DE GEUR VAN RUM - 19-DAAGSE RONDREIS DOOR CUBA.
DE GEUR VAN RUM - 19-DAAGSE RONDREIS DOOR CUBA.
Cuba wordt ook wel de 'Parel' van het zonovergoten Caribisch gebied genoemd. Het is niet alleen het grootste eiland van de Caribean, het is groots in velerlei opzichten. Fascinerende koloniale steden, een enerverende geschiedenis, mysterieuze nevelwouden, markante landschappen, koraalriffen, de meest swingende muziek ter wereld en niet te vergeten de puurheid en openheid van de Cubanen zelf.

Tijdens deze afwisselende wandelreis leert u het ware Cuba kennen. De reis begint in de hoofdstad Havana. Slenterend door de straten proeft u de sfeer van het verleden, terwijl het levendige straatgebeuren u het dagelijks gezicht van Havana toont. Soroa is gelegen in de Sierra del Rosario. In deze streek lagen in de 19e eeuw vele "Franse" koffieplantages. De ruïnes op deze voormalige plantages zijn inmiddels overwoekerd door een weelderige vegetatie. We wandelen door dit gebied waarin cultuur en natuur om uw aandacht vechten.

Indrukwekkend is de tweedaagse trektocht door het markante landschap dat het stadje Viñales omringt. Bizar gevormde bergen, 'mogotes', rijzen steil op vanuit de agrarische vlaktes die nog verder versierd worden door de kleine boeren woningen en tabakschuren. Trinidad is een 'must'; helder gekleurde huizen, broeierige muziek en een enkel paard en wagen decoreren het stadsbeeld.

Tijdens de trektocht door de nevelbossen van het Escambray-gebergte slapen we twee nachten op de veranda's van een sfeervolle haciënda's. We rijden vervolgens naar het swingende Santiago de Cuba.

De reis wordt afgesloten met een een verblijf in Baracoa, gelegen in het oosten van de provincie Guantánamo. In dit meest afgelegen en oorspronkelijke gedeelte van dit intrigerende eiland wandelen we samen door cultuurland en tropische bossen langs de oevers van de Rio Toa. Onderweg legt de gids ons van alles uit over de tropische planten en dieren die we tegenkomen.

CUBA - VAN DAG TOT DAG:
Dag 1, Amsterdam – Havana
Vliegreis Amsterdam – Havana. Na aankomst op het vliegveld van Havana wordt u per busje naar het hotel in het centrum van de hoofdstad gebracht.

Dag 2, Havana
Vrije dag Havana. Vandaag heeft u de tijd om te acclimatiseren en het meest authentieke centrum van Latijns- Amerika te bezoeken. In de afgelopen 200 jaar heeft Havana weinig geleden onder de oorlogs- en revolutiestrijd. Vandaar dat het oude centrum (Habana vieja) zijn unieke Spaanse koloniale uitstraling heeft behouden. Niet voor niks is de binnenstad vanaf 1982 uitgeroepen tot Werelderfgoed van de UNESCO. De stad zit vol kunst en cultuur, musea, boekwinkeltjes en prachtige oude hotels. Slenterend door de straten proeft u de sfeer van het verleden, terwijl het levendig straatgebeuren het leven van alledag laat zien. Overnachting Havana.

Dag 3, Havana-Soroa
Ochtend vrij ter besteding. 's Middag transfer naar Soroa. Soroa ligt temidden van de Sierra del Rosario, het hoogste en meest oostelijke gedeelte van het gebergte Cordillera de Guaniguanico. Dankzij het milde klimaat, de hoge vochtigheidsgraad en de vele regenval staat de omgeving van Soroa ook wel bekend als de ‘regenboog van Cuba’. Het is er weelderig groen; u treft er vele soorten varens, orchideeën, begonia’s en andere bloemen. In de namiddag kunt u een wandeling maken naar de Mirador en de watervallen van Soroa en maakt u kennis met de rijke flora en fauna van dit gebied. Overnachting Soroa.

Dag 4, Las Terrazas
Wandeling in reservaat Las Terrazas. De wandeling van vandaag duurt ongeveer 5 uur. De Sierra del Rosario heeft een ideaal klimaat voor het verbouwen van koffie. In de 19e eeuw lagen er dan ook vele Franse koffieplantages. Soms worden ze nog door de arme boerenbevolking gebruikt, andere ruïnes zijn inmiddels overwoekerd met een weelderige vegetatie. Onder begeleiding van een lokale gids maken we een wandeling, waarin een diversiteit aan ecosystemen zich met de geschiedenis verenigen. U zult zeker het geluid van Cuba’s nationale vogel, - de Tocororo – te horen krijgen of misschien wel een glimp van deze schuwe vogel opvangen. Vele trekvogels vinden hier hun pleisterplaats. Specifiek voor dit gebied is de waterhagedis. Overnachting Soroa.

