36 DAGEN PATAGONIË EN PAASEILAND MET SAWADEE
36 DAGEN PATAGONIË EN PAASEILAND, FESTIVALREIS
Patagonië en Paaseiland reis: Krakende gletsjers en mysterieuze beelden.
Het meest zuidelijke puntje van Chili en Argentinië en het geïsoleerde Paaseiland geven je het gevoel alleen op de wereld te zijn. We wandelen langs gletsjers, azuurblauwe meren, besneeuwde bergtoppen en indrukwekkende rotspieken. Het vulkanische Paaseiland herbergt het mysterie van de Moais: hoe zijn de Polynesiërs erin geslaagd deze gigantische stenen figuren over het eiland te verplaatsen?

Peninsula Valdés
Tijdens het bezoek aan Peninsula Valdés krijg je pinguïns, zeeleeuwen, zeeolifanten en veel verschillende zeevogels te zien. Tot aan december zie je hier eveneens walvissen, die tot vlakbij de boot komen. We vliegen naar het uiterste zuiden van het Amerikaanse continent: Vuurland. Voor vogelliefhebbers is Vuurland met de vele meren en wouden een paradijs; er komen hier meer dan 150 verschillende vogelsoorten voor.

Torres del Paine
Het bijzondere natuurpark Torres del Paine dankt zijn naam aan de drie massieve pilaren van graniet, die zich bijna 3000 meter boven de Patagonische steppe verheffen. We wandelen drie dagen door dit ongerepte gebied met heldere meren, klaterende watervallen, dichte wouden en allerlei bijzondere dieren, zoals de lama-achtige guanaco en de nandoe, een soort kleine struisvogel.

Krakende gletsjers en kristalheldere meren
We maken twee prachtige dagwandelingen in het unieke gletsjerpark Los Glaciares met haar vijftig gletsjers. We lopen door een zeer afwisselend gebied van meren, gletsjers, besneeuwde bergtoppen en indrukwekkende rotspieken. De reusachtige ijswand van de Perito Moreno gletsjer zakt langzaam vanuit het Andesgebergte in het azuurblauwe meer, Lago Argentino. Een spektakel dat met krakend geweld gepaard gaat. In het noorden van Patagonië ligt het merengebied. Je kunt hier schitterend wandelen, mountainbiken of paardrijden tussen kristalheldere meren en besneeuwde vulkanen. Spectaculair is de beklimming van de besneeuwde, actieve Villarica vulkaan.

Het mysterieuze Paaseiland
Tijdens de 31-daagse reis bezoeken we de meest afgelegen bewoonde plek ter wereld: het mysterieuze Paaseiland. Het is nog steeds een raadsel hoe de Polynesiërs erin zijn geslaagd om de wereldberoemde Moais, tot 23 meter hoge stenen figuren, over hun eiland te verplaatsen. Een aantal onafgemaakte beelden staat daar nog, als stille getuigen van het mysterie.
36-DAAGSE PROGRAMMA
1 Amsterdam - Buenos Aires
2 Buenos Aires
3 Buenos Aires - Puerto Madryn
4 Pensinsula Valdés
5 Punta Tombo, vlucht Trelew - Ushuaia
6 Ushuaia
7-8 Ushuaia - Punta Arenas
9 Punta Arenas - Estancia Rio Verde
10-14 Estancia Rio Verde - Torres del Paine
15 Perito Moreno gletsjer
16 El Calafate - Los Glaciares
17-18 Los Glaciares
19 vlucht El Calafate - Bariloche
20 Bariloche- San Martin de los Andes
21 Nationaal Park Lanín
22 San Martin de los Andes - Pucón
23-24 Pucón
25 Santiago de Chile
26 Santiago - Paaseiland
27-34 Paaseiland
35 Paaseiland - Santiago
36 Santiago - Amsterdam
ROUTE KAARTJE
Route kaartje
VAN DAG TOT DAG PROGRAMMA 2008
36-DAAGSE FESTIVALREIS

Dag 1 vlucht van Amsterdam naar Buenos Aires
Voor gegevens over de vlucht verwijzen wij naar het vluchtschema.

