29 DAGEN MET JAN DOETS NAAR OOST USA / CANADA
We hebben het plan om met deze reis de Oostkust van de USA en Canada te gaan bekijken in de periode dat de Indian Summer op zijn best is. We hebben daarvoor drie standaard reizen van Jan Doets gecombineerd. De reis die we in gedachten hebben is een combinatie van drie Jan Doets reizen:

1. (R1) New England & Altlantisch Canada
2. (R2) Great Wonders of Quebec & Atlantisch Canada
3. (R3) Klassiek Oost USA & Oost Canada

Deze reis begint in New York en gaat direct richting Canada.

HET PROGRAMMA
1 Amsterdam - New York
2 New York - Cape Cod
3 Cape Cod - Boston
4 Boston - Bar Harbor
5 Arcadia National Park
6 Bar Harbor - Digby
7 Digby - Halifax NP
8 Halaifax
9 Halaifax - Sidney
10 Sidney - Cheticamp
11 Cheticamp - Charlottecamp
12 Charlottecamp - Bathurst
13 Bathurst - Perce
14 Perce
15 Perce - Sainte-Anne-des-Monts
16 Sainte-Anne-des-Monts - Riviere-du-Loup
17 Riviere-du-Loup - Quebec City
18 Quebec City - Ottawa
19 Ottawa - Toronto
20 Toronto - Niagara Falls
21 Niagara Falls - Lancaster
22 Lancaster - Washington
23 Washington
24 Washington - Philadelphia
25 Philadelphia - New York
26-28 New York
29 New York - Amsterdam
GEPLANDE ROUTE

VAN DAG TOT DAG PROGRAMMA 2009

Dag 1, Vliegreis Amsterdam naar New York (Newark)
Met KLM vliegen we rechtstreeks naar New York Newark International Airport in 8 uur tijd. Gelukkig is het in New York 6 uur vroeger. Na het passeren van immigratie- en douane- autoriteiten gaan we naar het hotel Best Western Newark vlakbij het vliegveld. Hier kunnen we morgen gemakkelijk onze huurauto ophalen. We blijven hier 1 nacht en kunnen eventueel nog even New York in. Het Vrijheidsbeeld staat 18 km verderop.

Dag 2, New York naar Cape Cod (425 km/4:44)
Vandaag halen we de huurauto op. We rijden naar de "Cape", het schiereiland te zuiden van Boston. Op Cape Cod liggen tal van typische New England plaatsjes, heel schattig en zelfs een beetje tuttig, maar juist daardoor zo lieflijk en charmant. Leuk is om een bezoekje te brengen aan Provincetown, voor Amerikaanse begrippen een zeer progressieve plaats. We overnachten hier 1 nacht in de Cape Codder Resort.

Dag 3, Cape Cod naar Boston (110 km/1:19)
Vandaag rijden we naar Boston downtown. Boston is een compacte stad, zodat alles te belopen is. Het Boston Common is het 'Central Park van New York' ligt middenin de stad en wordt omringd door historische gebouwen. Het Massachusetts State House met de gouden koepel is indrukwekkend. Hierachter ligt Beacon Hill, hier vinden we de historische kinderkeitjes en huizen, veelal gebouwd met rode bakstenen. Iets verder liggen Faneuil Hall & Quincy Marketplace, bestaande uit 3 masrktgebouwen met ertussen een sfeervol plein met terrasjes en restaurantjes. Vlakbij Quincy Market ligt het New England Aquarium en kunnen we vanaf Long Wharf walvissentocht maken. We kunnen vervolgens verder lopen over Charlestown Bridge naar de USS Constitution, het bekendste marineschip van de USA. Tenslotte bereiken we het eindpunt van de 4 kilometer lange Freedom Trail bij het Bunker Hill Monument. Sfeervolle restaurants vindt u o.a. op Hanover Street in het North End gedeelte. We overnachten hier 1 nacht in het The Midtown Hotel.

