GRIEKENLAND/WEST KRETA
GRIEKENLAND/WEST KRETA, langs klifkusten en hoogvlaktes, 12-daagse wandelreis langs pensions.
Het landschap van Kreta, het eiland waar ooit de wieg van Zeus stond, kent grote contrasten. Kale bergen wisselen af met groene valleien, diepe kloven en smalle kustgebieden. Vooral in het vroege voorjaar is het een grote bloemenzee. In het binnenland liggen schilderachtige witte dorpjes, waar de geroemde Griekse vriendelijkheid en gastvrijheid nog volop aanwezig is. Het weelderige landschap van West-Kreta kan model kan staan voor de Hof van Eden.

De tocht voert door Witte Bergen, langs de mooiste plekjes aan de Kretenzer zuidkust en uiteraard door de bekende Samariakloof. Onderweg is er voldoende tijd voor een duik in een stille baai. Oost-Kreta is een nog nauwelijks ontdekt wandelparadijs. Ver van de toeristische massa’s komt u via oude kalderimia en bergpaden op de imposante Lassithi-hoogvlakte. Via een bergpas en door een prachtig steeneikenbos komt u aan bij het vriendelijke kustplaatsje Mirtos. Heeft u nog energie over voor een spectaculaire kloof-klautertocht?

 
Paarse spots zijn plaatsen die we hebben bezocht. Niveau
De lengte van de wandelingen is zelden meer dan 15 km. De hoogteverschillen die u per dag overbrugt liggen tussen de 200 en 1000 meter. Een goede wandelconditie is een vereiste om de wandelingen met plezier te kunnen maken. De wandelingen gaan grotendeels over kleine paadjes; vaak is de bodem stenig, goede bergwandelschoenen zijn daarom belangrijk.

Accommodatie
U verblijft in eenvoudige, maar goede, typisch Kretenzische familiepensions. Overal heeft u een eigen douche en toilet en bijna altijd een balkon. Het pension in Vamos, een gerestaureerde oude meisjesschool, is bijzonder, en uitstekend. In Loutro en Chora Sfakion kijkt u uit op zee. Rust heerst er op de kamers aan de rand van Sougia en al helemaal in het prima hotel op de mysterieuze Omalosvlakte: een Kretenzische bergbestemming. De meest idyllische verblijfplaats is het alleen per boot te bereiken Loutro; hoewel inmiddels door (kleinschalig) toerisme ontdekt blijft het kleine witte dorpje een plaatje.

De maaltijden kunt u naar eigen inzicht gebruiken in de plaatselijke taverna(’s) of bij uw accommodatie (Omalos, Loutro, Chora Sfakion). In Paleochora, Sougia en Chora Sfakion wordt geen ontbijt geserveerd; daar kunt u makkelijk ter plaatse ontbijten in een restaurantje. In de dorpjes onderweg kunt u uw lunch inkopen.

SNP WEST-KRETA: VAN DAG TOT DAG
Dag 1, Heraklion, Knossos en Chania.
Vlucht met Transavia naar Heraklion. Met de bus naar het centrum naar we de bagage in depot geven. Door met de bus naar Knossos. Na het bezoek aan Knossos gaan we met de bus naar Chania. Vandaar met de taxi naar Vamos. Het is klein dorp. We hebben hier een appartement in een voormalig Ventitaans huis. We dineren bij een restaurant met het terras onder een majestueuze boom.

Dag 2, Wandeling Apokoronas.
Rondwandeling van 5 uur door het parkachtige landschap van Apokoronas. Onderweg overweldigend uitzicht op de abrupt tot boven 2000 m. oprijzende Levka Ori, in het voorjaar met sneeuw bedekt. Onderweg doen we het plaatsje Gavalahori aan, dat een klein kantklos-museum heeft. Een uur verder lopen logt Almirida waar er gelegenheid is tot een duik in zee.

Dag 3, Chania en Paleochora.
Met de bus naar Chania. Tijd om rond te dwalen door de mooiste stad van Kreta met haar fraaie Venetiaanse havenkwartier. In de middag reizen we met de bus naar Paleochora, daarvoor moeten we dwars over het eiland naar de zuidkust. Echt een badplaats, waar behalve de zee niets te beleven is, behalve goede visrestaurants.

Dag 4, Kustwandeling naar Lysos.
Wandeling van 6 uur langs een schitterend kustpad tot een lieflijke baai met de ruļnes van het antieke kuuroord Lysos. U kunt hier de mozaļeken in de oude tempel bekijken alvorens je in de zee duikt. Er zit ook een klein restaurant voor een prima lunch. Na een flinke klim en een stuk door een kloof komen we uit in Sougia.

Dag 5, Wandeling door Irinikloof.
Wandeling van 7 uur door de stille en imposante Irinikloof het binnenland in. We stijgen iets meer dan 1000 meter tot op de Omalosvlakte: een wijds plateau omringd door de grillige toppen van de Levka Ori. Ons hotel lijkt meer op een Zwitsers hotel, dan Grieks. Het is op deze hoogte snle koud.

Dag 6, Wandeling naar de Kallergihut.
U blijft een dagje op de Omalosvlakte om de sfeer te proeven van het oude Kreta. Liefhebbers kunnen de Gingilos beklimmen. Wij lopen naar de Kallergihut. Vanaf hier hebben we ene uniek uitzicht over heel west Kreta en de Samariakloof.

Dag 7, Wandeling door Samariakloof.
In 5 tot 6 uur dalen we door de beroemde Samariakloof af naar zeeniveau. We komen uit bij Agia Roumeli en reizen per boot door naar het idyllisch in een baai gelegen Loutro.

Dag 8, Wandeling door Ardenakloof.
Vandaag maken we een wandeling door de Ardenakloof vanuit Loutro. Op de terugweg komen we langs een leuk strandje bi Marmara. Na een frisse duik en een kleine maaltijd terug naar Loutro voor de gezellige terrasjes.

Dag 9. Wandeling naar Agia Roumeli.
Vandaag eerst met een bootje terug naar Mamara beach. Vandaar maken we een wandeling naar Agia Roumeli. Hier strijken we neer tussen alle Samaria-kloof wandelaars en nemen weer de boot terug naar Loutro.

Dag 10, Wandeling kustpad Chora Sfakion.
Wandeling van 3 uur, langs een spectaculair kustpad naar Chora Sfakion staat op het programma. Het is echter erg slecht weer, met echte hoosbuien. Wij nemen dus de boot naar Chora Sfakion. In hotel Samaria is men door de stroomstoringen duidelijk aangeslagen, er kan geen lachje af. Weinig te beleven in deze badplaats als het zo hard regent.

Dag 11, Wandeling door Imbroskloof.
Per bus bereikt u een stuk authentiek Kreta: de Askifouvlakte. Door dit landbouwgebied met boerendorpjes gaat u over een pas via een eeuwenoud geplaveid pad naar Imbros, vanwaar u door de mooie en nauwe Imbroskloof terug naar zee loopt (6 uur lopen). Als we onderweg verdwaald zijn, worden we op de koffie gevraagd bij een opude vrouw en haar zoon. Echte Griekse gastvrijheid.

Dag 12, via Chania terug naar Amsterdam.
Met de bus van 11:00 uur naar Chania. We steken weer het eiland over en zien veel plekken waar we gisteren hebben gelopen. Na 2 uur rijden zijn we er. Nog even gelegenheid om door Chania te lopen voor we met de taxi naar het vliegveld gaan. Vanaf Chania vliegen we met Transavia weer terug naar Amsterdam.

Copyright © 2006 Tekst: SNP / Martin Rodenburg Laatste wijziging: 28 december 2006