BHUTAN & SIKKIM - 30 DAAGSE RONDREIS MET KLOOSTERFESTIVAL EN 8-DAAGSE TREKTOCHT
Kaartje van Bhutan in Azie BHUTAN
Bhutan ligt in Zuidoost-Azië tussen China (Tibet) en India. Het is een tamelijk geïsoleerd land en ligt ver van de zee. De oppervlakte van Bhutan is 47.000 vierkante kilometer. Bhutan is daarmee ongeveer 1,4 keer zo groot als Nederland. Bhutan bevindt zich in het oostelijk Himalaya-gebergte. Bhutan is erg bergachtig en het landschap heeft enorme hoogteverschillen. Het land is 150 kilometer breed en 300 kilometer lang. De hoogste top is de Gankar Punsum (7561 meter). Aan de grens met India is het vlakker. Hier stromen de Ganges en de Bramaputhra. In dit gedeelte van Bhutan zijn regenwouden en savannes.

Klimaat
Het klimaat varieert sterk door de grote hoogteverschillen. Het noorden heeft een hooggebergteklimaat met strenge winters en koele zomers. Het midden van het land (1.500 tot 3.000 meter hoogte) heeft een koel gematigd klimaat. In het zuiden tot 1500 meter boven de zeespiegel heerst een vochtig, subtropisch klimaat met temperaturen van 15°C tot 30°C.

Bevolking
In Bhutan wonen bijna 2,1 miljoen mensen (schatting 2003). Deze schatting is van de Verenigde Naties, maar het is erg onduidelijk hoeveel mensen er precies in Bhutan wonen. Er zijn ook schattingen die maar tot 810.000 inwoners komen. Bhutan is een tamelijk dunbevolkt land.

Op vakantie in Bhutan
Dankzij zijn ontoegankelijkheid wordt Bhutan, nog altijd gezien als het laatste 'Shangri la' in de Himalaya. Daarnaast heeft zijn afgelegen ligging er voor gezorgd dat er ook in het verleden slechts enkele reizigers binnen konden komen. Door het weren van westerse invloeden lijkt het of de tijd in Bhutan stil is blijven staan. De oorspronkelijke natuur met zijn spectaculaire berglandschap en zeldzame flora en fauna is onaangetast gebleven. Het land van de donderdraak is al even bekend om zijn vele en vooral oude boeddhistische kloosters.

Het is een weloverwogen keuze van de koning om zijn onderdanen te beschermen tegen een overmaat aan Westerse invloeden. Hij is ervan overtuigd dat luxe artikelen niet garant staan voor een groter geluk van de bevolking. Zijn keuze om een gelimiteerde hoeveelheid reizigers per jaar toe te laten is hier een voortvloeisel van. Daarnaast beperken de hoge dagprijzen, die de reisorganisaties per reiziger moeten neertellen, het aantal bezoekers.

Dankzij deze regels wordt ook de kwetsbare natuur niet aangetast en blijft de oorspronkelijke cultuur van de Bhutanezen behouden.

BHUTAN LINKJES
Kingdom of Bhutan
Lonley Planet - Bhutan
Nederlands Consulaat in Thimpu
Reisbijbel Bhutan
Startpagina.nl Bhutan
CIA - The World Factbook - Bhutan
WikiPedia - Bhutan
Wegenkaart van Bhutan
SIKKIM LINKJES
Routekaart van de trektocht
Sikkim Info
Sikkim - State Centre Portal
WikiPedia - Sikkim
BigFootTrek: Sikkim Tourist Information

