ANDALUSIË, 9 DAAGSE HOTEL/WANDELTOCHT MET VERLENGING
Sierra de Grazalema, trektocht langs witte dorpen, 9 dagen, wandelreis langs hotels, pensions en appartement, verlengt met een bezoek vooraf aan Sevilla, Cordoba en Granada. De basis voor deze reis is SNP.

De Siërra de Grazalema, een onverwacht groen bergland in het hart van Andalusië met fraaie witte dorpjes zoals Grazalema, Zahara de la Siërra, Montejaque en het bezienswaardige stadje Ronda. U maakt hier mooie wandelingen in een door regenwater gebeeldhouwd karstlandschap en langs loodrechte rotswanden met nesten van de imposante Vale Gier. En iedere middag loopt u een volgend Pueblo Blanco binnen dat u, met tapa's en vino binnen handbereik, eens rustig op u laat inwerken…

In het glooiende binnenland van Andalusië overheersen de vele bruintinten van geploegde aarde tussen oneindige rijen olijfbomen en kurkeiken. Uit dit bruine landschap rijzen de grijswitte kalkbergen van de Siërra de Grazalema op, bedekt met de altijd groene Spaanse Zilverspar. In dit beschermde natuurgebied liggen op loopafstand de beroemde witte dorpen, soms met een karakteristieke vierkante burcht. Ze dragen exotische namen als Zahara de la Siërra en Cortes de la Frontera, een herinnering aan de grens tussen katholiek en moors gebied die hier lag ten tijde van de Reconquista. De bewogen geschiedenis komt terug in de stad Ronda, waar de reis eindigt, en u de voor Andalucische steden kenmerkende mix van Arabische en Europese monumenten kunt bewonderen. Eerst maakt u echter mooie wandelingen in een door regenwater gebeeldhouwd karstlandschap, door weidse poljes met Steeneiken en langs loodrechte rotswanden met nesten van de imposante Vale Gier. En iedere middag loopt u een volgend Pueblo Blanco binnen dat u, met tapa's en vino binnen handbereik, eens rustig op u laat inwerken…

Over de accommodaties
U overnacht tijdens dit arrangement in goede hotels en pensions, meestal met privé douche en toilet. In Benaocaz is het anders geregeld: hier woont u in een sfeervol appartement met mooi uitzicht.

Over de maaltijden
In de hotels en pensions staat er 's ochtends een Spaans ontbijt voor u klaar en u kunt dineren in de accommodatie of zelf een restaurant in het dorp zoeken. In het appartement in Benaocaz dient u uw ontbijt zelf te verzorgen. Op vrijdag, zaterdag en zondag kunt u dineren in een restaurant in Benaocaz. Op de overige dagen kunt u inkopen doen bij het winkeltje in het dorp en zelf koken in uw appartement, eventueel aangevuld met tapas uit de lokale bar. U kunt er ook voor kiezen om te gaan eten in het stadje Ubrique. De accommodatiehouder brengt u weg en haalt u op voor € 12,- (20 min rijden). De lunch kunt u zelf kopen in de dorpen waar u overnacht.

Over de zwaarte van de reis
U maakt wandelingen variërend in lengte van 11 tot 19 km (op dag 7, 24 kilometer). Per dag overbrugt u hoogteverschillen tot 900 meter dalen en 650 meter stijgen (maar op dag 3, 950m stijgen en op dag 7, 750m stijgen). U bent 4 tot 7½ uur onderweg per dag. Omdat de lange etappes afgewisseld worden met korte valt de totale zwaarte van de reis mee, alleen in de zomer zal de hitte het wandelen moeilijker maken. Vaardigheid met een kompas is nodig bij de wandelingen.

13-DAAGSE PROGRAMMA
1 Amsterdam - Sevilla
2 Sevilla - Cordoba
3 Cordoba - Granada
4 Granada - Zahara de la Sierra
5 Zahara de la Sierra - El Bosque
6 El Bosque - Grazalema
7 Rustdag Grazalema
8 Grazalema - Benaocaz
9 Benaocaz
10 Benaocaz - Montejaque
11 Montejaque - Ronda
12 Ronda - Sevilla
13 Sevilla - Amsterdam

ROUTE KAARTJE
Kaartje Andalusië
PROGRAMMA 2007 VAN DAG TOT DAG
Dag 1 Amsterdam - Sevilla
Vroeg in de ochtend (6:00 uur, met vlucht AB 9264) vliegen we met Air Berlin van Schiphol, naar Palma Mallorca. Na uur vliegen we om 9:30 uur (vluvht AB 1216) naar Sevilla. We komen daar rond 11:00 uur aan. Op het vliegveld halen we de bij Sunny Cars gereserveerde Ford Fusion op. Het is nog vroeg, zodat we de rest van de dag de tijd hebben Seville te bekijken.