Dag 5, Viñales
Transfer Viñales. Na een transfer komen we aan in de Valle de Viñales. Sommigen noemen dit het mooiste stukje Cuba. Een ding is zeker, het kleurenpallet is schilderachtig. Het dieprood van de aarde, de groene tabaksvelden die onderbroken worden door de eigenaardige ‘mogotes’ (kegelvormige rotsformaties) en het dicht begroeide berglandschap eromheen. Het typische provincieplaatsje Viñales vormt de uitvalsbasis voor de komende dagen. Het is tijdens de koloniale periode door de Spanjaarden opgezet. Met nog een landelijke sfeer is het een gezellig dorpje met een levendig straatleven. De privéwoningen waar u verblijft liggen allemaal dichtbij elkaar. In samenspraak met de reisleider en de huiseigenaar bepaalt u wie waar slaapt. Overnachting Viñales.

Dag 6-7, Valle de Viñales
Korte trektocht Valle de Viñales. Onder begeleiding van een lokale gids leert u de unieke waarde van dit gebied kennen. We wandelen door de dieprode, vruchtbare valleien, waarop voornamelijk tabak wordt gekweekt. Boeren laten ossen een ploeg voorttrekken, terwijl anderen zich buigen over de tabaksplanten. U maakt kennis met de vriendelijke boerenbevolking. Ook stijgen we boven de vallei uit door een ‘mogote’ te beklimmen. Deze bizar gevormde bergen zijn achtergebleven, nadat in de loop van miljoenen jaren de zachtere grond eromheen is geërodeerd. De heuvels herbergen unieke planten- en dierensoorten. Dit is het land van de arcaïsche kurkpalm en de dwergboa, die in de rotsen leeft. Een ander kenmerk van dit kalkachtige landschap is de uitspoeling ondergronds. Het gebied is bezaaid met grotten, waar we een korte wandeling door maken. We stoppen op leuke plekjes voor een picnic-lunch en 's avonds worden we getrakteerd op een "cena criolla". We overnachten in tenten. Duur dagwandeling: ca. 7 uur. Aan het einde van dag 7 slaapt u weer in hetzelfde huis als voorheen.

Dag 8, Trinidad
Transfer Trinidad. We verlaten het Westen van Cuba en gaan richting het Centrale gedeelte van het eiland. Langs de route ziet u voornamelijk cultuurlandschap. Enorme suikerrietvelden, veeranches en citrusplantages zullen aan u voorbij trekken. De koningspalm is kenmerkend voor het landschap en komt u overal tegen. In de verte doemt de Sierra Escambray op. Ietwat geïsoleerd achter dit gebergte ligt het stadje Trinidad. Nergens in Cuba krijg je een beter beeld en proef je meer de sfeer van het leven in de koloniale tijd dan hier. Overnachting Trinidad.

Dag 9, Trinidad
Vrije dag Trinidad. Samen met oud-Havana is Trinidad de architectonische schatkamer van Cuba. Het pittoreske stadje is dan ook terecht in 1988 toegevoegd aan de UNESCO-lijst van culturele erfgoederen. Trinidad dankt zijn koloniale sfeer uit de eerste helft van de 19e eeuw, toen de ontwikkeling van de suikerrietcultuur in de omliggende valleien tot een hoogtepunt kwam. De sfeer van het stadje kunt u het beste proeven door te slenteren door de straten. Helder gekleurde huizen, broeierige muziek uit alle hoeken van de straten, achteloos geparkeerde klassieke Amerikaanse auto’s en een enkel paard en wagen decoreren het stadsbeeld. 's Avonds kunt u genieten van een onvergetelijke avond in een traditionele ‘Casa de la Trova’. Overnachting Trinidad.

Dag 10-11, Trektocht Sierra Escambray
Korte trektocht Sierra Escambray. Een paar kilometer ten westen van Trinidad kronkelt een weg in haarspeldbochten en steile hellingen naar het Escambray-gebergte. Deze streek is de regenachtigste van Cuba, zelfs in de ‘droge’ tijd moet u voorbereid zijn op plotselinge buien. Na een korte transfer worden we afgezet bij Topes de Collantes; een gebied ter grootte van meer dan 100 km2 bestaande uit nevelwoud. Onder begeleiding van een locale gids wandelt u twee dagen door dit natuurreservaat. U treft er kostbare boomsoorten als ceder en mahonie en vele medicinale planten. Honderden soorten varens (waaronder de giant fern, ofwel reuzenvaren) en orchideeën behoren tot de schatten van dit gebied. Ook liefhebbers van vogels kunnen in dit gebied hun hart ophalen. Onderweg bezoeken we een grot en zijn er verschillende mogelijkheden om in natuurlijke bronnen even lekker af te koelen. We brengen de eerste nacht door op de veranda van een uit 1910 stammende haciënda omgeven door fraaie tuinen. De tweede nacht slapen we wederom op de veranda (of in tenten indien u dit liever heeft) van de zogenaamde "Casa de la Gallega", een sfeervolle plek omgeven door groen en aan de rivier gelegen. Op beide hacienda's wordt u door de eigenaars verwelkomt met een lekkere Cubaanse maaltijd.