SIKKIM
Sikkim is de 22ste staat van India sinds 26 april 1975. Sikkim is verdeeld in 4 districten en elk district is administratief weer verdeeld in 2 sub-divisies Sikkim maakt deel uit van de Himalaya mountain ranges en het lager gelegen heuvelland heeft een hoogte van 300 tot 850 mtr. Maar het bewoonde gedeelte gaan niet verder dan tot 2100 mrt. en beslaat slecht 20% van de oppervlakte. Het hoogste gedeelte van Sikkim ligt in het noord-westen.Veel bergen zijn hier hoger dan 7000 mtr. De Kanchenjunga (8598 m.) is de op 2 na hoogste berg op aarde. Vanaf deze berg kijk je neer op de Kumbha Karna (7711 m.), Pendem (6706 m.), Narsingh (5825 m.), Kabru Dome (6545 m.), etc. Een aantal glaciers dalen af van de oostzijde van de Kanchenjunga in Sikkim tot aan de sneeuwgrens op 5300 mtr. De grootste is de Zemu waaruit net boven het Lachen klooster de rivier de Teesta ontsprinkt. Teesta is de hoofdrivier met als zijrivieren de Zemu, Lachung, Rangyong, Dikchu, Rongli, Rangpo en de Rangit. Welke de hoofd afvoer van water verzorgen van noord naar zuid. In Sikkim leven 3 groepen n.l. de Nepalie, Bhutanie en de Lepchas. De lokale bevolking spreekt Nepalie. Engels is de officieele taal. Met een oppervlakte van 7229 km² ligt het ingebed in het hart van de Himalaya als een kroonjuweel. De hoofdstad is Gangtok. Een prachtig land met veel natuur en prachtige bergen en heuvellandschap.

Klimaat
Sikkim ligt op ongeveer dezelfde breedte als Florida . Door deze breedteligging heeft Sikkim over het algemeen een prettig klimaat met zelfs op grotere hoogte nog aangename temperaturen. De breedteligging verklaart ook waarom in Sikkim de boom- en sneeuwgrens zo hoog liggen.

Het klimaat is er(sub)tropisch. De zomers zijn er heet en vochtig; de temper kan er oplopen tot 45 graden C. In het noorden zijn de winters zacht en droog met een minimum van ongeveer 10 graden C en een gemiddelde van 17 graden C.

In de bergen en valleien van de Sikkim en de Voorhimalaya heerst een gematigd klimaat. De warme zomers worden afgewisseld door koele winters. De gemiddelde temperatuur varieert van 10 graden C in januari tot 25 graden à 30 graden in juli. In de winter kan het 's nachts flink koud worden, hoewel het in de regel niet vriest. Overdag loopt het kwik weer op tot circa 18 graden C.

In de hoge Himalaya in het noorden heerst boven de 4200 m een alpien klimaat. In de korte, koele zomers wordt het niet warmer dan 10 graden C en in de lange strenge winters vriest het voortdurend. Boven de 6.000 m blijft de temperatuur constant onder het vriespunt en is het landschap met sneeuw en ijs bedekt.

De regentijd duurt van juni tot en met september. De zuidoostmoesson zorgt in deze periode voor hevige stortregens. Hoewel Sikkim het hele jaar door bezocht kan worden is de beste reistijd de periode oktober-mei.

Op vakantie in Sikkim
Darjeeling was tijdens de Engelse overheersing een erg populaire nederzetting, wat nog duidelijk te zien is aan de hotels en andere bouwwerken. Sikkim lijkt veel op Nepal, maar is veel minder toeristisch. Je vindt hier ongerepte natuur, goede wegen, prima hotels en een aantal fraaie boeddhistische kloosters, waarbij dat van Pemeyangtse de meest indrukwekkende is.

Reisorganisatie
Sunita Nepal Travel
Zuidstraat 14
1781 BR Den Helder
Tel: 0223 - 618 776

HET PROGRAMMA 2005 VAN DAG TOT DAG
Dag 1, 13 oktober - Reisdag naar Calcutta

Vertrek uit Nederland met British Airways om 11.45 uur via Londen.