Sevilla is een stad met vele gezichten. Eerst was het de hoofdstad van de Moren, 530 jaar aanwezigheid is nu nog zichtbaar. Daarna kwamen de Christenen. De moskeeën werden omgebouwd tot kerken. Maar de christenen bouwden nog extra kerken en kloosters bij om hun aanwezigheid te benadrukken. De kathedraal is de grootste kerk van Spanje en vormt samen met het Real Alcazar de belangrijkste bezienswaardigheden van deze Zuid-Spaanse stad.

Velen herinneren zich Sevilla nog als de plaats van de Wereldtentoonstelling van '92. Maar het is van de Expo van 1929 dat er nu nog prachtige tuinen en gebouwen te zien zijn. De Spaanse Plaats is hierbij het centraal punt en maakt deel uit van de mooiste tuin van deze stad: Parque Maria Luisa. Sevilla is ook de geboorteplaats van de Flamenco. Deze muziek en dans van de zigeuners werd hier geïntroduceerd in de 15de eeuw. Een bezoek aan een Tablaos moet je zeker gedaan hebben.

Sevilla heeft een zeer rijk cultureel verleden, dit zal je merken aan de vele musea en weelderige gebouwen. Dit heeft het voor een groot deel te danken aan de levensader van de stad, de rivier Guadalquivir. Tot in de 19de eeuw kwamen grote zeeschepen hier aanmeren. Ze dreven vooral handel met Amerika. Sevilla is nu nog één van de rijkste steden van het Spaanse zuiden en de hoofdstad van Andalusië. Hou je van cultuur, dan moet je deze stad gezien hebben.

We overnachten in Hosteria del Laurel. Dit hotel ligt aan een klein pleintje in een romantisch deel van de Barrio de Santa Cruz, de meest karakteristieke wijk in het hart van Sevilla. De 16e-eeuwse schrijver José Zorilla vond in deze herberg de inspiratie voor de creatie van de mythische figuur Don Juan. De kamers van het hotel dragen dan ook de namen van verschillende personages uit het boek 'Don Juan Tenorio'. Kaartje: Google Maps Sevilla.

Dag 2 Sevilla - Cordoba
Vandaag rijden we met onze huurauto naar Cordoba. De afstand is slechts 143 km (ongeveer 2 uur 3 minuten). Zo hebben we de rest van de dag alle gelegenheid om Cordoba te bekijken.

Met busladingen vol komen ze afgezakt naar Cordoba voor een blitzbezoek aan de Grote Moskee of Mezquita. Het is inderdaad één van de belangrijkste Islamitische monumenten in Europa. Maar even snel zijn deze toeristen terug verdwenen, nochtans heeft Cordoba echt veel meer te bieden.

In de omgeving van die vroegere moskee heb je de Joodse wijk of Judeira met zijn synagoge. Deze wijk brengt je in een heel andere sfeer, die van de Middeleeuwen. In het Alcazar de los Reyes Christianos herbeleef je het tijdperk van Isabel en Fernando toen ze hier een afspraak hadden met Christoffel Colombus. Ook het Palacio de Viana en het Medina Arahara mogen zeker niet op je bezoeklijstje ontbreken.

Cordoba is ook een levendige stad met uitgebreide shoppingmogelijkheden. Er is o.a. een El Corte Inglés en een fascinerende lokale markt temidden een wirwar van winkelstraatjes. Daar vind je unieke winkeltjes. Cordoba is 's avonds en 's nachts een stad waar je zich zeker niet zal vervelen, tapas in de Joodse wijk en uitgaan in de Avenida del Gran Capitan.

We overnachten in Hotel González. Kaartje: Google Maps Cordoba.

Dag 3 Cordoba - Granada
Vandaag rijden we met onze huurauto naar Granada. Vanuit Cordoba is 235 km (ongeveer 3 uur 7 minuten). Zo hebben we de rest van de dag alle gelegenheid om Granada te bekijken.

In Zuid-Spanje, lager dan Sevilla en iets verderaf van Malaga ligt de stad Granada. Een Moorse bezetting van 700 jaar heeft er zijn stempel nagelaten. Het Alhambra zal je wellicht bekend in de oren klinken. Dit is meteen de topattractie van de stad en de Moorse kunst in Spanje. Ook de Christenen hebben hun bouwkunsten hier gedemonstreerd. De koninklijke kapel, de kathedraal, het paleis van Karel V en het kartuizerklooster zijn maar een paar voorbeelden. Granada heeft ook ontelbare mooie pleinen, historische wijken en een unieke natuur. Vanop vele plaatsen heb je de gelegenheid om dit landschap te bewonderen.

We overnachten in Hotel Reina Cristina. Kaartje: Google Maps Granada.

Dag 4(1) Granada - Zahara de la Sierra
Aankomst in Zahara de la Sierra. Vanuit Granada is het 201 km (ongeveer 3 uur 41 minuten) rijden. Zahara is strategisch gelegen bovenop een heuveltop. Het stadscentrum is deels ommuurd, u vindt er smalle steile straatjes en een Arabische 'alcazaba', burchtruïne. Zahara de la Sierra is een gemeente in de Spaanse provincie Cádiz in de regio Andalusië met een oppervlakte van 73 km². In 2001 telde Zahara 1499 inwoners. Het is de hoofdstad van de comarca Sierra de Cádiz. We overnachten in Los Tadeos.

