12 DAGEN GRIEKS MACEDONIE
Alle hoogtepunten van Noord Griekenland zijn verenigd in één reis. Een greep: de Prespameren, de Vikoskloof, de Meteora-kloosters en natuurlijk de godenberg Olympos. U heeft optimale vrijheid door gebruik van een (huur)auto en geniet wandelend van de bijzondere sfeer. U overnacht in archontika, authentieke herenhuizen.

DE REIS IN VOGELVLUCHT
01 - Vliegreis Amsterdam naar Thessaloniki
02 - Edessa en Loutra Loutrakiou
03 - Edessa - Nimfeo - Florina - Agios Germanos
04 - Agios Germanos - Agios Achilios - Psarades - Agios Germanos
05 - Agios Germanos - Kastoria
06 - Kastoria - Neapoli - Pentalofos - Aoös-kloof - Mikro Papingo
07 - Mikro Papingo - wandeling Vikos-kloof
08 - Mikro Papingo - Meteora - Kastraki
09 - Kastraki - wandeling Meteora
10 - Kastraki - Paleo Panteleimonas
11 - Paleo Panteleimonas - Olympos / Enippeuskloof
12 - Paleo Panteleimonas - Thessaloniki - Amsterdam
GEPLANDE ROUTE

DE DAG TOT DAG BESCHRIJVING 2011

Dag 1, Vliegreis Amsterdam naar Thessaloniki
U vliegt naar Thessaloniki en stapt daar in de huurauto voor een rit van 120 km door de kustvlakte naar de waterstad Edessa, aan de rand van de bergen. Onderweg kunt u een stop maken bij het vriendelijke dorpje Pella, met de bekende gelijknamige opgravingen van de oudste Macedonische hoofdstad. Na een verkenning van het levendige centrum van Edessa kan er vanaf 21 uur een eethuisje gezocht worden; in Griekenland eet men laat.

U overnacht in Kastoria, in Rarosi 4 Seasons, Edessa.

Dag 2, Edessa en Loutra Loutrakiou
Op 35 km van Edessa ligt Loutra Loutrakiou, een kuuroord aan de voet van de Voras bergketen. Door het Noord-Griekse boerenland rijdt u hier vlotjes heen en kunt, na de gebruikelijke drukte rond parkeerplaats en zwembad, een mooie natuurwandeling maken langs een kristalheldere beek. Na de wandeling (die u zo lang kunt maken als u wilt) lonkt het geneeskrachtige (warme) bronwater en/of een beschaduwd terras. Via een hooggelegen dorp, rijdt u door bossen en kersenboomgaarden terug naar Edessa. Het middag-, of als het warm is avond-, programma bestaat uit een interessante wandeling door Edessa. Er zijn mooie parken met veel water, enorme, eeuwenoude platanen en fraaie uitzichten. De vele watervallen hebben in vorige eeuwen voor een hoop bedrijvigheid gezorgd, onder andere door watermolens aan te drijven voor het verwerken van hennep.

U overnacht in Kastoria, in Rarosi 4 Seasons, Edessa.

Dag 3, Edessa - Nimfeo - Florina - Agios Germanos
Vanuit Edessa rijdt u recht naar het oosten en begint gelijk te klimmen. Het landschap verandert. Minder kersenbomen, meer graanvelden, minder bossen, meer met gras begroeide heuvels. Door glooiend terrein met twee grote meren gaat het verder richting de bergen. Het is mogelijk een uitstapje te maken naar het op 1330m hoogte gelegen bergdorpje Nimfeo. Het dorp ligt fraai tussen de beukenbossen en kent een aparte bouwstijl van natuursteen, met metalen daken, die blikkeren in de zon. Veel Grieken komen op deze koelere hoogte op warme dagen lunchen. Daarnaast is Nimfeo bekend vanwege Arcturos, een groot park waar verwaarloosde (circus) beren, die niet meer in de natuur kunnen overleven, een beer-waardig bestaan kunnen leiden. Na een korte wandeling rond Nimfeo rijdt u verder via het stadje Florina de bergen in naar de Pisoderi pas (1550m), met een van de grotere Griekse skigebieden. Door de ruige verlaten bergen is het dan niet ver meer naar de uitgestrekte Prespameren op het drielandenpunt van Albanië, Macedonië en Griekenland. Hier, op 1000 meter hoogte, is het verschil met het frivole Edessa groot. Afstand 130 km, uitstapje Nimfeo: 35 km extra.

U overnacht in Kastoria, in Hotel Agios Germanos, Agios Germanos.