(R1) Dag 4, Boston naar Bar Harbor (462 km/5:03)
We gaan op weg langs de kust van Massachusetts en New Hampshire naar Maine waar Bar Harbor ons eindpunt is. Salem, bekend vanwege de heksenvervolging, Gloucester, Cape Neddick Lighthouse bij York Beach en Kennebunkport zijn stops die we niet mogen overslaan. Ieder plaatsje heeft z'n charme met de typische houten New England huizen. We arriveren aan het einde van de dag in Bar Harbor waar we 2 nachten in BW Inn Bar Harbor verblijven.

(R1) Dag 5, Arcadia National Park
Natuurlijk bezoeken we het Arcadia National Park. Dit is één van de meest indrukwekkende Nationale Parken aan de oostkust van de VS met een grote variatie aan vogels en wilde bloemen. Het grootste gedeelte van het park ligt op Mount Desert6 Island. De hoofdattractie is de toeristische autoroute, een loop van 43 km. Prachtige vergezichten, de granieten kust, Cadillac Mountain, het idyllische Sand Beach en Bass Harbor Head Lighthouse behoren tot de bezienswaardigheden.

(R1) Dag 6, Bar Harbor naar Digby (boot + 115 km/1:14)
We verlaten Bar Harbor per ferry en varen naar Yarmouth (een ferryovertocht van circa 3 uur). Deze boot vaart alleen op maandag, dinsdag en donderdag. We zijn nu gearriveerd in Atlantisch Canada. We rijden naar Digby waar we 1 nacht verblijven in Thistle Down. Digby, gelegen aan de Bay of Fundy, is een klein pitotoresk plaatsje met een grote kreeftenvissersvloot zijn thuisbasis heeft. Een leuke tocht die we vandaag kunnen maken is om naar Brier Island te rijden, dit is het meest westerlijke puntje van Nova Scotia. Hier kunnen we een boottocht ondernemen in de Bay of Fundy waarbij we de kans hebben walvissen en talloze vogels te zien.

(R1) Dag 7, Digby naar Halifax (232 km/2:35)
Vandaag rijden we naar Halifax met onderweg veel stopmogelijkheden. Eerst bezoekt u het Kejimkujik National Park. In dit park kunnen we ons hart ophalen en een kanontocht maken op het Kejimkujik Lake. In park woonden 5000 jaar geleden de Micmac Indianen. Vervolgens rijden we langs de kust naar Lunenburg, een plaats met een Duitse sfeer. De kust is ruig met grijze rotspartijen, vuurtorens en kleine vissersdorpjes. Tijdens onze rit komt u langs Peggy's Cove, één van de bekendste vuurtorens van Atlantisch Canada. Aan het einde van de dag arriveren we in Hallifax. We overnachten hier 2 nachten in het The Lord Nelson.

((R1) Dag 8, Halifax
Halifax is een middelgrote stad met een compact centrum waar u alles lopend kunnen doen. Het waterfront gedeelte is sfeervol door de oude pakhuizen die omgetoverd zijn tot winkeltjes en restaurants. In het Citadel, een stervormig fort, kunnen we een rondleiding krijgen en vanaf het fort hebben we een schitterend uitzicht over de stad Halifax. Voor het fort ligt de Historic Clock Tower, een zeer karakteristiek gebouw. In de haven huist de Canadese Marine en er liggen schepen en onderzeeërs. Een interessant museum is Pier 21. Hier kwamen ruim 21 miljoen immigranten Canada binnen. Ook in Halifax ligt de Fairview begraafplaats waar o.a. de slachtoffers van de Titanic liggen begraven.

(R1) Dag 9, Halifax naar Sydney (400 km/4:21)
We nemen de kustroute naar Sydney. We rijden dan langs Lisbomb Mills, een prachtige, groene omgeving met loofbossen, riviertjes en ruige kusten. Net voor Sydney ligt het fort van Louisburg. Dit fort is het grootste gerestaureerde fort uit 1744 van Noord Amerika. In de loop van de middag arriveren we Sidney waar we 1 nacht verblijven in Delta Hotel Sidney.