Dag 2, 14 oktober - Reisdag naar Paro

Aankomst in Calcutta om 05.10 uur en om 08.40 uur vliegen we meteen door naar Paro (Bhutan). Het schitterende uitzicht tijdens de vlucht naar Paro vormt een mooie inleiding op de reis door Bhutan. Na aankomst rijden we naar het hotel en afhankelijk van de overgebleven tijd brengen we een bezoek aan het Drukgyel dzong en de Kyichu Lhakhang. Dit laatste klooster is gebouwd door de Tibetaanse koning Songtsen Gampo die in een nacht 109 tempels oprichtte om op deze wijze een demoon vast te pinnen, die de verspreiding van het Boeddhisme dwarsboomde. Op deze plek is de linker voet van de demoon vastgenageld.

Dag 3, 15 oktober - Wandeling naar Tijgernest

Vandaag lopen we door het bos naar het punt vanwaar je een fraai uitzicht hebt op het Taktsang klooster (tijgernest). Het is ook mogelijk voor deze tocht paarden te huren (dit is echter niet bij de prijs inbegrepen). De wandeling neemt ongeveer twee tot drie uur in beslag. Het klooster zit spectaculair hoog tegen de rotsen aangeplakt en is nadat het in 1998 door brand is verwoest, weer helemaal in originele staat herbouwd. Volgens overlevering vloog de heilige Padmasambhava (guru Rinpoche) hier in de 7de eeuw op de rug van een tijger heen en mediteerde drie maanden in een grot. Na de lunch brengen we een bezoek aan het indrukwekkende Paro Dzong en als er nog tijd is aan andere bezienswaardigheden. We overnachten in Paro.

Dag 4, 16 oktober - Dochula pas en Punakha Dzong

Vandaag rijden we vroeg in de morgen via Thimpu, dat we op de terugweg zullen bezoeken, naar Wangduephodrang. Onderweg passeren we de Dochula pas (3.100 m.), waar vandaan we bij helder weer een prachtig uitzicht hebben op de Oostelijke Himalaya met de hoogste berg van Bhutan, de Mt. Gangar Punsum (7.520 m.). Na de pas dalen we af naar de warme vallei, waar we het fraai gelegen Punakha Dzong bezoeken. Dit opvallende kloosterfort ligt tussen twee rivieren. Daarna rijden we in ongeveer 45 minuten naar Wangduephodrang, waar we de buitenkant van de Dzong en de omgeving kunnen bewonderen.

Dag 5, 17 oktober - Reisdag naar Bumthang

Na een vroeg ontbijt gaan we weer op weg. Het wordt een lange dag waarvan we zes tot zeven uur rijden en over drie bergpassen komen. Onderweg heb je een mooi uitzicht op de besneeuwde toppen van de Himalaya en kun je genieten van het fraaie landschap met naaldbomen en rododendron bossen. We picknicken bij de Chendebji chorten, die uit de 18de eeuw stamt. In de middag passeren we het dorpje Trongsa, dat nieuw dorp betekent. Hier vind je het indrukwekkende Trongsa Dzong, waar vandaan vroeger heel Oost Bhutan werd gecontroleerd. In de 17de eeuw liep de enige weg van Oost naar West dwars door het fort heen, dat tegenwoordig niet meer door toeristen mag worden bezocht. Onderweg bezoeken we nog een weverij en enkele uren later komen we aan in Bumthang, waar we overnachten.

Dag 6, 18 oktober - Kloosterfestival

Vandaag wonen we het Jambey Lhakhang kloosterfestival bij. De monniken beelden tijdens hun rituele optreden, goden en demonen uit en dansen in hun schitterende kleurrijke gewaden rond op de binnenplaats van het klooster. Temidden van de plaatselijke bevolking kun je van dit indrukwekkende schouwspel genieten. Na afloop rijden we terug naar ons hotel.

Dag 7, 19 oktober - Kloosterfestival

Dit is een volledige dag om de Bumthangstreek te verkennen en we bijvoorbeeld ook nog even kunnen kijken bij het Paker Tshechu festival dat eveneens in Bumthang plaatsvindt.

