ITALIň/UMBRIň - MONTI SIBILLINI
ITALIň/UMBRIň - MONTI SIBILLINI, 9-DAAGSE WANDELREIS LANGS HOTELS EN AGRITURISMO.
Vanuit het zonovergoten, middeleeuwse Spoleto voert deze wandelreis u door de donkere wouden van de Valnerina naar de ongenaakbare pieken van het Nationaal Park Monti Sibillini. Er heerst een tijdloze, bijna spirituele sfeer in dit nog onbedorven deel van UmbriŽ; kleine kerkjes, hermitages en kapelletjes markeren de eeuwenoude pelgrimsroutes. De zomers zijn lang en de berglucht zuiver.

Behalve van het prachtige landschap krijgt u op deze reis ruim de tijd te genieten van de traditionele keuken waar de Zwarte Truffel de boventoon voert en van de kloeke, rode Montefalco-wijnen. Onderweg naar het fraaie ommuurde Norcia, bezoekt u de Romaanse abdij San Pietro in Valle, beklimt u de top van de Monte Coscerno en wandelt u door een van de fraaiste natuurfenomenen van ItaliŽ, de Piano Grande. Deze ongekende hoogvlakte wordt omgeven door de fraaiste toppen van de Monti Sibillini en vormt letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van deze reis.

Niveau
De dagwandelingen in de Valnerina en de Monti Sibillini zijn zeer gevarieerd in lengte en in zwaarte. Iedere bergtocht wordt afgewisseld met een Ďmakkelijkeí wandeldag. De lengte van de wandelingen varieert tussen de 5 en 18 km. Met name in de Monti Sibillini is een enkele pittige afdaling (tot 1200 m) onvermijdelijk. De stijgingen zijn over het algemeen geleidelijk en blijven beperkt tot maximaal 600 m (1x 800m).

Accommodatie
U overnacht in uitstekende hotels en een sfeervolle agriturismo op tweepersoonskamers met eigen douche en toilet. In Spoleto ligt uw hotel in de oude middeleeuwse binnenstad; ís avonds laten we de keus voor een van de vele goede restaurants graag aan u, in Scheggino overnacht en dineert u in het dorpshotel aan de rivier. De agriturismo in Poggiodomo is mooi gelegen en recent verbouwd. Uw laatste hotel in het ommuurde Norcia is beroemd om haar fijne keuken.

Uw lunchpakket kunt u zelf inkopen in de stadjes of dorpjes waar u overnacht. Op sommige dagen heeft u ruim de tijd en mogelijkheid om uitgebreid te lunchen in een lokaal restaurant.

SNP UMBRIň: VAN DAG TOT DAG
1e dag - Reisdag
Reisdag naar Perugia. Vanuit Apeldoorn ongeveer 1.550 km rijden.

2e dag - Spoleto
Extra dag in Perugia en Spoleto. Om voldoende tijd te hebben om deze twee leuke plaatsjes rustig te bekijken een extra dag verlenging geboekt. 's Morgens tijd om Perugia uitgebreid te bekijken. Onderweg van Perugia naar Spoleto passeert u het beroemde Assisi, waar veel voettochten naar toe gaan. Aankomst in het middeleeuwse stadje Spoleto. De hele middag om hier door te brengen met het verkennen van de smalle straatjes van deze prachtige Umbrische parel met haar eeuwenoude geschiedenis. U overnacht in een hotel in het historische centrum.

3e dag - Spoleto naar Scheggino
Uw eerste wandeling (5,5 uur) voert u direct weg uit het levendige stadsgewoel van Spoleto naar de groene en stille heuvels van de Valnerina. U steekt de spectaculaire brug Ponte delle Torri over en verdwijnt in de donkere steeneikenbossen van de Monteluco. Door de Valcieco wandelt u geleidelijk omhoog naar de hoogste top genaamd Castelmonte. Via een oud en overgroeid bospad daalt u af naar de vallei van de Valnerina waar u overnacht in een familiehotel aan de rivier in het dorpje Scheggino.