(R1) Dag 10, Sydney naar Cheticamp (249 km/3:39)
We hebben de gehele dag de gelegenheid de mooiste route van Noord Amerika te rijden: 'Cabot Trail' door de Cape Breton Highlands National Park. Het landschap is zeer groen en heuvelachtig en leent zich goed voor het ondernemen van wandelingen of paardrijtochten. De natuur en het wildleven is rijk en we zullen misschien adelaars, herten, moose, walvissen en een beer zien. In de herfst zijn de bomen prachtig rood gekleurd. We overnachten 1 nacht in Cheticamp (Laurie's Motor Inn), net buiten het NP gelegen.

(R1) Dag 11, Cheticamp naar Charlottetown (373 km/5:19)
Vanuit Caribou nemen we de ferry (niet inbegrepen) naar Wood Islands (duur is ca. 75 minuten) op Prince Edward Island. Dit is de kleinste en tevens meest lieflijke provincie van Canada. We verblijven 1 nacht in Heritage Harbour van Charlottetown.

(R2) Dag 12, Charlottetown naar Bathurst (346 km/3:54)
Vandaag hebben we de gelegenheid om Prince Edward Island te verkennen. Dit eiland is wereldberoemd geworden door het boek "Anne of Green Gables" geschreven door Lucy Montgomery. Het boek zegt ons niets, dus dit hoeven we niet te bezoeken. Het Prince Edward Island National Park wordt gekenmerkt door uitgestrekte zandduinen en rode kliffen. We overnachten in de Confort Inn van Bathurst.

(R2) Dag 13, Bathurst naar Percé (179 km/2:07)
We verlaten Bathurst en gaan langs de kust op reis naar Percé. Het Miguasha Provincial Park is een leuke stop, hier kunnen we fossielen zien en vinden van meer dan 365 miljoen jaar oud. We rijden verder langs de kust, langs schilderachtige vissersdorpjes met kleurige huizen, romantische baaien, kreeftenkooien en stoere Quebecois vissers. Via Carleton rijden we naar Percé waar we 2 nachten blijven in het Riotel Perce.

(R2) Dag 14, Percé
Percé is één van de hoogtepunten van de reis. Percé kijkt uit op Ile de Bonaventure en Rocher De Percé. De Rocher De Percé is een roodgekleurde rots met een gat erin die bij zonsopgang een dieprode kleur heeft. Een boottocht naar Ile de Bonaventure met een kolonie van 150.000 Jan van Genten, stormvogels, is zeer de moeite waard. Bij eb kunt u lopend naar Rocher De Percé. Hierna rijdt een redelijk korte afstand naar het Forillon Natinal Park in de Gaspé. Dit park ligt op de punt van de Gaspé en is een bijzonder mooi nationeel park. Hoog torende kliffen, dichte bossen, indrukwekkende kustpartijen, watervallen die ze op verlaten stranden neerstorten en bergen. Dieren als bevers, beren, walvissen, herten en diverse vogelsoorten zijn veel geziene inwoners van dit park. Landmark in dit park is de vuurtoren op Pointe Percé National Historic Site, 30 meter boven het water. Er is een goede selectie restaurants in Percé, dus kunnen we deze avond genieten van Seafood.

(R2) Dag 15, Percé naar Sainte Anne des Monts (278 km/3:20)
Vandaag rijden we naar Sainte Anne des Monts. We rijden langs de kust genaamd de "Cote de Surprise". Bij het plaatsje L'Anse à Beaufils hebben we een prachtig uitzicht op de Rocher De Percé en de baai van Percé. Mogelijk zien de vanaf de kust right Wales, minke whales en humpback whales. We vervolgen onze weg langs de St. Lawrence River. In Sainte Anne des Monts blijven we één nacht in Monaco des Monts.