Dag 8, 20 oktober - Reisdag naar Wangdi

We rijden door de vallei van Gangtay terug naar Wangdue. Op deze route bevindt zich een mooi klooster. In het najaar komen de bedreigde Zwarthalskraanvogels uit Tibet om in dit gebied te overwinteren. We overnachten in het schilderachtig aan het water gelegen Wangdi Kichu Resort.

Dag 9, 21 oktober - Thimpu

We rijden in zo’n drie uur tijd naar Thimpu, de hoofdstad van Bhutan. Hier bezoeken we de memorial chorten, met zijn vele religieuze afbeeldingen, dat is opgericht ter nagedachtenis aan de overleden koning. We kijken rond in het National Library, dat een schat aan Boeddhistische boekwerken bevat en we bezoeken het ziekenhuis waar nog altijd eeuwenoude kennis over natuurgeneeswijzen aanwezig is en wordt toegepast. Overnachting in Thimpu, waar we aanraden om ’s avonds bij de winkeltjes in de stad te gaan kijken.

Dag 10, 22 oktober - Reisdag naar India

Tijdens de rit naar Phuntsholing zijn we ongeveer 7 uur onderweg. We maken regelmatig een stop om de omgeving of een mooie huis te fotograferen. Onderweg kun je ook een kudde yaks tegenkomen of een ontmoeting met een groep apen hebben. Onze laatste nacht brengen we door in Phuntsoling, waar je snel vergeet dat je nog in Bhutan bent en al duidelijk kennis maakt met het drukke Indiase leven.

Dag 11, 23 oktober - Reisdag naar Kalimpong

Na het ontbijt rijden we van Phuntsholing naar Kalimpong een rit die ongeveer vijf uur in beslag neemt. Hier bezoeken we een klooster, waar de monniken speciale gebeden opzeggen voor de gezondheid en kijken we rond op de plaatselijke markt.

Dag 12, 24 oktober - Reisdag naar Gangtok

Vandaag rijden we naar Gangtok, de hoofdstad van Sikkim. Na aankomst is de rest van de dag vrij te besteden.

Dag 13, 25 oktober - Gangtok

Verblijf in Gangtok. Vroeg in de morgen rijden we naar het grote, buiten Gangtok gelegen, Rumtek klooster, de zetel van de Karmapa. De middag is vrij te besteden en kun je een bezoek brengen aan het Instituut voor Tibetology, de Lall Market, de overdekte Orchideeëntuin, de ‘cotton’ industrie of het kleine Enchey klooster.

Dag 14, 26 oktober - Gangtok

Vrij te besteden dag in Gangtok.

Dag 15, 27 oktober - Reisdag Yuksom

Na het ontbijt vertrekken we naar Yuksom het startpunt van onze We rijden door een streek die bekend staat om zijn Kardamon en bezoeken onderweg een klooster. Vanaf het moment dat we in Yuksom aankomen, overnachten we in tenten en verzorgd onze kok alle maaltijden.

Dag 16, 28 oktober - Trekking naar Bakhim

Start trektocht naar Bakhim (2.700 m.). De eerste dag is behoorlijk zwaar omdat we voornamelijk omhoog lopen. Onderweg zul je prachtige bloemen zien en steken we verschillende bergbeekjes over.

Dag 17, 29 oktober - Trekking naar Dzongri

Bakhim naar Dzongri. Vandaag stijgen we door naar het op 4.030 m. hoogte gelegen Dzongri. Onderweg passeren we het mooie dorpje Tsoka, dat bij een bergmeertje is gelegen. Hier vlakbij bevindt zich ook een klein klooster.

Dag 18, 30 oktober - Rustdag Dzongri

Rustdag in Dzongri. We staan vanmorgen vroeg op om na een inspannende klim de zonsopkomst in de bergen te kunnen bewonderen. De rest van de dag kun je benutten om de omgeving te verkennen. Een bezoek aan het Mountaineering institute Base Camp is eveneens de moeite waard.