Dag 5(2) Zahara de la Sierra - El Bosque
Vanuit Zahara (511m) stijgt u naar 900m over een breed pad met fraaie vergezichten over de omliggende zinderende vlakten. Langs Benamahoma, één van de witte dorpen, en de Rio El Bosque wandelt u door een galerijbos naar El Bosque, waar zich het informatiecentrum van het natuurpark van Grazalema bevindt. Wandelduur: ca. 7 uur. Het natuurpark van Grazalema met haar grote rijkdom aan vogels, zoogdieren, bomen en planten, o.a. de voor Europa unieke pinsapo (zilverspar). El Bosque is een charmant wit dorp gelegen aan de voet van de Albarracín-berg. We overnachten in Hotel Enrique Calvillo.

Dag 6(3) El Bosque - Grazalema
Langs de Jardin Botanico loopt u naar Benamahoma, na een korte klim loopt u verder over een brede pista met uitzicht op de omringende loodrechte wanden. Na wat struinen en een steile klim loopt u verder over een panoramisch pad naar de pas Puerto del Boyar op 1150 m en daalt tot slot af naar het prachtig gelegen witte dorp Grazalema (830 m). Wandelduur: ca. 7 uur. We overnachten in Casa de las Piedras.

Dag 7(4) Rustdag Grazalema
Tijdens deze rustdag in het levendige plaatsje Grazalema kunt u kiezen uit twee korte rondwandelingen om te genieten van het fraaie uitzicht. Daarna is er gelegenheid tot een bezoek aan de vele terrasjes en winkeltjes. Wandelduur: ca. 1½ uur. We overnachten in Casa de las Piedras.

Dag 8(5) Grazalema - Benaocaz
Door een typisch kalksteen/karstlandschap loopt u langs een aantal 'cortijos', verlaten boerderijen naar Benaocaz, een van de minst aangetaste witte dorpen, met overblijfselen uit de Romeinse tijd. Onderweg wandelt u door steeneikbossen en typische mediterrane struikvegetaties. In Benaocaz, fraai gelegen boven een dal met een weids uitzicht, neemt u uw intrek in een sfeervol appartement. Wandelduur: ca. 4½ uur. We overnachten in Apartamentos San Anton.

Dag 9(6) Benaocaz
Rondwandeling langs het beroemde ravijn van Salto del Cabrero - de sprong van de geitenhoeder, een zeer typische inkeping met loodrechte wanden in het kalkgebergte. In deze wanden bevindt zich een van de belangrijkste nestkolonies van de vale gier in Spanje. Dit is een erg mooie wandeling als u van een beetje struinen houdt. Wandelduur: ca. 6 uur. We overnachten in Apartamentos San Anton.

Dag 10(7) Benaocaz - Montejaque
Via het dorpje Villaluenga del Rosario, dat tegen de steile rotswand geplakt lijkt, daalt u af naar Llanos del Republican, een vallei met een diepe kalkgrot waar het water in de ondergrond verdwijnt. Tussen de witgrijze kalkbergen van de Sierra de Libar en de Sierra del Palo wandelt u door een schitterend gebeeldhouwd landschap, naar het juweeltje Montejaque, uw laatste Pueblo Blanco. De wandeling is lang maar niet zwaar. Wandelduur: ca. 7½ uur. We overnachten in Hotel Palacete de Mañara.

Dag 11(8) Montejaque - Ronda
Tot slot een rustige wandeling terug naar de bewoonde wereld. Eerst stijgt u een stuk over het oude stenen pad dat u al kunt zien liggen vanuit Montejaque. Vervolgens loopt u door weilanden en langs boerderijen geleidelijk aan naar Ronda, dat u, spectaculair gelegen hoog op de klif, al vanaf grote afstand ziet liggen. Ronda is een gezellige stad die door een diepe kloof in twee delen wordt gesplitst en het heeft een mooi Arabisch centrum. Wandelduur: ca. 4 uur. We overnachten in Hotel Polo. Misschien moeten we vandaag de huurauto al ophalen in Zahara.

Dag 12(9) Ronda - Sevilla
Vandaag is het wandelarrangement afgelopen en gaan we met de bus terug naar Zahara (35.0 km, ongeveer 1 uur met de auto). Hier staat de huurauto die ons terugbrengt naar Sevilla, 128 km (ongeveer 2 uur 56 minuten). Daar leveren we de huurauto in. We overnachten in Hosteria del Laurel, waar we ook de eerste nacht sliepen.

Dag 13 Sevilla - Amsterdam
Vandaag hebben we nog de tijd om Sevilla te bekijken. Om 17:30 uur vliegen we terug van Sevilla naar Palma Mallorca (vlucht AB 5913). Na ruim een uur (20:05, vlucht AB 9265) vliegen we terug naar Amsterdam. Hier komen om 22:30 uur aan.

Copyright © 2010 Auteur: Voornamelijk SNP Laatste wijziging: 16 januari 2007