(R2) Dag 16, Sainte-Anne-Monts naar Riviere-du-Loup (283 km/3:20)
Op weg naar Riviere du Loup speuren we naar walvissen. We volgen de St. Lawrence waar we in Grand Metis de tuinen van Madame Metis kunnen bezoeken. Madame Metis heeft de tuinen met diverse thema's een zeer veel bloemen heel speels aangelegd met de moeilijke handicap van de koude invloeden van de St. Lawrence River. We overnachten in Auberge d.l. Pointe in Riviere du Loup.

(R2) Dag 17, Riviere-du-Loup naar Quebec City (209 km/2:14)
Riviere du Loup ligt op een terras boven de St. Lawrence Rivier. De Stad heeft een typische Quebecois uitstraling en een prachtige architectuur in kerken en huizen ofwel mansions. Vanaf de stad hebben we uitzicht over de St. Lawrence met de 5 vogeleilanden Le Pelerins. Onderweg zien we verschillende watervallen zoals bijvoorbeeld de Montmorency Falls net buiten Quebec City majestueus de St. Lawrence instorten. We rijden in zuid westelijke richting naar Quebec City, waar we de ruige natuur verruilen voor de stad. Quebec City is een prachtige stad en zeer romantisch. Het is de enige stad in Noord Amerika welke omsloten is door een fort en heeft een Upper en een Lower City. In de Upper City ligt hét landmark van Quebec City, het Fairmont Chateau de Fronteac. Echt bijzonder mooi ! Het is tevens een Unesco World Site. Het plein voor het kasteel cq. hotel biedt uitzicht over de St. Lawrence River en de Lower City. De Lower City kunnen we lopend bereiken of per kabelbaantje. Dit is het oudste deel van de stad en hier vindt u gezellige terrasjes, smalle kleurige straatjes en binnenpleinen met muurschilderingen, kunstenaars en kerkjes. We kunnen in Quebec City genieten van de voortreffelijke Quebecois keuken met een duidelijk Franse inslag. We overnachten hier één nacht in het Best Western City Center.

(R3) Dag 18, Quebec City naar Ottawa (447 km/4:48)
We verlaten Quebec City en we rijden langs de oever van de St. Lawrence River naar Ottawa. Ottawa is een echte regeringsstad met statige gebouwen en goed musea, met gezellige restaurants en terrasjes. We moeten in elk geval de Parliament Buildings met de authentieke bibliotheek (mooi houtsnijwerk) bezoeken. Hier vindt à la Buckingham Palace de "changing of the guards" plaats. Het Canadian Museum of Civilisation is zeer interessant. Je loopt als het ware door een indiaans dorp met huizen, kano's en totempalen. In Ottawa verblijven we één nacht in het Capital Hill Hotel.

(R3) Dag 19, Ottawa naar Toronto (451 km/4:43)
Een wat langere, maar mooie rit naar Toronto. We rijden langs het Lake Ontario, zodat we nog een stop kunnen maken in het historisch en de voormalige hoofdstad Kingston. Toronto is het New York van Canada vanwege de smeltkroes van culturen. Veel Canadezen zijn van mening dat de stad on-Canadees is. Vanmiddag hebben we gelegenheid om kennis te maken met Toronto. Vanuit de CN-tower hebben we een schitterend uitzicht over de stad. Op het eerste gezicht lijkt Toronto een vrij zakelijke stad, maar als we op zoek gaan naar de diverse etnische wijken, dan zien we hoe verrassend kleurrijk en gezellig Toronto is. Portugese Village, Greek Town, Little Italy en China Town zijn zeer karakteristiek. Daarnaast kunnen we een bezoek brengen aan het kasteel Casa Loma, Kensingtom Market en het Bata Shoe Museum met een bijzondere collectie schoenen. Toronto is ook een stad waar we naar hartelust kunnen winkelen, bijvoorbeeld in het Eaton Center of Underground City. We hebben hier één overnachting in het Bond Place Hotel.

