SICILIň VERDE (9 DAGEN) + EOLISCHE EILANDEN (5 DAGEN)
Sicilia Verde Langs de natuurparken van Oostelijk SiciliŽ, 9 daagse rondreis per (huur-)auto langs wijnlandgoed en agriturismo's
Bijzondere rondreis langs drie zeer uiteenlopende natuurgebieden: het vulkaangebied rond de Etna, de ruige kalkbergen van de Monte Madonie en de zinderende hoogvlakte van Ragusa. Ontdek al rondtoerend en wandelend de veelzijdigheid van oostelijk SiciliŽ. Bezoek culturele hoogtepunten als Taormina, Cefalu en Enna. Dit alles vanuit drie heerlijke, landelijk gelegen onderkomens.

Voor natuur- en cultuurliefhebbers die willen genieten van rust en ruimte, is dit de ideale vakantie. Het decor wordt gevormd door de meest bijzondere Siciliaanse landschappen, zoals het actieve vulkaangebied rond de 3300 m hoge Etna, de ruige kalkbergen van de Monte Madonie en de zinderende hoogvlakte van Ragusa. Fraaie autoroutes brengen u niet alleen naar wereldberoemde hoogtepunten, zoals het pittoreske Taormina met haar imposante amphitheater, het omvangrijke tempelcomplex van Agrigento en de strategisch gelegen noormannenkerk van Cefalu, maar juist ook naar die onbekende plekjes in het Siciliaanse achterland waar geen sterveling komt. Onderweg is er volop de gelegenheid voor het maken van een heerlijke, door ons uitgezette wandeling of voor een bezoek aan ťťn van die authentieke dorpen of stadjes langs de route. Uw overnachtingsplaatsen mogen er zijn: drie zorgvuldig geselecteerde en prachtig gelegen agriturismi.

SiciliŽ - Eolische Eilanden Een vulkanische archipel, 5 daagse wandelreis vanuit twee hotels
Een kort maar afwisselend bezoek aan de eilanden van wind en vuur in een turkooize zee: LŪpari met het gezellige stadje, Stromboli met zīn witte huisjes op zwart vulkaangruis en Vulcano met de bekende gele zwavelvulkaan. Alle drie van vulkanische oorsprong, maar alle drie uniek in sfeer en landschap. U overnacht in twee goede hotels.

Wandelingen SNP Italie
De Eolische Eilanden, een mediterrane archipel van geÔsoleerde gemeenschappen, waar het dagritme wordt gedicteerd door de afvaartijden van de veerboot en een van de weinige plekken in Europa waar actief vulkanisme voorkomt. De constant gloeiende lava uitstotende Stromboli, vooral in het donker een fascinerend gezicht, de stomende zwaveldampen in de gelige krater van Vulcano - de oorsprong van het woord ívulkaaní -, de vederlichte witte puimsteen op Lipari en het romantische eiland Salina, bekend van de speelfilm Il Postino, maken een bezoek tot een bijzondere ervaring.

HET PROGRAMMA 2006 VAN DAG TOT DAG
Dag 1 - Reisdag naar Catania
We vliegen vandaag via Milaan naar Catania. Na aankomst op de luchthaven van Catania gaan we per huurauto naar het stadscentrum, waar de uitdaging op ons wacht om een parkeerplaats te vinden in de buurt van het hotel. Die avond hebben we de tijd voor een korte verkenning van de stad.

Dag 2 - Villa Veta
We reizen vandaag naar Villa Veta (bij Noto). Onderweg bekijken we Augusta, Syracusa en Ortigia. De de oude Griekse stad Siracusa, waar u een bezoek brengt aan het Griekse theater en het schiereilandje Ortigia, het oude centrum van de stad. De eerste Agriturismo (Masseria Degi Ulivi) is prachtig gelegen temidden van de olijfbomen. De tuin of de fraai gerestaureerde binnenplaats nodigen uit voor een rustige middag met een goed boek en een drankje. Voor het diner kunnen we gebruik maken van een van de restauranttips, of de eigen keuken van de agriturismo uitproberen. Ook is het mogelijk in de namiddag het nabij gelegen Noto Antica te bezoeken.

Dag 3 - Omgeving Noto
Een barokke dag: immers, uw omgeving staat bekend om de honinggele barokstadjes die hier in de 18-de eeuw gebouwd werden. We bezoeken vandaag aan Regusa Ibla, Regusa, Modica en Noto. ís Avonds wacht u wederom uw comfortabele verblijf tussen de olijfbomen.

Dag 4 - Pantalica - Caltagirone
Op enige afstand van Noto ligt het groene natuurgebied ĎValle dell'Anapoí. Het is een bloemrijke kloof waar in de steile wanden de beroemde necropoli van Pantalica zijn uitgehakt, graftombes van de eerste bewoners van SiciliŽ. Op een korte rondwandeling krijgt u het een en ander goed in beeld. De namiddag is voor Caltirona, dat bekend staat om haar aardewerk.