Dag 12, Cayo Macho
Excursie naar Cayo Macho. We worden naar Punto Casilda gebracht vanwaar onze boot vertrekt naar het kleine "bounty"' eilandje Cayo Macho. Na een tocht van 2 uur over een azuurblauwe caribische zee komen we aan bij dit eilandje omgeven door prachtige koraalriffen waar u goed kunt snorkelen. Op het eiland gaan we lunchen en daarna kunt u lekker even luieren of nog eens de onderwaterwereld snorekelend verkennen. Hierna varen we weer terug naar het vaste land waar we naar Trinidad worden gebracht.

Dag 13, Santiago de Cuba
Transfer naar Santiago de Cuba. Met onze eigen bus vertrekken we in de ochtend naar Santiago de Cuba. Het is een lange rit en u komt pas in de vroege avond aan. De bergen bepalen in deze streek, meer dan in andere delen van Cuba, het landschap. De heuvels en glooiingen in het land, de volgroene omgeving en de slaperige dorpjes bezorgen een idyllisch beeld. Via een mooie route met uitzicht op het Sierra Maestra-gebergte komen we aan in Santiago de Cuba. Gelegen in een baai en ingeklemd tussen de uitlopers van de Sierra Maestra, zorgen de hoogteverschillen in de stad voor fraaie panorama’s en schilderachtige steile straatjes. Overnachting in "casas particulares" in Santiago de Cuba.

Dag 14, Santiago de Cuba
Vrije dag Santiago de Cuba. Door de ligging in de luwte van de bergen en de opvallende mengeling van de bevolking heeft de stad, meer dan waar ook in Cuba, een Caribische allure. Tropisch Santiago fascineert en swingt. Het is de geboorteplaats van de Revolutie en de traditionele ‘son’. Een bezoek aan de Casa de la Trova, waar jong en oud samen dansen en muziek maken, mag u niet overslaan. De stad heeft vele monumenten en gebouwen van historische waarde en talrijke musea die de moeite van een bezoek waard zijn. Overnachting in privéhuizen in Santiago de Cuba.

Dag 15, Baracoa
Transfer naar Baracoa. Vandaag rijdt u in ongeveer 5 uur per openbare bus van Santiago de Cuba naar Baracoa in het oosten van Cuba. Toen Columbus in 1492 langs de kust voer, bewoonden de Taino-indianen dit meest afgelegen en onbedorven gebied. Baracoa was de eerste Spaanse nederzetting op Cuba. Lange tijd was het plaatsje weggezonken in de vergetelheid, verstopt achter het bergland. De enige manier om er te komen was over zee. De Cubaanse Revolutie heeft ervoor gezorgd dat door de bergen heen een kronkelende weg is aangelegd. Dat is niet alleen heel prettig voor de lokale bevolking, maar ook voor ons toeristen. Het plaatsje zelf is erg leuk om wat rond te wandelen, de straten zijn veelal druk bevolkt en heel gezellig. Ook kunt u vanuit Baracoa naar het op 10 min. afstand gelegen strand gaan.

Dag 16, Reserva Cuchillas de Toa
Wandeling langs de Rio Toa. Het "Reserva Cuchillas de Toa", is een reservaat op de oevers van de meest waterrijke rivier (de Toa) van dit gebied. De begroeing in dit gebied bestaat voor een groot deel uit exoten zoals, bamboeplanten en palmbomen. Ook vindt u nabij de rivier kleine stukjes grond waarop rijst of maís wordt verbouwd. We wandelen onder begeleiding van een enthousiaste Spaanssprekende gids die u middels vertaling door de SNP reisleider van alles kan vertellen of de flora en fauna in het gebied. Na de wandeling is er de gelegenheid lekker te badderen in de rivier.

Dag 17, Baracoa
Vrije dag Baracoa. Deze dag kunt u zelf invullen. Misschien wilt u gewoon op u wat relaxen op het strand of door de straatjes van het stadje slenteren. Indien u liever wilt wandelen is een wandeling door de tropische bossen van het nationaal park Humboldt een goede optie. Het NP Humboldt ligt wat verderop en het is z'on uur rijden over een hobbelige weg. In het park vindt u vele endemische plantensoorten. Op weg naar het park rijdt u langs het Maguana strand, een lekker afgelegen en uitgestrekt strand waar de liefhebber hiervoor haar hart kan ophalen. De reisleider helpt u graag bij het regelen van deze of een andere wandeling.