Dag 4, Agios Germanos - Agios Achilios - Psarades - Agios Germanos
Deze dag kan beginnen met een mooie rondwandeling (12 km, 400m stijgen en dalen, 3,5 uur) vanuit Agios Germanos. Over karrensporen loopt u door het dal langs een frisse beek, en verder omhoog door koel beukenbos, om bovenlangs naar het dorp terug te keren. Fraaie vergezichten op Agios Germanos onder u en de Prespa-meren in de verte, begrensd door de bergen van Albanië en Macedonië. Na de lunch kunt u naar Agios Achilios, een eilandje met 6 kerkjes/ruïnes, dat alleen te voet bezocht kan worden via een loopbrug. Daarna rijdt u naar het vissersdorpje Psarades. Van hier kunt u eventueel met een bootje een paar geïsoleerd gelegen kerkjes met mooie fresco’s bezoeken, een stukje wandelen (5 km, 100m stijgen en dalen, 2 uur) naar een Kaap Roti of op een beschaduwd terras, met een glaasje bij de hand, kijken hoe de pelikanen visjes vangen. ’s Avonds uiteraard zelf een visje eten en dan terug naar uw onderkomen. Totaal 35 km rijden.

U overnacht in Kastoria, in Hotel Agios Germanos, Agios Germanos.

Dag 5, Agios Germanos - Kastoria
U rijdt het eerste stukje over bekend terrein, want er is maar een weg om de Prespa-meren te bereiken. De weg naar Kastoria (totaal 65 km) is erg goed en er is bijna geen verkeer. Het landschap oogt verlaten, slechts een enkel dorpje tussen de groene heuvels. Vlak voor de oude stad Kastoria wordt het drukker. De eerste aanblik van Kastoria, gelegen op een schiereiland in een groot meer op 620 meter hoogte, is niet bijzonder, maar schijn bedriegt. Kastoria is bekend om zijn vele Byzantijnse kerkjes en herenhuizen in fraaie lokale stijl. Zwervend door de oude wijk Doltsos, waar mooi gerenoveerde panden en bouwvallen naast elkaar staan, gaat u op zoek naar de vele verstopte kerkjes en geniet er van de rust en de goede sfeer. Een ontspannen wandeling van 8 km rond het schiereiland, inclusief bezoek aan een klein klooster naast een 900 jaar oude plataan, behoort tot de mogelijkheden. ’s Avonds flaneren over de boulevard en op zoek naar een leuk eethuisje.

U overnacht in Kastoria, in Hotel Venetula Mansion.

Dag 6, Kastoria - Neapoli - Pentalofos - Aoös-kloof - Mikro Papingo
U verlaat Kastoria en rijdt zuidwaarts door een vlak gebied. Al snel bereikt u het landbouwplaatsje Neapoli en hier begint de weg te stijgen en kronkelen. Vanuit het landbouwgebied rijdt u een verlaten vallei in met mooie gelaagde rotsen. Er is een kort uitstapje naar een opgeknapte boogbrug, het kenmerk van deze streek. Via het mooi gelegen dorpje Pentalofos klimt u door naar een pas van 1350 meter en daalt af in de provincie Epirus. Hier wordt het landschap nog ruiger: badlands en ruige rivierdalen, oneindige bossen en bergen. Pas bij het plaatsje Konitsa is weer wat menselijke bedrijvigheid te bespeuren, tussen de vele winkeltjes en terrasjes. Iets verder begint, bij een enorme klassieke boogbrug, een wandeling (maximaal 10 km, 250m stijgen en dalen, 3,5 uur) door de diepe Aoös-kloof naar een hooggelegen klooster. Een bruisende blauwe rivier en rondom rotspilaren van ver boven de 2000 meter hoogte. Na afloop heerlijk zwemmen en dan nog een uur rijden de bergen in, via ontelbare haarspelden, naar het hooggelegen Mikro Papingo, een van de Zagoria dorpen in bijzondere lokale bouwstijl. Na 185 km rijden hebt u een geweldige plek bereikt.

U overnacht in Mikro Papingo, in Pension Dias.

Dag 7, Mikro Papingo - wandeling Vikos-kloof
Vandaag krijgt de auto een dagje rust en kunt u een dagwandeling vanuit uw mooi gelegen onderkomen maken. De wandeling naar de bodem van de Vikos-kloof is een klassieker, die echter wel een zweetdruppeltje zal kosten (10 km, 800m stijgen en dalen, 4 uur). Via Megalo Papingo, met leuke terrasjes en mooie rozen, daalt u over een smal paadje af. De uitzichten over de enorme kloof zijn indrukwekkend. Beneden aangekomen ziet u hoe de wilde Voidhomatis rivier ontstaat uit een paar grote bronnen. Het is heerlijk toeven onder de platanen bij het kristalheldere en drinkbare water. Uitgerust begint u aan de klim terug.

Als u nog een dag langer in Mikro Papingo blijft, of liever een wandeling maakt met een minder lange klim, dan kunt u naar het in de oorlog verwoestte dorpje Ano Klidhonia lopen en daar lunchen bij een taverna onder een eeuwenoude plataan. Deze wandeling gaat over smalle paadjes door mediterrane vegetatie. U gaat de zelfde weg terug (totaal 14 km, 400m stijgen en dalen, 5 uur) en heeft dan mooi zicht op de rotstorens boven Mikro Papingo, waar in het voorjaar nog sneeuw ligt.

