MAROKKO - RONDREIS, 15 DAGEN
Soeks, koningssteden en betoverende landschappen, rondreis langs hotels, groepsreis met SNP.

Afwisselende rondreis langs de culturele en landschappelijke hoogtepunten van Marokko. Verken de koningssteden Fès en Marrakech met hun labyrintische medina’s en levendige souks. Ontdek de prachtige berglandschappen van de Atlas, waar we enkele dagen te gast zijn in een authentiek Berberdorp. Reis langs imposante lemen kasba’s en ksars en de rode zandduinen van Merzouga. Kijk naar de bedrijvigheid in de vissershaven van het prachtige vestingstadje Essaouira.

Kijk hier op SNP, voor de volledige info.

Deze rondreis laat u het mooiste van Marokko zien! De culturele hoogtepunten en onontdekte geheimen van dit fascinerende land van de Berbers ontdekt u tijdens de boeiende culturele excursies en korte wandelingen. Verken de kleurrijke koningssteden Fès en Marrakech, de uitgestrekte Sahara en de met sneeuw bedekte toppen van de Hoge Atlas. U bent te gast in goede en gastvrije hotels.

Vanuit Fès, waar de adembenemende medina en de leerlooierijen voor een ware cultuurshock zorgen, reizen we door golvende, groene met imposante ceders begroeide bergen van de Midden-Atlas naar Imilchil. In dit afgelegen dorpje in de Hoge Atlas, het kloppende hart van de Aït Hadiddou-Berbers, waar de traditionele Haïdousdans nog regelmatig wordt opgevoerd, zijn we een paar dagen te gast. Voordat het immense woestijnlandschap opdoemt verblijft u een nacht in een hotel tussen de metershoge steile rotswanden van de Zizkloof, een van de oudste natuurlijke doorgangen in het Atlasgebergte. Wat een contrast met de imposante zandduinen van Erg Chebbi bij Merzouga. Als de zon ondergaat kleuren de tot honderd meter hoge zandduinen vuurrood! Via schilderachtige lemen burchten (kasba’s ), vestingdorpjes (ksar) en langs paradijselijke dadelpalmoasen gaat het vervolgens naar Ouarzazate, hoofdstad van de Marokkaanse woestijn. Dan steken we via een spectaculaire passenweg de Hoge Atlas over. In de bruisende stad Marrakech dwaalt u door de veelkleurige soeks en over het betoverende Jemaa el Fna-plein. Uw aandacht wordt beslist getrokken door waterverkopers, slangenbezweerders, muzikanten en verhalenvertellers. Na een wandeling langs de Berberdorpjes en akkertjes aan de voet van de besneeuwde Toubkal, diep in de Hoge Atlas, reizen we naar weer een compleet andere wereld: de Atlantische kust.

In de pittoreske vissersplaats Essaouira, waar de imposante Portugese vestingmuren de beukende golven weerstaan, ziet u de nettenboeters aan het werk terwijl u wellicht nog heerlijk geniet van vers gegrilde sardientjes of een glaasje muntthee. Een perfecte en ontspannende afsluiting van deze complete rondreis.

HET OVERZICHT
1 Amsterdam naar Casablanca
2 Casablanca - Meknès - Fèz
3 Fès
4 Fès naar Imilchil
5 Imilchil
6 Imilchil naar Merzouga
7 Merzouga naar Tinehrir
8 Tinehrir
9 Tinehrir naar Ouarzazate
10 Ouarzazate naar Marrakech
11 Marrakech
12 Marrakech naar Essaouria
13 Essaouria
14 Essaouria naar Casablanca
15 Casablanca naar Amsterdam
GEPLANDE ROUTE

DE DAG TOT DAG BESCHRIJVING MAROKKO

Dag 1, Amsterdam naar Casablanca
Vlucht van Amsterdam naar Casablanca. Aansluitend rijden we naar het centrum van de stad, waar u de eerste nacht verblijft in een goed hotel.

