BEARA PENINSULA - HET MOOISTE SCHIEREILAND, WANDELREIS LANGS BAD & BREAKFAST'S
Kaartje van Ierland, let op blauwe puntje
BEARA PENINSULA
U maakt een voettocht om het, volgens insiders, meest authentieke schiereiland van zuidwest Ierland, met prachtige vissersplaatsjes als Castletownbere. Na een wandeling over het vogelrijke Bear Island trekt u verder naar het kleurrijke vissersdorp Allihies. Onderweg ziet u in de kleine ‘crofters’ gehuchten nog de stille getuigen van het harde plattelandsleven uit voorgaande eeuwen.

De Beara Peninsula: ongerept, onontdekt en bezaaid met kleine vissersdorpjes. In vroeger tijden een toevluchtsoord voor smokkelaars: sardientjes in ruil voor Franse cognac. De drank was vooral ’s winters zeer gewild in het zompige veenlandschap. Vanuit Glengariff volgt u de Beara Way over de hoogste berg, Hungry Hill, naar de vissersplaats Castletownbere. Na een wandeling over het vogelrijke Bear Island trekt u verder naar het vissersdorp Allihies, dat tot in de jaren dertig het centrum van de koperwinning op Beara Peninsula was. Over de hellingen van de Slieve Miskish Mountains bereikt u de veelkleurige cottages van Eyeries. Onderweg ziet u talrijke archeologische vindplaatsen, waaronder steencirkels, en, van recenter tijd, karakteristieke boerencottages. Deze behoorden toe aan grootgrondbezitters, de ’landlords’ en zijn stille getuigen van het harde plattelandsleven uit de 19e eeuw. Langs de noordkust rondt u dit mooie schiereiland en bereikt Kenmare.

HET PROGRAMMA 2006 VAN DAG TOT DAG
Dag 1 - Reisdag naar Glengariff
Via een vlucht op Kerry, een busreis naar Killarny en een busreis naar Glengariff komen we aan bij onze eerste accommodatie net buiten Glengariff, Rockwood House. De namiddag biedt nog even gelegenheid voor een kennismaking met het dorp en het Ierse bier.

Dag 2 - Adrigole
Wandeltocht van 5 uur. Onderlangs de Sugarloaf en Glenlough Mountains lopen we over de Beara Way naar Adrigole. Onderweg hebben we een schitterend uitzicht over Bantry Bay en Sheeps Head, terwijl links en rechts van ons megalieten graftombes en 'standing stones' opdoemen. Korte transfer terug naar ons guesthouse in Glengariff.

Dag 3 - Castletownbere
Na een korte transfer naar Adrigole, een wandeltocht van 7 uur. Onderlangs de dominerende stenenmassa van Hungry Hill lopen we met uitzicht over Bear Island naar het vissershaventje van Castletownbere.

Dag 4 - Bear Island
Wandeltocht van 4 - 6 uur. Met de veerboot steken we over naar het fascinerende Bear Island, om vervolgens via de westzijde richting Rerrin te wandelen. Via de oostzijde waar verdedigingsforten liggen, keren we terug naar de boot.

Dag 5 - Allihies
Wandeltocht van 4 uur. Via de Beara Way lopen we door het landschap van Knockoura en wandelen we rondom Knockoura Mountain. Onderweg komen we een mooi voorbeeld van een steencirkel tegen. Tijdens de afdaling naar Allihies opent zich het westelijk deel van het eiland voor ons.

Dag 6 - Dursey Sound
Wandeltocht van 4 uur. Vanuit Allihies, bovenlangs de klippen lopen we van Garinish Bay naar Dursey Sound.

Dag 7 - Allihies
Vandaag kunnen we Dursey Island bezoeken, maar het weeer laat dat niet toe. We proberen terug te lopen naar Allihies, maar zijn na 1 uur lopen compleet doorweekt en verkleumd. We gaan met het bagagevervoer terug naar Allihies.

Dag 8 - Dursey Island
Vandaag bezoeken we Dursey Island. We maken een stap terug in de geschiedenis, het is een plek die we eigenlijk niet mogen missen. Uiteindelijk nemen we een taxi terug naar Allihies

Dag 9 - Eyeries
Wandeltocht van 6 uur. We verlaten het Beara schiereiland en wandelen door kopermijnen en over de hellingen van de Slieve Miskish Mountains naar het leuke dorpje Eyeries.

Dag 10 - Lauragh
Korte transfer naar Ardgroom. Tijdens onze wandeling van 5 uur kunnen we een aantal mysterieuze steencirkels bezoeken. Over een schitterend oud bergpad lopen we naar Lauragh aan het begin van de beroemde Healy Pass.

Dag 11 - Kenmare
Korte transfer naar Drombohilly voor de laatste wandeling van 7 uur. Vanaf de bergplateaus die we vandaag oversteken hebben we uitzicht op de Ring of Kerry. We dalen af naar de Clooney Lakes en lopen langs de oevers van 'lough' Inchiquin voor we de lieflijke vallei van de Dromoghty bereiken.

Dag 12 - Dublin
Na een uiterst ongastvrij verblijf in Druid Cottage gaan we zonder ontbijt op zoek naar de bus naar Dublin. Eerst gaan we met de bus naar Killarny, dan naar Limerick waar we overstappen voor het laatste stuk naar Dublin. Een complete dagreis.

Dag 13 - Dublin verkennen
Deze dag hebben we volop tijd om Dublin te verkennen. We bekijken o.a. Trinity Collage, St. Ann's Church, ST. Stephen's Green Park, Ha'penny Bridge, O'Connell Street, Temple Bar, Christ Church Cathedral en Guinness Store House.

Dag 14 - Dublin - Apeldoorn
In de ochtend hebben we tijd voor het bekijken van het Book Of Kells en het Nationaal Museum. Na de lunch reizen we naar het vliegveld voor de treugvlucht naar Nederland.
Copyright © 2006 Tekst: SNP (aangepast) Laatste wijziging: 28 december 2006