Dag 5 - Scillato
We reizen naar Scillato in Monte Madonie via Agrigento, waar een bezoek aan de ĎValle dei Templií een absolute must is voor iedere reiziger. Hier ligt een van de fraaiste Griekse tempelcomplexen, uitgevoerd in zandsteen, van West-Europa. Door een wandeling langs deze meer dan 2400 jaar oude bouwwerken zal onze bewondering voor de klassieke oudheid alleen maar toenemen. Op weg naar Scillato, aan de voet van de 2000 meter hoge kalkbergen van de Monte Madonie, nemen we de fraaie snelweg die met wijdse bochten door het centrale heuvelland van SiciliŽ slingert. Na het inchecken in de fraai verbouwde herenboerderij van Scillato kunnen we ís avonds genieten van de bijzondere ambiance van de accommodatie en haar uitstekende keuken.

Dag 6 - Madonie
We doorkruisen vandaag de bergen van de Madonie en bereiken de hooggelegen Piano BattŠglia. Vanaf hier is de hoogste top, de Pizzo Carbonara (1979 m), te voet bereikbaar. Bij helder weer zijn zelfs de vulkanen van de Eolische eilanden te zien vanaf deze top. De slingerende bergrit eindigt in het fraaie stadje Castelbuono, gebouwd rondom haar stoere kasteel. In de middag brengen we een bezoek aan het mondaine kustplaatsje Cefalý. De Noormannenkerk met de schitterende Arabische mozaÔeken vormt hier de topattractie, maar gewoon lekker slenteren door de nauwe straatjes of langs het strand is bepaald geen straf. Ook kunnen we nog een mooie wandeling maken naar de hooggelegen burcht van Cefalý. Terug naar Scillato nemen we de autostrada om zeker op tijd voor het diner te zijn.

Dag 7 - Etna
Vandaag reizen we naar de oostelijke flank van de ĎMongibelloí, zoals de 3300 meter hoge Etna-vulkaan genoemd wordt door de Sicilianen. We nemen de fraaie snelweg die met wijdse bochten door het centrale heuvelland van SiciliŽ slingert. Ooit was dit gebied de graanschuur van ItaliŽ en temidden van deze leemheuvels ligt het fraai ommuurde stadje Enna, een bezoek meer dan waard. We maken kennis met de alles dominerende Etna vulkaan. Via een prachtige route kronkelt u omhoog naar de Piano Provenzana, de hoogvlakte waar vanaf terreinwagens toeristen naar de kratertop op 3300 meter brengen. Onderaan de voet van de Etna, op een hoogte van 450 meter boven zeeniveau, ligt het fraaie wijnlandgoed San Michele, waar we onze intrek nemen in een van de tien gastenkamers.

Dag 8 - Alcantara kloof en Taormina
Een reis in dit deel van SiciliŽ is niet compleet zonder het fraai gelegen Castiglione di Sicilia gezien te hebben. Na een kort bezoek aan LInguaglossa staat een verfrissend voetenbad in de Alcantara-kloof op het programma, waar we "genieten" van de prachtige basalten rotsformaties. Ook een bezoek aan het mondaine badplaatsje Taormina mag niet ontbreken. Taormina werd eind 19e eeuw ontdekt door de Engelse aristocratie als ideale vakantiebestemming en heeft haar mondaine allure nog niet verloren. Het hooggelegen Grieks amfitheater van Taormina heeft wellicht het mooiste achtergronddecor ter wereld: de indrukwekkende, met "sneeuw bedekte" (niet altijd), kraterrand van de Etna.

Dag 9 - Messina en Milazzo
Vandaag bezoeken we de plaatsen Messina en Milazzo. Messina heeft als pronkstuk haar kathedraal met de om 12h ronddraaien beelden aan de buienkant van de klokkentoren. Het biedt tevens een prachtig uitzicht op de smalle strook water die Sicilie van het vaste land scheidt. Milazzo is de havenstad, waaruit bijna alle boten vertrekken richting Eolische eilanden.

Dag 10 - Lipari
We reizen naar Milazzo, waar de huurauto word ingeleverd. Vanuit Milazzo maken we de ovesteek naar Lipari. De namiddag biedt de mogelijkheid het eiland per brommer en/of te voet verder te verkennen.

Dag 11 - Vulcano
Op Vulcano maken we een korte wandeling naar de top van de Vulcano en terug, met spectaculaire vergezichten op de dampende rand, waar allerlei fumarolen de typische zwavelafzettingen bewerkstelligen. (10 km v.v.).

Dag 12 - Salina
Op Salina - het eiland waar de prachtige speelfilm Il Postino werd opgenomen - kunnen we een fraaie natuurwandeling maken langs de tweetoppige vulkaan.

Dag 13 - Stromboli
In de ochtend varen we naar Stromboli. Vandaag kunnen we de top van de 1000m hoge vulkaan de Stromboli onder leiding van een lokale gids beklimmen. Deze spectalulaire tocht naar de actieve vulkaan wordt vaak aan het eind van de dag gemaakt, omdat de vurige gasexplosies het best te bewonderen zijn in het donker. Uiteraard moet het dan geen noodweer zijn, zoals op de dag dat wij op Stromboli zaten.

Dag 14 - Catania
Vandaag lange reisdag naar Catania. Met de eerste boot van Stromboli naar Milazzo. Vandaar met de bus en trein naar Catania waar we tegen de avond arriveren.

Dag 15 - Terugreis Nederland
In de ochtend is er nog volop gelegenheid Catania te verkennen. In de middag vliegen we via Rome terug naar Amsterdam.

Copyright © 2006 Tekst: SNP / Martin Rodenburg Laatste wijziging: 28 december 2006