Dag 2, Casablanca - Meknès - Fès
We gaan op weg naar de Koningsstad Meknès een rit van ca 3 uur. Meknès is één van de vier koningssteden met fraaie stadsmuren, indrukwekkende poorten en een authentieke medina, waar u op uw gemak kunt dwalen door de nauwe straatjes. In de namiddag rijden we naar de heuvels ten noorden van de stad waar we de Romeinse opgravingen van Volubilis bezoeken. Dan is het nog een uurtje rijden naar onze volgende overnachtingsplaats: de Koningsstad Fèz, waar we in een hotel overnachten in de medina.

Overnachting in, Hotel Kenzi Saghro

Dag 3, Fès
Fès is zonder twijfel een van de mooiste en meest fascinerende steden van Noord-Afrika. De eeuwenoude medina met een labyrint van steegjes nodigt uit tot urenlang (ver)dwalen. Maar u komt altijd weer bij een van de stadspoorten uit. Sommige straatjes in de soek zijn zo smal dat u zich tegen de muur aan moet drukken om de pakezels door te laten. U heeft een volle dag de tijd om de stad te verkennen. Het is een belevenis om door de oude stad te lopen, waar elk ambacht een eigen straatje heeft. Indrukwekkend is een bezoek aan de leerlooierijen. De huiden worden in de open lucht gelooid en gekleurd. Overal liggen huiden te drogen. De leerlooiers werken onder erbarmelijke omstandigheden in grote vaten en de stank is enorm. Vanaf de daken van de omringende huizen heeft u een goed zicht op het fascinerende proces.

We overnachten in Fèz, Hotel Batha

Dag 4, Fès naar Imilchil
Vroeg in de ochtend verlaten we Fès en rijden via het wintersportdorpje Ifrane de Midden-Atlas in. De mediterrane vlakte van Fès heeft plaats gemaakt voor een landschap dat u eerder in Midden Europa verwacht. Dicht beboste berghellingen beheersen het landschap. De hoogste hellingen bij Azrou zijn bedekt met imposante ceders, waartussen half tamme Berbermakaken rondscharrelen. We maken hier een korte stop om even de benen te strekken. Als we uit de Midden-Atlas afdalen wordt het landschap kaler en na Midelt en Rich nemen we een kleine, hobbelige bergweg, die ons langzaam maar zeker naar de nauwelijks door toeristen bezochte bergwereld rond Imilchil leidt. De gehele busrit duurt 8 uur.

Dag 5, Imilchil
Imilchil is de hoofdstad van de Aït Haddidou, een van de meest traditionele stammen van Marokko. Het ligt op ongeveer 2200 meter hoogte in het vruchtbare dal van de Assif Meloul. Kleine lemen huisjes zijn gegroepeerd rondom een vervallen kasteel. U verblijft hier in een hotel of gasthuis met gedeelde faciliteiten. U maakt een prachtige dagwandeling over het hoge bergplateau waarop Imilchil ligt. We worden vergezeld door een lokale gids en ook de lunch is vandaag verzorgd. De wandeling gaat over de weidegronden van het Plateau des Lacs, met de twee meren Isli en Tislit, genoemd naar twee ongelukkige geliefden. Wandelduur 5 uur, 250m stijgen en dalen.

Dag 6, Imilchil naar Merzouga
We nemen afscheid van de Berbers van Imilchil en verlaten via de kleine bergweg het afgelegen dorp. Het is 4 uur rijden naar de Gorges du Ziz. Naarmate de rit vordert wordt het landschap droger en nadert de woestijn.De kloof is een van de drie natuurlijke doorgangen (noord-zuid) in de Atlasketens. De asfaltweg loopt dwars door de kloof. Aan het eind van de kloof gaat u door de Tunnel de Légionnaire, genoemd naar het vreemdelingenlegioen dat tijdens de Franse kolonisatie de tunnel en weg heeft aangelegd. We lunchen in een hotel dat onderin de kloof ligt. Daarna is het nog ca 3 uur rijden naar Merzouga. Eerst rijden we bovenlangs de kilometerslange palmenoase van Errachidia, die als een groen lint door het steeds droger wordende landschap slingert. In Erfoud, waar we halt houden voor de lunch, zien we dat zandverstuivingen dit stadje voortdurend bedreigen. Dan duiken we bij Rissani de eindeloze grindwoestenij in. In de verte zien we de zandduinen van Merzouga opdoemen. Tegen zonsondergang bereiken we de een auberge, gelegen aan de voet van de meer dan 100m hoge zandduinen, waar we overnachten.

