20 DAGEN MET SNP NAAR ZEVEN CYCLADEN
Griekenland - Cycladen 7, Andros, Tinos, Naxos, Amorgos, Santorini, 20 dagen. De mooiste eilanden van de archipel, wandelrondreis vanuit hotels en pensions.

Doorkruis de hele Cycladenarchipel langs Andros, Tinos, Naxos, Amorgos en Santorini. Bezoek onderweg het antieke centrum Delos en ervaar vijf verschillende werelden. Unieke combinatie van authentiek eilandleven, mondaine terrasjes, onvermoedde wandelparadijsjes en idyllische zwemplekjes. En overal de blauwe zee.

De Cycladen: een Griekse archipel in de Ege´sche Zee. Meer dan vijftig kleine en grote eilanden, die een cirkel vormen rond het onbewoonde, heilige Dilos; volgens de Griekse mythologie het geboorte-eiland van Apollo en Artemis. Voor deze 'island hopping' reis kozen wij de mooiste wandeleilanden. Het stille, bergachtige en groene Andros met prachtige zandstranden. U klimt er over de heilige trappenweg naar het klooster Panachrantou. Tinos met zijn typische duiventillen, immense granietblokken en het Exoburgo, een hooggelegen Venetiaans fort. Naxos is het grootste en tevens meest vruchtbare eiland van de cirkel, hier maakt u wandelingen over zigzaggende muildierpaden. Door kenners het mooiste eiland van de Cycladen genoemd is het avontuurlijke en afgelegen Amorgos; hoge kliffen, traditionele boerendorpjes en prachtige oude paden. Het steile vulkaaneiland Santorini is landschappelijk uniek. Klassiek witte dorpjes op de rand van een kleurrijke calderarand, interessante opgravingen en uitstekende wijn. Santorini leent zich uitstekend voor een combinatie van wandelen, uitstapjes, strand en relaxen.

U komt op deze reis ogen tekort; zorg dus dat u genoeg foto's kunt maken!

HET PLAN WAT WE BEDACHT HADDEN
1 Amsterdam - Athene - Rafina
2 Rafina - Andros
3 Apikia
4 Panachrantou Klooster
5 Korthi
6 Tinos - Falatados
7 Exoburgo
8 Agapi, Komni en Loutra
9 Paros en Naxos
10 Chalki
11 Filoti
12 Amorgos
13 Amorgos en kaap Arkesi
14 Chora, Chozoviotissa klooster
15 Langada
16 Amorgos - Santorini
17 Akrotiri
18 Akrotiri
19 Akrotiri
20 Akrotiri
21 Santorini
22 Amsterdam
GEPLANDE ROUTE

DE DAG TOT DAG BESCHRIJVING 2011

Dag 1, Vliegreis Amsterdam naar Athene
Vandaag vliegt u naar Athene. Vanaf de luchthaven gaat u naar het hotel in Rafina. U bent te laat voor de veerboot naar Andros.

Dag 2, Rafina - Andros
U neemt de ochtendboot (2 uur) vanuit Rafina naar Andros. U heeft hier een extra dag in Andros. Bezoek Andros stad met haar fraaie redershuizen en musea. U overnacht in Andros stad, in Pension Stella.

Dag 3, Apikia
Per bus of taxi naar Apikia, een uitgestrekt dorp in een brede en zeer groene vallei. Langs cypressenhagen en over ommuurde oude paden wandelt u omlaag. U komt langs een oude woontoren, waar een bijzondere sfeer hangt. Door olijfboomgaarden gaat het verder naar het kleine zandstrand van Yialia. Na het zwemmen nog even een pasje over en u daalt weer af naar uw pension aan het strand.

U overnacht in Andros stad, in Pension Stella.

Dag 4, Panachrantou klooster
Vanuit Chora loopt u over een oud stenen pad naar boven met uitzicht op de groene vallei, die gesierd wordt door Cipressen die omhoogsteken uit de zee van olijfbomen. Door de fraaie dorpen Lamira en Messaria langs apart gestapelde muurtjes, mooie kerkjes en verkoelende bronnen. Een volgende kalderimi daalt af naar een bedding, die dat u via een prachtige oude brug oversteekt. Dan over de oude trappenweg naar het hooggelegen witte klooster Panachrantou. Een stevige klim, maar de uitzichten richting Chora en zee vergoeden veel. En het is heerlijk bijkomen op de binnenplaats van het klooster. Weer afdalend in het groene dal neemt u een andere route door om terug te wandelen naar Andros Chora, met mooi zicht op de gele, roze en witte huizen van de stad. Wandelduur: ca. 6 uur.