(R3) Dag 20, Toronto naar Niagara Falls (129 km/1:25)
We verlaten Toronto en rijden langs de kust van Lake Ontario naar Niagara. We maken daarbij een stop bij Niagara-on-the-Lake. Dit is een sfeervol, Victoriaans plaatsje waar veel wijngaarden gevestigd zijn, aangezien in deze streek van Ontario zeer goede wijnen gemaakt worden. In Niagara aangekomen gaan we vanuit de Canadese zijde de Horseshoe Falls bekijken. De American Falls liggen aan de Amerikaanse zijde, maar deze zijn minder mooi. Spectaculair is een boottocht per Maid Of The Mist, waarbij we zeer dicht bij de watervallen komen of we kunnen een helikoptervlucht ondernemen, zodat we goed naar het watergeweld kunnen kijken. We overnachten één nacht in Niagara Falls in het Best Western Cairn Crofit Hotel.

(R3) Dag 21, Niagara Falls naar Lancaster (559 km/6:29)
Op weg naar Amish Country is het zeer de moeite waard om de Finger lakes te bezoeken. Dit is een prachtig natuurgebied en we kunnen in het nabijgelegen plaatsje Corning het Corning Museum of Glass bezichtigen. We verblijven hier één nacht in het Best Western Eden Resort.

(R3) Dag 22, Lancaster naar Washington (187 km/2:16-2:50)
De ochtend kunnen we nog gebruiken om de leefcultuur van de Amish te proeven, de Amish zijn natuurlijk wel erg gesteld op hun privacy en levenwijzen. Aan het einde van de middag arriveren we in Washington DC waar we twee nachten overnachten in het The Carlyle Suites.

(R3) Dag 23, Washington
Vandaag bezoeken we de hoogtepunten van de statige hoofdstad van de VS per voet, fiets of trolley. We zullen een keuze moeten maken uit een bezoek aan het Witte Huis, het Capitool, Arlington Cemetery, het Air & Space Museum, het Holocaust Museum en de vele monumenten. 's Avonds zijn de wijken Georgetown, Adams Morgan en Alexandria erg gezellig om uit eten te gaan of nog even wat te winkelen.

(R3) Dag 24, Washington naar Philadelphia (227 km/2:40)
Philadelphia is een stad met veel intense, verrassende en imposante gezichten. In tegenstelling tot veel andere Amerikaanse steden biedt Philadelphia cultuur en historie, maar ook sfeer, gezellige terrasjes bij Washington Square en Rittenhouse Square, trendy bars en goede restaurants. Philadelphia is de stad waar de onafhankelijkheidsverklaring is getekend en de Liberty Bell en het National Historic Park herinneren daaraan. Er zijn meer dan 15 musea, waarvan het Philadelphia Museum of Art en de Barnes Collection de echte toppers zijn. Als een van de weinige steden van Amerika kunnen we hier bovendien tax-free shoppen! De beste manier om Philadelphia te verkennen is per voet of trolley. We overnachten hier één nacht in de Hampton Inn.

(R3) Dag 25, Philadelphia naar New York (161 km/2:04-2:50)
Een bezoek aan de 150 tax-free winkels en outlet winkels. Daarna rijden we naar New York en leveren daar onze huurauto in. Vervolgens gaan we naar ons laatste hotel, Excelsior aan Central Park, waar we de komende dagen verblijven.

Dag 26-28 New York
Deze dagen kunnen we de hoogtepunten van New York gaan bekijken.

Dag 28-29 New York - Amsterdam
We vliegen terug naar Amsterdam. Opnieuw 8 uur met 6 uur tijdsverschil.
Copyright © 2009 Tekst: Martin Rodenburg en Jan Doets Laatste wijziging: 1 maart 2009