ARGENTINIË
Dag 2 Buenos Aires
Buenos Aires is een weids opgezette stad met brede avenues, imposante gebouwen en grote pleinen. Het meest bekende plein is natuurlijk Plaza de Mayo, waar de bekende 'dwaze moeders' nog steeds elke donderdag demonstreren om de ware gebeurtenissen tijdens het schrikbewind van generaal Videla boven tafel te krijgen. De stad heeft een aantal verschillende wijken die elk hun eigen sfeer hebben. Misschien wel de leukste en in elk geval de meest kleurrijke wijk van Buenos Aires is La Boca. Van de plek waar de eerste kolonisten uit Europa zich vestigden en schamele huisjes bouwden van scheepsafval en golfplaten, is La Boca inmiddels uitgegroeid tot het artistieke centrum van de stad. Vooral het straatje Caminito met vrolijk geschilderde huisjes is zeer fotogeniek. Overal in Buenos Aires word je geconfronteerd met de Argentijnse passie voor de tango. In La Boca en in het pittoreske wijkje San Telmo zijn altijd wel een paar straatmuzikanten te vinden die de omstanders aansporen een dansje te maken. La Recoleta is chique. Naast winkels en restaurants vind je hier een enorme begraafplaats met monumentale graven, waaronder dat van Evita Perón. In de avond kun je een tangoshow bezoeken, zeker een aanrader. We verblijven in een sfeervol hotel in het centrum van de stad.

Dag 3 vlucht Buenos Aires - Trelew - Puerto Madryn
We vliegen van Buenos Aires naar Trelew vanwaar we in een uur naar het gezellige stadje Puerto Madryn reizen. In Puerto Madryn kun je uitwaaien op het strand of lekker een terrasje pakken met uitzicht op zee en de vissershaven. In de haven heb je al de kans om de eerste bruine zeeleeuwen te zien.

Dag 4 Pensinsula Valdés
We brengen een bezoek aan het schiereiland en natuurreservaat Peninsula Valdés. We bezoeken de zeeleeuwen en zeeolifanten kolonies, die hier het hele jaar door te zien zijn. Ze gebruiken de stranden om te zonnen en te rusten. Als je heel rustig bent, kun je ze gemakkelijk benaderen om te fotograferen. Op het steppeachtige schiereiland zelf komen bijzondere diersoorten voor zoals de guanaco, de mara (Patagonische haas, familie van cavia), de choique (Zuid Amerikaanse struisvogel) en de armadillo (gordeldier).
Liefhebbers kunnen een boottocht maken in Puerto Piramides, het enige plaatsje van Peninsula Valdés om walvissen te bezichtigen. Elk jaar tussen juni en half december trekken ongeveer 1600 walvissen (zuidkapers, ofwel southern right-whales) vanuit hun zuidelijke voedselgronden naar de baaien van de Valdés om te paren en hun jongen te baren. Na de geboorte blijven de moeders nog even met hun jongen in ondiep water voordat ze terugkeren naar de oceaan. Als je geluk hebt, laten de walvissen hun brede donkere staart boven het wateroppervlak zien en soms springt een walvis zelfs helemaal uit het water.

Dag 5 optionele excursie naar Punta Tombo, vlucht Trelew - Ushuaia
In de middag vliegen we van Trelew naar de meest zuidelijke stad ter wereld, Ushuaia. Liefhebbers kunnen voor de vlucht nog een excursie maken naar de Magelhaen-pinguïnkolonie van Punta Tombo (indien de vluchttijden het toelaten). Je kunt hier tussen de pinguïns door wandelen. Ze zijn zeer nieuwsgierig en erg fotogeniek.
Ushuaia is schitterend gelegen aan een baai die wordt omgeven door bergen met besneeuwde toppen. De houten huizen met gekleurde golfplaten en de kleine restaurantjes en winkels geven de stad een gezellige uitstraling. Vuurland wordt omringd door de Straat van Magallanes en door de Atlantische en Grote Oceaan. We overnachten in een eenvoudig, maar sfeervol hotel met uitzicht op de baai.

