zoek zijn naar hun cultureel erfgoed en zich vergapen aan de oude herbergen en winkeltjes. Tsumago bestaat uit louter traditionele houten huizen geflankeerd door minituintjes compleet met bonsai en grind.
In Otsumago wordt de groep verdeeld en slaap je in een minshuku (een traditionele Japanse herberg). Otsumago ligt op zo een 30 minuten lopen vanaf Tsumago. Je slaapt hier op tatami (gevlochten matten) en een futon (Japans bed). Deze accommodatie wordt gerund door een Japanse familie en geeft je een exclusief kijkje in het echte Japanse leven. De minshuku’s hebben een gezamenlijke, echt Japanse badgelegenheid.

Dag 9: via Magome naar Kyoto
In de ochtend kun je een wandeling van ongeveer drie uur maken. Deze loopt van Tsumago naar Magome, beide stops aan de oude postroute. De wandeling voert door een typisch Japans landschap van heuvels en riviertjes. In de middag brengt de bus en trein ons in ongeveer drie uur naar Kyoto. Het futuristische station van Kyoto is geheel van glas en staal gemaakt. We slapen de komende vijf nachten in een comfortabel hotel.

Dag 10: Kyoto / vrije dag
Kyoto is de culturele hoofdstad van Japan. Kyoto biedt een overvloed aan fraaie Boeddhistische en Shinto-tempels aan. Voor een bezoek aan de tempels zul je, gezien de hoeveelheid, een keuze moeten maken. De meeste en mooiste liggen aan de rand van Kyoto, in bomenrijke gebieden. Heel fraai is het kleine Kinkaku-ji met gouden dak, dat weerspiegelt in de vijver. De Ryoan-ji heeft een beroemde zen-tuin met rotsen in het zand.

Dag 11: Kyoto / vrije dag
In Gion, de oude uitgaanswijk van Kyoto, heb je grote kans om een geisha tegen te komen. Prachtig opgemaakt en gekleed in traditionele zijden gewaden gaan geisha's rond zes uur naar hun werk. Deze hoog gerespecteerde dames hebben een jarenlange opleiding gevolgd met o.a. dans en zang. Vind je het leuk om iets traditioneel te doen? Dan kun je een theeceremonie meemaken of een kookcursus volgen.

Dag 12: Kyoto / vrije dag
Ook vanuit Kyoto kun je een aantal uitstapjes maken. Voor deze uitstapjes geldt dat je de 21-daagse Rail Pass kunt gebruiken die inclusief de reissom is. Vanuit Kyoto kun je bijvoorbeeld naar Nara gaan, de bakermat van de Japanse cultuur. Een bezoek aan Nara is goed te combineren met een bezoek aan Fushimi Inari-taisha, waar duizenden rode torii’s staan.

Dag 13: Kyoto / vrije dag
Wil je deze dagen liever de natuur in? Dan kan je een mooie boottocht op de Hozu rivier maken, deze ligt op zo een 12 km van Kyoto. De vrije dagen geven je genoeg tijd om je smaakpapillen te laten genieten van het gevarieerde Japanse eten. Het eten is in Kyoto het meest geraffineerd. Neem dus zeker de tijd om uit eten te gaan.

Dag 14: naar Mount Koya
Via privéspoorlijnen en een kabelbaan bereiken we na vijf uur Mount Koya. Op de berg vind je de grootste en meest mystieke begraafplaats van Japan. Het aantal graven lijkt ontelbaar en zijn vanwege het invallende licht door de bomen zeer fotogeniek. Koya-san telt niet minder dan 120 tempels en we slapen dan ook in het gastenverblijf van één van deze tempels. Ook eten we mee met de traditioneel-vegetarische, maaltijden.

Dag 15: naar Hiroshima
Vandaag dalen we met de kabelbaan weer naar beneden af. Vervolgens pakken we de snelle Shinkansen naar Hiroshima, in totaal duurt de rit zo een vijf uur. Hiroshima, in 1945 door een Amerikaanse atoombom verwoest, is weer opgebouwd naar westers model. Een must is een bezoek aan het atoombom museum en de Dome, één van de gebouwen die bij de val van de bom overeind bleef. Ze zullen je niet onberoerd laten. We overnachten de komende drie nachten in een comfortabel hotel.

Dag 16: Hiroshima / vrije dag
Vandaag kun je een uitstap maken naar het eiland Miyajima, een klein eilandje voor de kust van Hiroshima. Je kunt hier zelf in een uurtje per trein en veerboot naartoe, de Rail Pass is wederom ook hier geldig. Op Miyajima staat de bijzondere Utsukushima Shrine en de beroemde rode “drijvende poort” die de scheiding tussen de stoffelijke wereld van de mensheid en het spirituele domein van de goden symboliseert.