Dag 19, 31 oktober - Trekking naar Thangsing

Dzongri naar Thangsing (3.930 m.). Het eerste deel van de tocht is vrij vlak, daarna dalen we af naar de Rangit rivier die we oversteken via een houten brug. Vervolgens klimmen we weer omhoog tot we bij de mooie weiden van het dorpje Thangsing aankomen.

Dag 20, 1 november - Trekking Samiti meer

Met zo’n drie uur lopen is het vandaag een gemakkelijke dag van Thangsing naar het Samiti meer. Voor we het meer bereiken volgt er nog een aardige klim en na de afdaling komen we in het kamp aan. De kans is groot dat je bij dit heilige meer, religieuze bergbewoners en pelgrims zult aantreffen. Vanaf het meer kun je verschillende gletsjers zien.

Dag 21, 2 november - Trekking Goecha-la

Via de 5.020 meter hoge Goecha-la pas lopen we terug naar Thangsing. Het wordt een lange en zware dag, maar de inspanningen worden zeker beloond. Op de hoge pas, waar de gebedsvlaggetjes klapperen in de wind, is het uitzicht letterlijk en figuurlijk adembenemend. Onderweg kun je als je heel veel geluk hebt in dit afgelegen gebied ook Blauwe schapen, Tibetaanse antilopen, Rode Panda’s en Muskusherten tegenkomen. Indien je niet over de hoge pas kunt of wilt, kun je met de campingcrew teruglopen naar Thangsing.

Dag 22, 3 november - Trekking Tsoka

Van Thangsing gaan we terug naar Tsoka, waar we na het avondeten in een van de Tibetaanse huizen kennis kunnen maken met de plaatselijke spiritualiën of de beruchte yakboterthee.

Dag 23, 4 november - Trekking Yuksom

De laatste dag van de trektocht voert ons terug naar Yuksom. Waar onze begeleidingsgroep ’s avonds tijdens de afscheidsavond een zang en dansoptreden verzorgd.

Dag 24, 5 november - Pemayangtse

Vandaag rijden we van Yuksom naar Pemayangtse, waar we weer in een hotel overnachten. Onderweg bezoeken we het Tashiding klooster. In Pemayangtse kun je het fraaie klooster bezoeken en een wandeling maken naar de oude ruïnes van een paleis.

Dag 25, 6 november - Reisdag naar Darjeeling

We rijden van Pemayangtse terug naar Darjeeling.

Dag 26, 7 november - Darjeeling

Vrij te besteden dag in Darjeeling met verschillende mogelijkheden voor uitstapjes. Bijvoorbeeld een rit met de Toy-train, een bezoek aan het Tibetan Self-help Center, het Mountaineering instituut, de Peace pagode, een theeplantage of ’s morgens vroeg naar de Tiger hill voor een adembenemende zonsopkomst in de bergen met aansluitend een bezoek aan het oude klooster van Ghoom.

Dag 27, 8 november - Darjeeling

Vrij te besteden dag in Darjeeling.

Dag 28, 9 november - Darjeeling

Vrij te besteden dag in Darjeeling.

Dag 29, 10 november - Darjeeling

Na het ontbijt rijden we naar de luchthaven van Bagdogra, waarvandaan we met het vliegtuig terugvliegen naar Calcutta. Bij aankomst worden jullie opgehaald en naar een hotel dicht bij de luchthaven gebracht. Rest van de dag vrij te besteden.

Dag 30, 11 november - Darjeeling

Vervoer vroeg in de morgen naar de luchthaven voor vertrek om 07.35 uur en aankomst in Londen rond 14.00 uur. Vandaar om 15.00 uur door naar Amsterdam waar je rond 16.00 uur op Schiphol zult landen.

Copyright © 2006 Tekst: Sunita Laatste wijziging: 31 juli 2016