Dag 6 Ushuaia
Vanuit Ushuaia kun je allerlei excursies maken, zoals een boottocht over het Beaglekanaal. Tijdens deze boottocht kom je langs het Isla de los lobos (zeeleeuwen) en langs andere eilanden waar, voordat de Spanjaarden hier arriveerden, de Yamana-Indianen woonden. Vuurland dankt zijn naam aan deze Indianen, die niet gekleed waren en zich warmden aan vuurtjes, die zij zelfs in hun kano's bij zich hadden. Voor vogelliefhebbers is het nationaal park Tierra del Fuego met haar meren en wouden een paradijs, want er komen hier meer dan 150 vogelsoorten voor.

CHILI
Dag 7 - 8 Ushuaia - Punta Arenas
Vanuit de meest zuidelijke stad is het een lange rit over de desolate Patagonische vlakte naar Chili. In ongeveer 12 uur reizen we met het openbaar vervoer naar Punta Arenas. Met een beetje geluk zie je onderweg albatrossen en zeeleeuwen. Punta Arenas ligt aan de andere kant van de Straat van Magallanes. Voordat het Panamakanaal werd aangelegd was dit de drukke scheepvaartroute van de oost- naar de westkust. Punta Arenas is de meest zuidelijke stad van Chili. Het is een levendige stad en het centrum van Chileens Patagonië op gebied van cultuur, handel, industrie en veeteelt.

Dag 9 Punta Arenas - Estancia Rio Verde
Met onze eigen bus rijden we naar een typisch Patagonische estancia. Een groot landgoed uit de negentiende eeuw waar schapen worden gehouden die met paarden door de gauchos bijeen worden gedreven. Je kunt in de middag van dag 8 en in de ochtend van dag 9 verschillende activiteiten ondernemen, zoals paardrijden, forelvissen en wandelen. Je kunt natuurlijk ook heerlijk relaxen bij het haardvuur. 's Avonds staat er natuurlijk een heerlijke lamsbarbecue voor je klaar!

Dag 10-14 Estancia Rio Verde - Torres del Paine
We reizen met onze eigen bus in zo'n vier uur naar het bijzondere natuurpark Torres del Paine. De komende dagen maken we verschillende wandelingen naar gletsjers en langs kristalheldere meren met uitzicht op ruig gebergte en rotspieken. Het wildleven in het park is door de grote variatie aan landschappen bijzonder. We komen ongetwijfeld guanacos tegen, een lama soort die nog net voor uitsterven is behoed, en nandus, een soort struisvogel. Rond de meren en rivieren leven veel vogelsoorten: ganzen, zwartnekzwanen, flamingo's en arenden. Ook de condor heeft er zijn domein en hem in zijn majestueuze vlucht te zien is bijzonder indrukwekkend. Er staan drie stevige wandelingen op het programma, waarvan twee van ongeveer acht uur en één van ongeveer zes uur. Natuurlijk ondernemen we een tocht naar de Torres: drie massieve pilaren van graniet, die zich bijna 3000 meter boven de golvende Patagonische steppe verheffen. We varen met een catamaran over het meer van Pehoe, vanwaar we het wandelpad volgen naar de Grey gletsjer. De ruige omgeving laat een onvergetelijke indruk achter.
De laatste dag wandelen we door de Franse vallei gelegen tussen de Glaciar Frances en de Cuernos del Paine. We overnachten in het park in ruime tweepersoons koepeltenten. De tenten zijn voorzien van luchtbedden en slaapzakken. Op dag 13 rijden we met onze eigen bus in twee uur naar de Chileens- Argentijnse grens. Vanaf de grens nemen we de openbare bus, die ons in ongeveer drie uur naar El Calafate brengt.