Dag 17: Hiroshima / vrije dag
Vanuit Hirsoshima is het eenvoudig om met de Rail Pass naar omliggende plaatsen te reizen. Neem bijvoorbeeld de trein naar Kurashiki. Kurashiki heeft een mooi middeleeuws centrum met gerestaureerde huizen en smalle kanaaltjes. Over de nabijgelegen Kibivlakte kun je ook een fietstocht maken. Ga ja ´s avonds uit eten in Hiroshima? Probeer dan de streekspecialiteit Okonomiyaki: een gevulde pannenkoek.

Dag 18: naar Kumamoto
Vandaag brengt de trein ons in ongeveer twee uur naar Kumamoto. De bekendste bezienswaardigheid in Kumamoto is het grote Kumamoto kasteel. Het kasteel wordt als één van de belangrijkste kastelen van Japan gezien. Binnen de muren van het kasteel is het oude houten verblijf van de voormalige Daimyo te zien en een schitterende Japanse tuin. De komende twee nachten slapen we in een comfortabel hotel.

Dag 19: Kumamoto / bezoek Mount Aso
Vanuit Kumamoto kun je dagwandelingen maken rondom de Mount Aso vulkaantoppen. Eén ervan, de Naka-dake is nog steeds actief. In de krater zelf zijn verschillende korte en langere wandelingen te maken. Je kan vandaag ook een bezoek brengen aan Kagoshima. Door het milde klimaat, is het hier goed vertoeven. In Kagoshima kan je heerlijk wandelen, loop zeker naar het Shiroyama Park voor een geweldig uitzicht over de stad en de Sakurajima vulkaan. Met een ferry kun je naar het schiereiland waar de nog werkende Sakurajima vulkaan ligt. Naast wandelroutes over lava velden van 100 jaar oud zijn er ook voet onsen. Laat je voeten ontspannen en geniet van het uitzicht op de vulkaan.

Dag 20: naar Nagasaki
Vandaag reizen we in ongeveer vier uur naar Nagasaki. Sla het indrukwekkende Peace Memorial en het atoom museum niet over. Nagasaki is over verschillende heuvels gebouwd, rond de haven. Op het lange terras, met uitzicht over de haven, kun je heerlijk eten. De lokale specialiteit Shippoku is een aanrader, maar je kunt ook ‘gewoon’ sushi eten. De komende twee nachten slapen we in een comfortabel hotel.

Dag 21: Nagasaki / vrije dag
Wil je even de stad uit? Neem dan de trein naar het themapark Huis ten Bosch. Hier zijn levensechte hoogtepunten uit Nederland nagebouwd. Een Madurodam in het groot, gezien door de ogen van Japanners. Het is heel interessant om te zien hoe de Japanners “bij ons” vakantie vieren en ons zo een gezonde lachspiegel voorhouden. Of breng een bezoek aan het verlaten ‘James Bond’ eiland Hashima.

Dag 22: via Himeji naar Osaka
We treinen in ongeveer vijf uur naar Himeji. In Himeji kunnen we het bijzondere Himeji kasteel bezoeken. Dit is het grootste en mooiste Samurai kasteel van Japan. Vanaf hier is het nog twee uur reizen naar ons hotel. De laatste drie nachten in Japan overnachten we wederom in een comfortabele accommodatie.

Dag 23: Osaka / vrije dag
Osaka is een kosmopolitische stad, vooral bekend vanwege de bijzondere architectuur en het bruisende nachtleven. Het grootste aquarium van de wereld is hier te vinden. Met zijn gigantische walvishaaien en spectaculaire kwallensoorten zeker een bezoek waard.

Dag 24: Osaka / vrije dag
De laatste dag is perfect om wat souvenirs uit te zoeken voor thuis. Eén van de vele supermoderne winkelcentra leent zich daar uitstekend voor. Een leuke bezienswaardigheid is het 173 meter hoge Umeda Sky Building, waarvan de bovenste etages bezocht kunnen worden inclusief fantastische uitzichten. Geef je vanavond nog één keer over aan een Japans culinair avontuur.

Dag 25: vlucht Osaka - Amsterdam
Voor de vluchtgegevens verwijzen wij naar het vluchtschema.

Copyright © 2016 Tekst: Sawadee Laatste wijziging: 22 juni 2016