U overnacht in Andros stad, in Pension Stella.

Dag 5, Korthi
Via een breed zandstrand naar een prachtige kloof. Door het kleine dorpje Sineti naar een oud stenen pad, dat u vervolgens bij de hoog gelegen ru´nes van het Palekastro brengt, vanwaar u schitterend uitzicht heeft over bijna heel zuidelijk Andros. Ook ziet u de brede baai van Korthi, uw einddoel van vandaag. Over een prachtig bewaard gebleven kalderimi daalt u over terrassen af naar Ormos Korthiou. Tijd voor een frisse duik of een lekker terrasje. Met een taxi gaat u terug naar Andros stad. Wandelduur: ca. 5 uur en 45 min.

U overnacht in Andros stad, in Pension Stella.

Dag 6, Tinos - Falatados
In de ochtend vaart u naar het eiland Tinos (ca. 2 uur). Vanuit uw door en door Griekse pension in het sneeuwwitte dorpje Falatados kunt u een heerlijke middagwandeling maken over beschaduwde paden. Vanuit het pension gaat u eerst over een mooi pad naar het dorpje Myrsini en vanuit hier daalt u af naar de Livada rivier. U kunt vanaf hier ofwel heen en terug over hetzelfde pad naar het strand van Livada, ofwel direct terug naar Falatados over een eveneens mooi geplaveid pad. Ook is het zeker aan te raden even door de kleine straatjes van het dorp te zwerven: via prachtige overdekte steegjes ontdekt u de bijzondere architectuur van dit dorp. Wandelduur: 2 of 4,5 uur.

U overnacht in Falatados, in Levkes.

Dag 7, Exoburgo
U verkent de dorpen rond de Exoburgo, het hooggelegen Venetiaanse fort. Dit is letterlijk een rondwandeling, want u loopt in een grote boog om een berg heen langs de mooiste dorpjes van het eiland. Door valleien met kunstig aangelegde terrassen, via kleine dorpssteegjes langs kapelletjes en een enkel klooster. In de brede vallei tussen Loutra en Kampos staan enkele van de fraaiste duiventorens, zo karakteristiek voor dit eiland. Wellicht wel de fraaiste wandeling die er op het eiland te maken valt. Wandelduur: ca. 6,5 uur.

U overnacht in Falatadis, in Levkes.

Dag 8, Agapi, Komni en Loutra
Vandaag zijn er diverse mogelijkheden. Bijzonder is de rondwandeling langs bizarre granietrotsen vanuit Falatados naar Volax. Dan via een prachtig dal naar Agapi, langs de hoog gelegen kapel Prof. Ilias met uitzicht op zee en terug door het rustige dal langs Komni en Loutra. Tot slot nog een stevig klimmetje via Koumaros om naar Falatados terug te lopen. U kunt vandaag ook uw horizon eens te verbreden. U kunt per taxi of bus naar de baai van Panormos.

Vandaar is er een fraaie en qua lengte flexibele rondwandeling van ca. 2 tot maximaal 6 uur door het achterland te maken. Ook kunt u besluiten te zwemmen aan een mooi strandje met tamarisken. U komt door het kunstenaarsdorp Pirgos, bekend om de marmerbewerking. Een andere mogelijkheid is om per boot naar het heilige eiland Delos te gaan, waar een prachtige antieke opgraving te bewonderen valt.

U overnacht in Falatadis, in Levkes.

Dag 9, Paros en Naxos
Wellicht dat u in de ochtend nog even tijd heeft Tinos stad te verkennen; een bezoek aan de bedevaartskerk Panagia Evangelistria mag dan niet ontbreken. Vanaf Tinos naar Naxos, eventueel met een tussenstop op Paros. In Naxos Chora zijn de oude burcht en de beroemde marmerpoort de moeite waard en is het heerlijk zitten op een terrasje aan de kade.

U overnacht in Naxos stad, in Anixis.

Dag 10, Chalki
Per bus of taxi naar de omgeving van Chalki. Vandaag verkent u het vruchtbare binnenland van Naxos; de met olijfbomen bezaaide Tragea, omzoomd door bergen. Over oude geplaveide paden loopt u via het Venetiaanse fort Ano Kastro naar een antieke marmergroeve met daarin nog een halfafgemaakt beeld (Kouros). U kunt nog iets verder naar Melanes. Per taxi of bus naar Naxos-stad. Wandelduur: ca. 5 uur.