Dag 18-19, Holguín - Nederland

Transfer naar Holguín en vlucht naar Nederland. Vandaag reist u per gehuurde bus in zo'n 6 uur naar Holguín. Nog een keer kunt u vanuit de bus genieten van de Cubaanse landschappen die aan uw blik voorbij glijden alvorens u op uw vliegtuig naar Nederland stapt. U vertrekt in de avond en komt de volgende dag in Amsterdam aan.
ACCOMODATIE EN MAALTIJDEN:

U slaapt acht van de in totaal 7 nachten nachten in middenklasse hotels op basis van tweepersoonskamers. Daarnaast slaapt u zeven nachten bij de Cubanen thuis. Dit behoeft wellicht enige toelichting. In Cuba is met de opkomst van het toerisme als tegenhanger van het staatshotel het fenomeen "casa particular" ofwel privéhuis opgekomen. Voorheen was het zo dat alle toeristen verbleven in staatshotels waardoor alleen de staat direct geld verdiende aan het toerisme.

De Cubaanse bevolking probeerde echter ook haar voordeel te doen met de gelden die toeristen inbrachten en zo waren er mensen die kamers in hun huis aan toeristen verhuurden. Natuurlijk was de overheid hier niet blij mee, maar zij begreep uiteindelijk dat een dergelijke ontwikkeling niet was tegen te houden. Dit leidde ertoe dat de Cubaanse overheid een paar jaar geleden besloot het verhuren van kamers in privéhuizen te legaliseren. De huiseigenaren moeten echter wel een fors bedrag per kamer per maand aan belasting afstaan. De bij de overheid geregistreerde en legale huizen zijn gemerkt door een blauwe driehoek waaronder vermeld staat dat zij officiele belastingbetalende verhuurders zijn. Naast deze officiele verhuurders zijn er ook nog altijd illegale verhuurders die de enorme belastingsommen niet kunnen opbrengen. SNP werkt samen met officiele verhuurders. De kamers die de eigenaren van deze "casas particulares" verhuren verschillen enorm van kwaliteit. Er zijn kamers die een hotelkamer evenaren of overtreffen qua comfort en luxe. Er zijn er ook die veel eenvoudiger zijn. Maar alle eigenaren willen natuurlijk graag wat geld verdienen en moeten met kwaliteit van de kamers concurreren om hun gasten aan te trekken. De door ons geselecteerde privéhuizen kennen geen grote luxe, maar zijn netjes en schoon en hebben eigen sanitaire voorzieningen. De huiseigenaren zijn allen zeer vriendelijk en behulpzaam. SNP heeft er voor gekozen "casas particulares" in de Cuba-reis op te nemen omdat deze bijzondere vorm van overnachting enerzijds veel inzicht geeft in de situatie in de huidige Cubaanse samenleving en anderzijds de mogelijkheid biedt uitgebreid, direct contact met de lokale bevolking te hebben, iets wat in veel andere landen niet op een dergelijke manier mogelijk is. In alle accommodaties, hotels en privéhuizen, is elektriciteit aanwezig. Netspanning in Cuba is 110 V en er wordt gebruik gemaakt van zogenaamde Amerikaanse stekkers. Verder gaan we één nacht kamperen en slapen we twee nachten de veranda's van een comfortabele hacienda's.

We laten u zo veel mogelijk vrij om te bepalen wat, waar, wanneer en met wie u gaat eten. Erg populair zijn de ‘paladares’. Dit zijn kleine privé-restaurants die maximaal 12 tafels mogen hebben. De menukaart is niet uitgebreid, maar de betere kwaliteit van het eten, de hoeveelheid, de lagere prijs (tussen $8-$15 p.p.), alsmede de aparte sfeer om bij een familie ‘thuis’ te eten, geven u een ervaring die hoort bij een reis door Cuba. Regelmatig zult u op straat aangesproken worden om u een ‘paladar’ aan te bieden. Natuurlijk kunt u, als u in een casa particular overnacht vragen aan de eigenaars of zij voor u de maaltijd (lunch of diner) willen bereiden, meestal zullen zij dat trouwens zelf al voorstellen. Deze maaltijden thuis kosten, afhankelijk van waar u bent en wat u wilt eten tussen de 5 en 12 usd. De maaltijden bestaan vaak uit salade, rijst met bonen (arroz congrí) en kip of varkenvlees. Een veelvuldig geserveerd bijgerecht is gebakken banaan (plátanos fritos). Soms wordt ook een visgerecht aangeboden (langosta=kreeft of pescado=vis). De Cubaanse keuken is nog niet goed afgestemd op vegetariërs. In plaats van vlees, zal vaak een eiergerecht worden aangeboden.

Copyright © 2006 Tekst: SNP Laatste wijziging: 28 december 2006