4e dag - Scheggino - San Pietro in Valle
In de vallei van de rivier de Nera bevinden zich een aantal mystieke plaatsen die door de eeuwen heen spirituele mensen heeft aangetrokken. Zo ligt de oudste abdij van UmbriŽ, San Pietro in Valle, op slechts drie eenvoudige wandeluurtjes over vrijwel vlakke landwegen verwijderd van Scheggino. Ideaal voor een ochtend- of middagwandeling waarbij er tijd genoeg is om de elegante kerk uit de 8e eeuw (!) te bezoeken en te genieten van het onnavolgbaar fraaie uitzicht. U keert met de openbare bus terug naar Scheggino.

5e dag - Scheggino naar Poggiodomo
Programma 5u. Na het ontbijt wordt u per taxi vervoerd naar het hooggelegen bergdorpje Gavelli. Vanaf hier begint uw panoramische wandeling naar de hoogste top van de Monte Coscerno (1684 m). Bij helder weer heeft u uitzicht over oneindig voortrollende heuvelruggen. Naar het oosten toe wordt de horizon gedomineerd door de Monti Sibillini, zuidwaarts ziet u al de eerste contouren van de Gran Sasso. De afdaling is niet al te moeilijk en voert uiteindelijk naar het kleine dorpje Poggiodomo waar u welkom wordt geheten door de eigenaren van de kleine agriturismo.

6e dag - Rondwandeling Poggiodomo
Naar keuze een vrije dag in Poggiodomo. Als u er nog zin in heeft hebben we een heerlijke rondwandeling voor u uitgezet (3 uur). U verlaat Poggiodomo via de hoge route naar het nabijgelegen buurdorp Uscini. Hier daalt u af in een donkere, schaduwrijke kloof en volgt een klein stroompje tot een oude watermolen. Hiervandaan klimt u via smalle bergpaadjes omhoog terug naar Poggiodomo.

7e dag - Poggiodomo naar Norcia
Na het ontbijt volgt een langere taxitransfer die u naar het Parco Nazionale Monti Sbillini brengt en wel naar het prachtige dorpje Visso. Vanaf hier wandelt u diep het hart van het park binnen (6,5 uur). U volgt de geleidelijk stijgende Valle di Visso en daalt na een pasje weer af in de vallei van Preci. U passeert antieke en slapende dorpjes als Campi Vecchio en Capo del Colle totdat u uiteindelijk voor de stevige muren staat van het fraaie plaatsje Norcia, beroemd om haar slagers en natuurlijk om de Zwarte Truffel, het ĎZwarte Goud van UmbriŽí.

8e dag - Roccaporena naar Cascia
Een van de beroemdste monniken van ItaliŽ is natuurlijk San Benedetto, geboren in Norcia en stichter van de Benedictijner kloosterorde. De populairste pelgrimtocht voert echter niet naar zijn standbeeld op het centrale plein van Norcia maar naar de Basiliek van Santa Rita in het naburige dorpje Cascia. Een taxitransfer brengt u eerst naar het gehucht waar Rita werd geboren, Roccaporena. Vanaf hier wandelt u via een gemakkelijk en tegelijkertijd spectaculair pad terug naar Cascia (1,5 uur). In dit bedevaartsoord kunt u de bijzondere sfeer proeven en natuurlijk een bezoek brengen aan de basiliek waar Santa Rita begraven ligt. Per openbare bus reist u terug naar Norcia en heeft u de middag voor uzelf en dit fraaie plaatsje.

9e dag - Piano Grande
De laatste wandeling (6 uur) brengt u naar het grootste geheim van de Monti Sibillini: de Piano Grande. Een verbazingwekkend natuurfenomeen, een van de grootste hoogvlaktes van Europa. Volledig omringd door hoge toppen als de Monte Vettore (2400 m) zijn deze vruchtbare velden door de eeuwen bewerkt door de boeren van het dorpje Castelluccio. Linzen en andere groenten worden er verbouwd en schapen grazen er in grote kuddes. U wordt per taxi van Norcia naar Castelluccio gebracht waar vandaan u de Monte Pattino beklimt. Prachtige vergezichten over de hoogvlakte vormen uw beloning. De afdaling is op sommige plaatsen steil en brengt u helemaal terug naar de veilige muren rondom Norcia.

10e dag - Reisdag
Reisdag terug naar Nederland.
 

Copyright © 2006 Tekst: SNP Laatste wijziging: 17 december 2006