6-DAAGSE WANDELREIS LANGS PENSIONS.
6-DAAGSE WANDELREIS LANGS PENSIONS.
Ten noorden van de Seine liggen tussen Etretat en Fécamp de spectaculaire kliffen van de Côte d’Albâtre, de Albasten kust. Hier eindigt het zacht glooiende mergelland van de Pays de Caux abrupt in het grijze zeewater van het Kanaal. Prachtige vergezichten over de kilometerslange krijtwitte kliffenkust, fel wit oplichtend in de zon. De impressionist Claude Monet wist deze prachtige beelden vast te leggen op het witte doek. De wandelingen voeren vanuit twee vriendelijke kleine hotels door glooiende weilanden, bloemrijke velden en kleine havenstadjes. Verspreid door het landschap liggen kleine renaissance kasteeltjes en typische vakwerkhuisjes. Spectaculaire kustwandelingen voeren u langs imposante rotspoorten en de 70 m hoge rotsnaald l’Aiguille om te eindigen op het kiezelstrand van Etretat waar de vissersbootjes rustig wachten op de volgende vaart.
6-DAAGSE PROGRAMMA
Dag 1, Met eigen vervoer naar Fécamp
Dag 2, Vrij verblijf Fécamp
Dag 3, Eerste wandeldag, wandeling A
Dag 4, Tweede wandeldag, wandeling B
Dag 5, Derde wandeldag, wandeling C
Dag 6, Vertrek uit Etretat

Niveau
De tocht voert door licht heuvelachtig terrein, over het algemeen over goed onderhouden paden en onverharde landweggetjes. Dagelijks wandelt u ca 15 tot 20 km, 5 tot 6 uur en wachten u meerdere korte, maar pittige stijgingen en dalingen. Per dag stijgt en daalt u gemiddeld 200 tot 350 meter.

De paden boven langs de kliffenkust kunnen mensen met veel hoogtevrees onprettig zijn, met name bij harde wind. Het pad boven langs de kust is overigens goed onderhouden en er is vrijwel steeds ruimte om wat verder van de rand van de klif af te blijven.
Bij de eerste accommodatie ontvangt u originele kaarten en een Michelin reisgids.

Accommodatie
U overnacht in kleine en typisch Franse stadshotelletjes (**), op tweepersoonskamers met douche en toilet. Het verblijf is op basis van halfpension. Als u op zaterdag of zondag in Fécamp overnacht, is daar het restaurant van het hotel gesloten en is er een diner in een nabijgelegen restaurant geregeld.
Zowel in Fécamp als Etretat zijn er volop mogelijkheden om inkopen voor de lunch te doen.

Rustdagen
Zowel Fécamp met zijn levendige haven als het pittoreske Etretat lenen zich uitstekend voor een extra dag.

Linkjes:
Het Weer.

KAARTJE KANAAL
KAARTJE FÉCAMP

SNP NORMANDIË: VAN DAG TOT DAG
1e dag, Fécamp
Aankomst in Fécamp. Wie ‘s middags arriveert kan de levendige haven, het visserij-museum "Terre-Neuve et de la Pêche’, of de fraaie destilleerderij van het befaamde kruidendistillaat D.O.M. Bénédictin bezichtigen.

2e dag, Fécamp
De gehele dag de tijd om met eigen vervoer de omgeving te verkennen. Tevens de mogelijkheid het eigen vervoer reeds in Etretat te parkeren en vervolgens de bus terug naar Fécamp te nemen.

3e dag, Fécamp
6u Op deze eerste rondwandeling maakt u kennis met het binnenland van het Pays de Caux. Eerst klimt u naar de kapel N.D. de Salut, die op de steile klif van de Côte d’Albatre prijkt en vanwaar u een prachtig uitzicht over de haven van Fécamp heeft. ‘s Middags wandelt door de vriendelijke vallei van Valmont terug naar Fécamp. Fraaie bossen en kleinschalige weilanden bedekken de zacht glooiende hellingen van de vallei, met hier en daar een typisch Normandische ‘manoir’, de in renaissancestijl gebouwde villa’s van de Parijse adel.

4e dag, Etretat
6u Boven langs de witte, winderige kliffen van de ‘Albastkust’ wandelt u naar Etretat. Onderweg heeft u steeds prachtig uitzicht over de steile en hier en daar meer dan 100 meter hoge en loodrechte kliffen. Landinwaarts strekt het mergelland van de Caux zich uit tot aan de horizon. Een aantal keren wacht u een korte klim of afdaling, omdat u een van de droogdalen, de zogenaamde ‘valleuzes’, moet oversteken. Deze valleitjes zijn ontstaan door het diep inslijten van stromend water in de zachte mergelkliffen. In de grotere 'valleuses’ liggen vriendelijke dorpjes als Vaucottes en Vattetot. En via de fraaie Valleuze du Cure kunt u tot aan de vloedlijn afdalen, vanwaar u in mooi beeld krijgt van de rotsnaald van Belval. Vanaf de falaise d’Amont kijkt u aan het eind van de wandeling uit over het kiezelstrand en de huizen van Etretat.

5e dag, Etretat
6u De ‘falaises’ ofwel kliffen van Etretat zijn de mooiste van Noord-Frankrijk: loodrecht, parelwit en op diverse plaatsen zodanig door de branding ondermijnd dat imposante rotsnaalden en rotsbogen, zoals La Manneporte en de boog van Aval, zijn ontstaan. Het beeld van de kliffen vanaf het witte kiezelstrand, met op de voorgrond de aan land gesleepte vissersbootjes, was een geliefde inspiratiebron van Claude Monet. Het stadje zelf kent naast een oud marktgebouw diverse karakteristieke villa’s, die aan het eind van de 19e eeuw door beroemdheden als Samuel Beckett, Alexandre Dumas en Matisse zijn gebouwd. U maakt een spectaculaire rondwandeling boven de kliffenkust, in de richting van de vuurtoren van cap d’Antifer, waar de kliffen 150 meter hoog zijn.

6e dag, Etretat
Einde van het arrangement. De terugreis naar Nederland.
Copyright © 2006 Tekst: SNP Laatste wijziging: 28 december 2006