ARGENTINIË
Dag 15 facultatieve excursie Perito Moreno gletsjer
Vanuit El Calafate heb je de mogelijkheid om een facultatieve dagtocht naar de Perito Moreno-gletsjer te maken. Na de Iguazú watervallen is de gletsjer de meest bezochte natuurlijke attractie in Argentinië. De plek waar de reusachtige ijswand van de gletsjer langzaam uit het Andesgebergte komt zakken en in het azuurblauwe Lago Argentino schuift, is zeldzaam fotogeniek. Dat schuiven gaat overigens behoorlijk snel, dagelijks verdwijnt er een flink stuk ijs in het meer wat vaak met krakend geweld gepaard gaat. Vanaf de overkant van het meer kun je het spektakel op je gemak bewonderen.

Dag 16 El Calafate - Los Glaciares
Vanuit El Calafate rijden we de volgende dag in ongeveer vier uur naar El Chaltén, de ingang van het park Los Glaciares. Dit park is zo uniek dat het door Unesco op de lijst van Werelderfgoederen is geplaatst. De vijftig gletsjers in het park vormen door hun grootsheid een enorme ijsmassa. 's Middags kun je een wandeling maken naar Laguna Capri. We overnachten in een eenvoudig hotel in Chaltén.

Dag 17 - 18 Los Glaciares
Door een zeer afwisselend gebied van azuurblauwe meren, gletsjers, besneeuwde bergtoppen en indrukwekkende rotspieken, zoals de Cerro Fitzroy en de Cerro Torre, maken we deze dagen verschillende dagwandelingen. We wandelen twee dagen ongeveer zes tot acht uur per dag, waarbij we zowel stijgen als dalen. We wandelen naar het uitzichtpunt bij Laguna de los Tres, wat een schitterend uitzicht biedt op de gletsjers Piedras Blancas en Río Blanco met op de achtergrond de toppen Fitz Roy en Poincenot. De andere dag wandelen we naar de Laguna Torre, een meer waar twee gletsjers, Glaciar Torre en Glaciar Grande in uit komen. Op de achtergrond schittert de Cerro Torre, een rotspiek met een bijzonder gevormde top. Op dag 17 rijden we aan het einde van de middag terug naar El Calafate waar we weer overnachten.

Dag 19 vlucht El Calafate - Bariloche
We vliegen van El Calafate naar Bariloche, dé wintersportplaats van Argentinië en prachtig gelegen in het merengebied aan het Nahuel Huapi meer en het gelijknamige natuurpark. Door de mooie ligging en het aangename klimaat, is de wintersportplaats ook in de zomer erg geliefd. Het is een mondain en uitnodigend stadje.

Dag 20 Bariloche- San Martin de los Andes
Via de zogenaamde zeven meren route rijden we door een bosrijke omgeving en langs kristalheldere meren van Bariloche naar het minder toeristische San Martin de los Andes. San Martin ligt aan het meer van Lacár. In de zomer is dit de ideale regio voor verschillende buitensportactiviteiten, zoals mountainbiken, raften en paardrijden.

Dag 21 optionele excursie naar Nationaal Park Lanín
Je kunt vandaag een excursie maken naar het dichtbij gelegen Nationaal Park Lanín, een vallei met 24 meren die ooit door gletsjers zijn gevormd. Het park is genoemd naar de gelijknamige vulkaan met besneeuwde top van 3776 meter hoog. Je kunt verschillende mooie wandelingen maken in het park. Als je van meer uitdaging houdt, kun je de vulkaan beklimmen tot de berghut op 2500 meter, van waar je een adembenemend uitzicht hebt op de omringende meren en bossen.

Dag 22 San Martin de los Andes - Pucón
We rijden in ongeveer zes uur terug naar Chili naar het plaatsje Pucón, waar we aan het begin van de middag aankomen. We maken gebruik van een rechtstreekse openbare bus, met gereserveerde zitplaatsen.