U overnacht in Mikro Papingo, in Pension Dias.

Dag 8, Mikro Papingo - Meteora - Kastraki
Het is mogelijk vanuit Monodendri nog een laatste blik in de Vikos kloof te werpen, maar dan verlaat u definitief de bergen van Zagoria. Ioannina, het centrum van Epiros, is een bezoek waard, alleen al vanwege de mooie ligging aan het Pamvotis meer en de overblijfselen uit de Turkse periode. Na Ioannina, zijn de opgravingen van Dodoni en het bergplaatstje Metsovo een stop waard op de route naar de met kloosters getooide rotspilaren van Meteora.In Kastraki aangekomen (na 165 km) kunt u vanuit uw hotel een korte wandeling langs twee kerkjes naar de opvallende rotsnaald Adriachti maken.

U overnacht in Kastraki, in Hotel Archontiko Mesohori.

Dag 9, Kastraki - wandeling Meteora
De rondwandeling van vandaag (7 km, 300m stijgen en dalen, 3 uur) laat u op een ontspannen manier kennismaken met dit bijzondere gebied. De tocht begint met een stukje over een (lage) rots, zodat u onder uw voeten het gesteente ziet waarop de kloosters staan. Het is een mengsel van mooi afgeronde rolstenen en zand, verkit en keihard geworden. Via een omweg door bos en weiland benadert u de beroemde kloosters van Meteora van de achterkant. Pas op het laatste moment is er even de onvermijdelijke toeristische drukte. Na een bezoek aan de kloosters Varlaam en/of Groot-Meteora daalt u over een smal muilezelpad tussen de rotspilaren af naar Kastraki.In de middag kunt u eventueel nog met de auto wat verder weg gelegen kloosters bezoeken.

U overnacht in Kastraki, in Hotel Archontiko Mesohori.

Dag 10, Kastraki - Paleo Panteleimonas
Door de Thessalische vlakte rijdt u van Meteora naar de kust. Het is een brede, rechte weg zodat de 160 km naar Paleo Panteleimonas niet te lang duren. De Tembi kloof is een aardige onderbreking van de vlakke landbouwgebieden. Paleo Panteleimonas ligt op 500m hoogte in het groen boven de kust. Na aankomst kunt u lunchen met uitzicht op de Olympos en zee. Voor de namiddag staat er een afwisselende wandeling rond het dorp op het programma. Een eerste lus van 2 km laat u kennismaken met het deels fraai opgeknapte dorp. Daarna kunt u doorgaan voor een rondje van ca. 8 km, bovenlangs door de bossen van voornamelijk Tamme Kastanje. De oude paden zijn wat overgroeid, maar goed gemarkeerd en er is regelmatig mooi uitzicht op de Olympos en de kust. Totale wandeling: 10 km, 450m stijgen en dalen, 3,5 uur.

U overnacht in Paleo Panteleimonas, in Agnanti Traditional Guesthouse.

Dag 11, Paleo Panteleimonas - Olympos / Enippeuskloof
Tijdens het ontbijt, met zicht op de Olympos en de zee, kunt u zich al een voorstelling maken over wat deze dag zal gaan brengen. Een rit (van 45 km) via Litochorio, een levendig plaatsje aan de voet van de Olympos, naar Prionia, op 1075 meter het hoogst bereikbare punt per auto, zal u leren dat de Olympos meer is dan de enorme, afgeronde bult die u vanaf het terras ziet. In Prionia staat u in een enorm diep dal tegen 1000 meter hoge wanden aan te kijken, waarboven tot ver in de zomer nog sneeuwvelden liggen. Er heerst een alpiene sfeer en een geheel eigen klimaat. De top is in één dag alleen haalbaar voor geoefende bergsporters: 1900m stijgen en dalen. Er is voor u een wat relaxtere wandeling door de Enippeuskloof langs een mooi klooster en een frisse bergbeek uitgezet (6 km, 250m hoogteverschil, 2,5 uur). Na de wandeling kunt u afdalen naar zee, zwemmen in het heldere water en een visje eten op het strand. Een mooie afsluiting van deze verkenning van Noord Griekenland.

U overnacht in Paleo Panteleimonas, in Agnanti Traditional Guesthouse.

Dag 12, Paleo Panteleimonas - Thessaloniki - Amsterdam
Einde arrangement. Indien u via Thessaloniki huiswaarts keert, rijdt u via de kustvlakte over de snelweg naar het vliegveld van Thessaloniki (135 km) en vliegt naar huis. Indien u een late vlucht hebt is er misschien nog tijd om de opgravingen van Dion, aan de voet van de Olympos, of die van Vergina te bekijken.

U overnacht in Apeldoorn, in uw eigen bed.

Copyright © 2014 Tekst: SNP 2014 Laatste wijziging: 22 augustus 2014