We overnachten in Merzouga, Les Portes du Désert.

Dag 7, Merzouga naar Tinehrir
Wie wil kan vroeg uit de veren voor een stevige klim van ca 30 minuten naar de 120 m hoge zandduinen achter ons hotel, om daar de zonsopkomst boven de woestijn te zien. Na het ontbijt staan de kamelen klaar en maken we een 2 à 3 uur durende tocht door de duinen van Erg Chebbi, wellicht het mooiste stukje woestijn van het land. Het prachtige lijnenspel en de elegante vormen van de duinen komen met name tegen de late namiddag goed tot hun recht. Tegen lunchtijd bereiken we weer het hotel aan de voet van de meer dan 100 meter hoge duinen. We picknicken in de duinen achter het hotel. 's Middags rijden we naar Tineghir (reistijd 2-3 uur). De weg naar Tineghir loopt door weidse, droge steppevlaktes en langs oasedorpjes. Onderweg houden we halt in het oasedorpje Tinejdad, waar we een kijkje nemen in de eeuwenoude ksar van El Khorbat. De overdekte steegjes en het prima verzorgde lokale museum geven een goede indruk van het leven aan de rand van de woestijn, dat in eeuwen eigenlijk nauwelijks veranderd is. In de tuin van de kasbah genieten we van een kopje muntthee. We eindigen de rit in Tinerhir, dat op 1342 meter hoogte aan de zuidkant van de Hoge Atlas aan de rand een enorm uitgestrekte dadelpalmoase ligt. Het is een bedrijvig stadje met winkeltjes, stalletjes en werkplaatsen.

We overnachten in Tinehrir, Hotel Kenzi Saghro.

Dag 8, Tinehrir
Vandaag maken we onder begeleiding van een lokale gids een korte wandeling vanaf de beroemde kloof van de Todhra, door de vallei van de Todhra. U krijgt zo een goed beeld van hoe zo’n rivieroase er uit ziet. We wandelen over kleine paadjes, balancerend op kleine dijkjes, langs waterlopen en druk bewerkte akkers (duur 2,5 uur).

’s Middags kunt u het stadje verder verkennen. Aanrader is ook een bezoek aan de inheemse apotheek van herborist Noureddine Achahba.

We overnachten in Tinehrir, Hotel Kenzi Saghro.

Dag 9, Tinehrir naar Ouarzazate
Het eerste stuk van de route van vandaag gaat door een dor en vlak woestijnlandschap. Vanuit het stadje Boumalne Dades duiken we de ruige Dadeskloof kloof in, mogelijk nog indrukwekkender dan die van de Todhra. We maken een korte wandeling langs berberdorpjes en langs de bizarre rode rotsformaties, die vanwege hun vorm wel de ‘hersenen van de Atlas’ genoemd worden (wandelduur 2 uur). Als de tijd het toelaat rijden we na de wandeling nog een stukje door tot we de plek bereiken waar de Dadeskloof op haar nauwst is. Honderden meters hoge wanden rijden boven ons uit, waar de rivier zich een weg door heeft gebaand. Dan rijden we weer terug naar Boumalne en vervolgen we de weg verder door de wijde vallei van de Dades. Op de rand van de vruchtbare en intensief bewerkte valleibodem ligt een aaneenschakeling van lemen dorpjes en eeuwenoude forten. Deze route heet niet voor niets de ‘route van de 1000 kasbahs’. ...