CHILI
Dag 23-24 Pucón
Pucón is prachtig gelegen aan het Lago Villarica. De oorspronkelijke bewoners van dit deel van Chili zijn de Mapuche indianen. Zij zijn de afstammelingen van de enige Indiaanse stam in heel Latijns Amerika die niet door de Spanjaarden werd overheerst. Pucón is een prima plek voor allerlei activiteiten in de natuur. Zo kun je er raften op de Trancura rivier, per mountainbike de omgeving verkennen of in vier uur de imposante actieve vulkaan Villarica beklimmen, waar je boven een spectaculair uitzicht hebt over het merengebied. In de krater kolkt tussen de rookwolken door de lava. Vanaf de top kun je het eerste gedeelte door de sneeuw naar beneden sleeën, zeer spectaculair en alleen het beklimmen al waard! Op de avond van dag 23 reizen we per comfortabele nachtbus naar Santiago.

Dag 25 Santiago de Chile
Na onze aankomst in de ochtend worden we naar ons hotel in het centrum van Santiago gebracht. Santiago de Chile is een moderne stad met prachtige koloniale gebouwen en brede avenues. De stad wordt omringd door met sneeuw bedekte bergtoppen. Op de ruime en schaduwrijke pleinen in het centrum proberen schoenpoetsers, portrettekenaars, pindaverkopers, zangers en predikanten de aandacht van het winkelende publiek te trekken. Het is heerlijk om rond te struinen langs de winkelstraten en pleinen met mooie koloniale gebouwen. Ook de parken Cerro Santa Lucía en Cerro San Cristóbal zijn zeker de moeite waard.

Dag 26 Santiago - Paaseiland
's Middags vliegen we naar het mysterieuze Paaseiland, dat zeer geïsoleerd ligt: midden in de Stille Oceaan op 3700 kilometer van de Chileense kust. Het eiland, dat ongeveer net zo groot is als Terschelling, werd op eerste paasdag 1722 ontdekt door de Nederlander Jacob Roggeveen. De oorspronkelijke naam is in de taal van de inheemse bevolking, de Rapa Nui, 'Te Pito o Te Henua', de navel van de wereld. Het vulkanische eiland herbergt enorme culturele schatten. Het is nog steeds een raadsel hoe de oorspronkelijke bevolking, die waarschijnlijk van Polynesische afkomst was, erin geslaagd is om de wereldberoemde Moais, tot 23 meter hoge en 60 ton zware stenen reuzen, over hun eiland verplaatsen. Het is een waar openluchtmuseum tussen de groene heuvels en uitgedoofde vulkanen.

Dag 27 Paaseiland
's Ochtends beginnen we aan onze route van drie dagen per privébus langs de Moais en door honderden jaren historie. We bezoeken eerst Ahu Tahai, een heilige plek waar door het plaatsen van de reusachtige Moais op de heilige platforms, ahus, de voorouders van de Rapa Nui werden vereerd. In een vlakbij gelegen grot zijn allerlei rotstekeningen gevonden. We wandelen bij de Rano Kau vulkaan, de grootste op het eiland. De enorme krater is nu een meer, waarin kleine rieteilanden drijven. We bezoeken Orongo, een rituele plaats, vooral bekend door haar ovale leistenen huizen en de vele rotsinscripties. Voor de kust liggen drie kleine eilandjes en de legende leert dat op deze plek ieder jaar de vogelman werd verkozen. Deze vogelman moest langs de steile rotswand naar beneden afdalen en de twee km naar het verst gelegen eiland afleggen. Als hij daar het eerste ei van de stern aantrof, moest hij deze vervolgens via dezelfde halsbrekende route terug brengen naar Orongo.

Dag 28 Paaseiland
Aan de oostkant van het eiland ligt het schiereiland Poike. Op dit schiereiland zijn allerlei grotten met inscripties te vinden, waarin de vroegere bevolking woonde. We bezoeken het strand van Anakena, de plek waar de stichter van het eiland, Hota Matua, aan land kwam. Een baai met goudkleurig zand en kristalhelder water en uitzicht op een rij stilzwijgende Moais, een waar paradijs.