U overnacht in Naxos stad, in Anixis.

Dag 11, Filoti
Per bus of taxi naar Filoti, streekcentrum. Meerdere opties: beklimming van de Zas, de hoogste top van de Cycladen (1004 m), gewijd aan Zeus. Of over oude paden door een afwisselend landschap naar het mooie dorpje Apiranthos, evt. verder afdalen naar Moni. Vandaag prachtige uitzichten. Wandelduur: ca. 5 uur.

U overnacht in Naxos stad, in Anixis.

Dag 12, Amorgos
Per boot naar Amorgos. Afhankelijk van het vaarschema nog een extra wandeling mogelijk rondom Katapola, langs een mooie kapel en een mino´sche opgraving of over een oud pad naar Chora, het mooie eilandhoofdplaatsje; Of nog een extra wandeling op Naxos. Wandelduur ongeveer 2,5 uur.

U overnacht in Katapola, in Hotel Agios Georgios Valsamitis.

Dag 13, Amorgos en kaap Arkesi
Wandeling van Katapola naar het landbouwhart van Amorgos: deels over het oude pad naar een met landbouwterrasjes bedekte vallei. Eventueel op en neer naar de wilde kaap Arkesini. U kunt per bus of te voet terug naar Katapola. Wandelduur 4 tot 5 uur.

U overnacht in Katapola, in Hotel Agios Georgios Valsamitis.

Dag 14, Chora, Chozoviotissa klooster
Te voet of per bus naar Chora, het eilandhoofdplaatsje. Langs het mooist gelegen klooster van de Cycladen, Chozoviotissa, langs kliffen naar het oude pad, dat dwars over het eiland naar Aegiali leidt. Opfrissing aan het zandstrand. Over een oud pad klimt u naar Langada, met uitzicht op de baai van Aegiali. Wandelduur 4 tot 5 uur.

U overnacht in Pagali.

Dag 15, Langada
Rondwandeling van 4 of 6 uur vanuit Langada. Er zijn meerdere alternatieven. Oude paden, steile kliffen, een klooster en een stop aan het strand behoren tot de mogelijkheden. Voor de doorzetters is er een spectaculair pad naar de kapel Stavros. Mooie uizichten en afwisselende en rijke vegetatie.

U overnacht in Pagali.

Dag 16, Amorgos - Santorini
Van Amorgos vervolg van uw reis naar Santorini. Transfer de haven naar het hotel in Akrotiri.

U overnacht in Hotel Kalimera.

Dag 17-20, Akrotiri
U kunt kiezen uit een viertal wandelingen op het eiland: - rondwandeling van 2 tot 5 uur vanuit Akrotiri naar de vuurtoren en het rode strand; mogelijkheid tot bezichtiging van de opgraving Akrotiri: het Griekse Pompeji. - Een wandeling van 3 tot 4 uur vanuit de als vestingen gebouwde dorpen Emporio of Pyrgos naar het hooggelegen Antiek Thera, hoofdstad van Santorini in Antieke tijden. Over een oud pad naar Kamari, waar u kunt uitrusten aan het zwarte strand. - Vanuit Emporio of Pyrgos via de zuidkust terug naar Akrotiri. Veel bizar gevormde vulkanische gesteenten komt u onderweg tegen. Wandelduur ongeveer 5 uur. - Bezoek aan het spierwitte hoofdstadje Fira. Wandeling van circa 3 uur over de Calderarand van Fira naar Oia. De uitzichten op de blauwe binnenzee, de gekleurde gesteenten en de witte dorpjes zijn onweerstaanbaar fotogeniek.

Daarnaast kunt u ter plaatse via het hotel een excursie naar een van de eilandjes in de binnenzee boeken. O.a. een recent ontstaan vulkaaneilandje, warme bronnen, en Thirasia: Santorini in het klein, maar dan nog zonder veel toeristen. Ook het bezoek aan de opgravingen van Akrotiri en antiek Thera is de moeite waard. Dan zijn er nog verschillende gekleurde stranden: wit, rood, geel, zwartůů

U overnacht in Hotel Kalimera.

Dag 21, Extra dag in Santorini
Extra dag in Santorini, zodat we terug kunnen met het vliegtuig i.p.v. met de boot.

U overnacht in Hotel Kalimera.

Dag 22, Amsterdam
Vandaag vliegen we weer terug naar Amsterdam.
Copyright © 2011 Tekst: SNP 2011 Laatste wijziging: 5 augustus 2011