ISTRIE: 8-DAAGSE WANDELREIS LANGS HOTELS, APPARTEMENTEN EN AGRITURISMO.
Na een roerige periode is de rust in het voormalige JoegoslaviŽ weergekeerd. En dat is maar goed ook want KroatiŽ heeft de vakantieganger veel te bieden. Achter de schitterende Adriatische kust van het hartvormige schiereiland IstriŽ ligt een bijzonder en nog onontdekt binnenland met een aangenaam klimaat. U vindt er rustige dorpjes en ommuurde middeleeuwse stadjes op heuveltoppen, temidden van een afwisselend mediterraan landschap van kleine wijngaarden, eikenbossen en lichtgrijze kalkrotsen. U maakt een wandeltocht die begint en eindigt in een goed hotel in het historische stadje Motovun, tevens bekend om zijn truffels en andere culinaire hoogstandjes. U loopt over oude verbindingswegen tussen de soms verlaten dorpjes en ontmoet vriendelijke mensen die u uitnodigen voor een glas zelfgemaakte wijn. Onderweg overnacht u in fraai gelegen, kleinschalige appartementjes en een agriturismo, waar u kennismaakt met de Kroatische gastvrijheid.
Niveau
U wandelt over oude verbindingsroutes tussen de dorpen, waarvan sommige inmiddels verlaten zijn. Dit zijn vooral karrensporen en steenslagwegen. De afstanden liggen tussen de 14 en 20 km en de hoogteverschillen tussen 300 en 500m.

Accommodatie
U overnacht in mooi gelegen hotels, appartementen en een agriturismo in tweepersoonskamers, meestal met privť douche en toilet. Het verblijf is op basis van halfpension, muv. het hotel in Oprtalj, hier kunt u zelf uit eten gaan. Lunches koopt u onderweg of bestelt u in de accommodatie.

Rustdagen
U kunt overal een rustdag boeken. Wij raden Draguc aan vanwege de mooie, rustige ligging boven op een heuvelkam en de vriendelijke sfeer.

SNP ISTRIň: VAN DAG TOT DAG
1e dag
Na aankomst in het hotel kunt u vanuit het adelaarsnest Motovun het gebied bekijken waar u de komende dagen zult wandelen. Motovun is een van de typische stadjes in IstriŽ, die op de top van een heuvel zijn gebouwd. Deze avond leert u Istriaanse wijnen en gerechten (truffels!) kennen als u wordt verwend in de plaatselijke enotheka.

2e dag
5 uur. Dalend vanuit Motovun loopt u via een vlakte naar het hoger gelegen Stefanice. U stijgt nog verder naar een kam (370m), vanwaar u afdaalt naar een wijnboerderij in Zamaski Dol, uw tweede accommodatie, met een schitterend uitzicht over de wijde omgeving. Bij verblijf in 1,5 km verder gelegen Ukotoci stijgt u 120m extra.

3e dag
5 uur. Vanuit Zamaski Dol steekt u via Ukotoci een kam over naar een groot stuwmeer. Via eikenbossen stijgt u naar het gehucht Krsikla en loopt via oude verbindingswegen naar Grimalda (445 m), het hoogste punt in IstriŽ, vanwaar u bij helder weer een deel van Istrie ziet met aansluitend de Adriatische zee. Via weinig belopen paden daalt u even om vervolgens boven op een kam uit te komen, bij het schitterend gelegen gehucht Draguc.

4e dag
5 uur. Via enkele verlaten of bijna verlaten gehuchten daalt u naar het ďhet oudste stadje van de wereldĒ, met ook weer panoramisch uitzicht en een goed restaurant. Vervolgens keert u terug naar het dal en volgt de beek naar Kotli. Via eikenbossen stijgt u naar Roc (330 m).

5e dag
5 uur. Vanuit Roc loopt u via het dal naar de rand van een kalkmassief (680m), vanwaar u adembenemend uitzicht heeft op de laagvlakte rond Buzet. Een groot deel van de wandeling voert over dit massief tot u weer steil afdaalt naar uw volgende accommodatie in Kajini.

6e dag
6,5 uur. Vandaag een pittige dag doordat er een steile afdaling en klim in zit en de afstand 20 km is. Overigens kunt u 5 km vůůr het eindpunt de hotelhouder bellen, die u dan komt ophalen. De wandeling voert afwisselend door bos en open landschap.

7e dag
6,5 uur. De laatste wandeling brengt u terug naar het beginpunt, waarbij u aan het eind van de dag met een pittig klimmetje naar het hooggelegen Motovun uw wandelvakantie afsluit. Onderweg volgt u een deel van het traject van een oude spoorlijn en vervolgens de rivier de Mirna.

8e dag
Na het ontbijt eindigt uw arrangement.

Copyright © 2006 Tekst: SNP Laatste wijziging: 17 december 2006