Dag 29 Paaseiland
Vandaag bezoeken we de vulkanische krater van Rano Raraku. Dit is de meest indrukwekkende vindplaats van de Moais op Paaseiland. We wandelen langs de bijna 400 beelden die zowel in de krater als op de flanken staan. Hier kun je zien dat de stenen waar de Moais van gemaakt zijn uit de vulkaankrater zijn gehaald. Een aantal onafgemaakte beelden staat daar nog als stille getuigen van het mysterie van de Moais.

Dag 30-34 Paaseiland - festival
Als je kiest voor de reis met vertrek op 16 januari 2008 maak je het bijzondere Tapati Rapa Nui festival mee. De ongeveer 3000 Paaseilanders zijn van Polynesische origine en leggen nadruk op behoud van hun identiteit door middel van bijzondere culturele festivals. Het belangrijkste jaarlijkse festival is de Tapati Rapa Nui, een periode in de eerste twee weken van februari waarin oude rituelen en tradities herleven. De eilandbewoners beschilderen hun gezichten en maken kleren van de bladeren van de bananenboom. Er worden paardenraces gehouden en een loodzware triatlon bij de Rano Raraku vulkaan. De vrouwen maken schitterend handwerk en dragen verhalen voor. Het meest spectaculaire onderdeel is de afdaling op een massieve bananenstam van de berg Maunga Pui. De bananenstam kan een snelheid bereiken van negentig kilometer per uur. Om alle aspecten van dit festival mee te maken en daarnaast ook voldoende tijd te hebben om alle culturele schatten van het eiland te bezoeken, is deze festivalreis een 36-daagse reis. Van deze 36 dagen breng je een volle week door op Paaseiland. Bovendien heb je ten opzicht van het bovenstaande programma een extra overnachting in Ushuaia.

Dag 35 Paaseiland - Santiago
Terugvlucht naar Santiago, waar we nog een vrije avond hebben voor we terugvliegen naar Amsterdam.

Dag 36 Santiago - Amsterdam
Voor gegevens over de terugvlucht verwijzen we je naar het vluchtschema.

OVERIGE ZAKEN ...

Klimaat en beste reistijd
Omdat Chili en Argentinië op het zuidelijk halfrond liggen, zijn de seizoenen tegenovergesteld aan de onze. Als het hier winter is, is het daar zomer. Vandaar dat onze winter de beste reistijd is: de meest geschikte reistijd loopt van oktober tot maart. Overdag als de zon schijnt kan het behoorlijk warm worden, 's avonds koelt het af tot ongeveer 0-5°C. Hoe verder naar het zuiden we gaan, hoe kouder het wordt. Patagonië staat bekend om de harde winden die over de vlakte vrij spel hebben. Het gehele jaar door valt er behoorlijk wat regen. Het weer is ook erg veranderlijk: binnen een half uur kan een donkere hemel veranderen in een stralend blauwe lucht en omgekeerd. We sluiten de reis af in Santiago de Chile wat een aangenaam middellandse zeeklimaat heeft.

Bijkomende kosten
Alle bedragen zijn per persoon, tenzij anders vermeld
Lokale luchthavenbelasting en vertrekbelasting Argentinië € 9,-
Luchthaven/vertrekbelasting Chili (ter plekke te betalen) € 17,-
Persoonlijke uitgaven: eten, drankjes en souvenirs (voor gehele 26-daagse reis) € 800,-
Persoonlijke uitgaven: eten, drankjes en souvenirs (voor gehele 31-daagse reis) € 900,-
Persoonlijke uitgaven: eten, drankjes en souvenirs (voor gehele 36-daagse reis) € 1000,-
Optionele entreegelden en optionele excursies € 250,-
Fooien (in totaal) € 100,-
Bijdrage calamiteitenfonds (op factuur) € 2,50

Dit zijn de prijzen zoals bekend in januari 2007. Uiteraard kunnen de prijzen in de loop van het jaar wijzigen. Het indicatiebedrag voor persoonlijke uitgaven is exclusief fooien, entreegelden en optionele excursies. Je eigen uitgavenpatroon is hierbij ook bepalend.