Aan het eind van de dag bereiken we de stad Ouarzazate. Totaal rijden we vandaag 4 uur. We overnachten in Ouarzazate, Hotel Riad Salam

Dag 10, Ouarzazate naar Marrakech
Alhoewel u al behoorlijk verwend bent met veel mooie landschappen op deze reis, is dit misschien toch het meest spectaculaire deel van de route. Eerst brengen we een kort bezoek aan wellicht de beroemdste kasbah van Marokko: het nog zeer intacte Aït Ben Habbou, dat vele malen als decor in films heeft gefigureerd. Via de hoogste pas (Tichkapas, 2260 meter) steekt u de Hoge Atlas over met onderweg schitterende vergezichten op immens hoge bergtoppen, groene dalen en aardkleurige bergdorpjes. Een bijzonder fotogenieke route. Aan de andere kant van de Hoge Atlas ligt Marrakech, de laatste van de vier koningssteden op de route (reistijd 4-5 uur).

We overnachten in Marrakech, Hotel Oudaya.

Dag 11, Marrakech
Waar Fès het centrum is van de Arabische cultuur, is Marrakech dat van de Berbercultuur. Marrakech is een gemoedelijke stad die bruist van leven en activiteit, de hele dag door. In Marrakech zult u zich niet gauw vervelen. Er is genoeg te doen en te zien; de medina met de soeks, een aantal historische monumenten en tuinen, het wervelende plein Jemaa el Fna of een stadsverkenning op de fiets of per koets.

We overnachten in Marrakech, Hotel Oudaya.

Dag 12, Marrakech naar Essaouria
Vroeg in de ochtend rijden we in ca 1,5 uur diep de Hoge Atlas in voor een korte wandeling in de vallei van Imlil. Samen met een lokale Berbergids wandelen we langs kleine dorpjes, zien we de berbers werken op de kleine akkers, de vrouwen de was doen in de beek en kinderen met zwaar beladen muildieren naar de akkers lopen. Overal is water en de besneeuwde toppen van de Hoge Atlas vormen de imposante achtergrond van deze mooie vallei (wandelduur 3 uur, 250m stijgen en dalen). Na de lunch rijden we in ca 4 uur door een droog en vlak landschap richting Atlantische Oceaan. Als we Essaouira naderen zien we dat de begroeiing weer toeneemt. De stekelige bomen langs de weg zijn arganiers. Vaak zitten er geiten in, die zijn dol op de blaadjes en de vruchten. De vrucht is een soort olijf en de olie – Arganolie – genoemd, is bijzonder heilzaam en wordt voor vele doeleinden gebruikt.

We overnachten in Essaouria, Riad Mimouna.

Dag 13, Essaouria
De medina van Essaouira is autovrij en kenmerkt zich door gezellige winkeltjes met onder andere een uitgebreide sieradensoek, uitnodigende terrasjes, leuke restaurantjes en traditionele theehuizen. Maar vóór alles is Essaouira een kunstenaarsstad. Er worden muziekfestivals gehouden, er zijn verschillende galeries en een interessant kunst- en kunstnijverheidsmuseum. Ook zonder meer de moeite waard is de mooie vissershaven, waar u botenbouwers en nettenboeters aan het werk kunt zien. Daarnaast heeft het stadje een mooi, lang en wit zandstrand. Er is geen echte baadcultuur, maar er wordt wel veel gewandeld en gesurft. Kortom, Essaouira is een ontspannen stadje waar het met name voor rustzoekers en kunstminnaars heerlijk toeven is.

We overnachten in Essaouria, Riad Mimouna.

Dag 14, Essaouria naar Casablanca
We rijden langs de fraaie Atlantische kust naar het noorden. Eerst houden we kort halt bij de pottenbakkers van Safi. Dan rijden we naar Oualidai, waar we in een van de prima visrestaurantjes aan de mooie lagune kunnen lunchen. Het kalme water van de lagune en het witte strand nodigen bovendien uit voor een frisse duik in zee. Dan is het nog een laatste ruk naar de grootste stad van het land Casablanca, waar we nog even halt houden bij de immense moskee van Hassan II, die aan de boulevard gebouwd is en waarvan de imposante minaret liefst 200 meter hoog is! Dan is het tijd voor een laatste diner, bij wijze van afsluiting van deze rondreis.

Dag 15, Casablanca naar Amsterdam
Vroeg in de ochtend vertrekt u naar het vliegveld van Casablanca voor uw terugvlucht naar Amsterdam.

Copyright © 2013 Tekst: SNP 2013 Laatste wijziging: 2 februari 2013