Deelnemers
Sawadee kiest bewust voor het reizen in kleine groepen. De groep bestaat uit 10 - 16 personen.

Zwaarte
In principe kan iedereen die gezond is aan deze reis deelnemen. Een positieve instelling is wel belangrijk! De looptochten in Los Glaciares en Torres del Paine zijn echter behoorlijk zwaar waarvoor een goede conditie en een goede gezondheid noodzakelijk zijn.

Overnachtingen
Bijna de gehele reis overnachten we in eenvoudige hotels op basis van tweepersoonskamers met eigen douche en toilet. In Torres del Paine overnachten we in koepeltenten, voorzien van eigen matje en slaapzak. We overnachten één nacht in de mooie estancia Rio Verde, een landgoed uit de negentiende eeuw. Hier delen we met twee à drie kamers de sanitaire voorzieningen. Meer informatie vind je op: http://www.estanciarioverde.cl/posada2.htm .

Maaltijden
Alle ontbijten zijn bij de reissom inbegrepen. Tijdens ons verblijf in de Estancia Rio Verde wordt lunch en diner verzorgd. Ook tijdens ons verblijf in Torres del Paine zijn alle maaltijden inbegrepen. De rest van de maaltijden zijn niet inbegrepen. Dit is een bewuste keuze, omdat we de vrijheid van het individueel reizen willen combineren met het gemak van een groepsreis.

Fooien
Het is zeer gebruikelijk om mensen (chauffeurs, koks, gidsen en reisbegeleiders) fooi te geven na afloop van de reis of excursie als ze hun werkzaamheden goed uitgevoerd hebben. Fooien zijn een onmisbare aanvulling op hun inkomen. Houd er rekening mee dat het werk in het toerisme vaak sterk seizoensgebonden is. Ook binnen het seizoen lopen mensen die in het toerisme werken vaak het risico om inkomen mis te lopen, doordat bijvoorbeeld een reis of een excursie niet doorgaat. Fooi is dus behalve een blijk van waardering ook een soort noodzakelijke inkomensverzekering. Bij de bijkomende kosten wordt een richtlijn voor de het bedrag aan fooien vermeld. In veel gevallen wordt aan het begin van de reis een fooienpot gemaakt. De reisbegeleider stelt dit voor en beheert deze pot. Uit deze pot worden fooien betaald voor hotelpersoneel, chauffeur, kok en lokale gidsen. Zo hoef je alleen nog maar aan de fooi voor de reisbegeleider te denken.

Vervoer
Voor de langere afstanden maken we een aantal malen gebruik van het openbaar vervoer. We hebben gereserveerde zitplaatsen en de bussen zijn comfortabel en kwalitatief vergelijkbaar met het vervoer in West Europa. De trajecten waarop we gebruik maken van openbaar vervoer zijn: Ushuaia - Punta Arenas, Argentijnse grens - El Calafate, San Martin de los Andes - Pucon en Pucon - Santiago. Van Pucón naar Santiago maken we gebruik van een nachtbus, met comfortabele, verstelbare stoelen.

Tijdens de overige trajecten hebben de beschikking over een privébus. Houd er rekening mee dat de beenruimte af en toe wat beperkt kan zijn. We maken drie tijdbesparende binnenlandse vluchten: van Buenos Aires naar Trelew, van Trelew naar Ushuaia en van El Calafate naar Bariloche. Bij de 31-daagse reis maken we vanaf Santiago een retourvlucht naar Paaseiland.

Copyright © 2009 Tekst: Martin Rodenburg en Sawadee Laatste wijziging: 20 augustus 2007