ETHIOPIň : DE LEGENEDE VAN LALIBELA
ETHIOPIň : DE LEGENEDE VAN LALIBELA
Onze reis naar EthiopiŽ voert door een land waar mensen nog leven als in de Middeleeuwen en de IJzertijd. In het noorden zie je de obelisken van Axum, de Blauwe Nijl watervallen, het indrukwekkende Simien gebergte en dwaal je in Lalibela door een doolhof van eeuwenoude koptische rotskerken. In de savannes van het het zuiden ontmoeten we primitief levende animistische stammen als Mursi en Karo en de kleurrijke Borana. In het oosten kies je tussen wandelen in het beboste, wildrijke Bale gebergte of de islamitische stad Harar. EthiopiŽ is een onverwacht mozaiek van culturen en landschappen, een absolute uitdaging!
ROUTE 29-DAAGSE REIS
Dag 1 vlucht naar Addis Abeba met Ethiopian Airlines
Dag 2 vlucht Addis Abeba -Bahir Dar (Tanameer)
Dag 3 Bahir Dar - Nijl Watervallen - Gondar
Dag 4 Gondar - Timkat festival
Dag 5 Gondar - Debark
Dag 6 Debark - wandelen Simien - Axum
Dag 7 Axum
Dag 8 Axum - Adigat
Dag 9 Adigrat - Maychew
Dag 10 Maychew - Lalibela
Dag 11 Lalibela
Dag 12 vlucht Lalibela - Addis - Lake Langano
Dag 13 Lake Langano - Netchesar park
Dag 14 Netchesar park - Arba Minch
Dag 15 Arba Minch - Jinka
Dag 16 Jinka - Mursi
Dag 17 Mursi stam - Mago NP - Murule
Dag 18 Murule - Turmi
Dag 19 Turmi markt - Konso
Dag 20 Konso - Yabello
Dag 21 Yabello - El Sod - Dila
Dag 22 Dila - Wondo Genet - Dodola/Goba
Dag 23 Dodola - Awash NP
Dag 24 Awash Np - Harar
Dag 25 Harar
Dag 26 Harar
Dag 27 vlucht Harar - Addid
Dag 28 Addis Abeba vrij verblijf
Dag 29 vlucht Amsterdam
KAARTJE
Route door EthiopiŽ
SAWADEE, ERVAAR HET VERSCHIL
De mooiste stammenmarkten in het zuiden en historische hoogtepunten in het noorden.
Diverse wandelmogelijkheden in het Simien gebergte, bij de Konso en bij El Sod zoutmeer.
Landcruisers op de slechte wegen in het zuiden.
Twee tijdbesparende binnenlandse vluchten.
Keuzemogelijkheid: wandelen in het Bale gebergte of een bezoek aan Harar.
Kleine groepen van maximaal 18 personen.

VERVOER & ACCOMMODATIE
Deze reis is uitdagend en alleen geschikt voor avonturiers met een flinke dosis aanpassingsvermogen. Vooral in het zuiden zijn eenvoudige voorzieningen vaak al pure luxe. Tijdens deze indrukwekkende tocht reizen we met eigen terreinwagens en bus, per vliegtuig, te voet of te paard. We slapen afwisselend in (eenvoudige) hotels in tweepersoonskamers en in tenten. Tijdens de (optionele) wandeltochten in het Simiengebergte en Bale slaap je in tenten en/of hutten en wordt je bagage door paarden gedragen. De mooiste en meest complete avontuurlijke reis naar EthiopiŽ!

Zwaarte van de 29-daagse reis:

PROGRAMMA, VAN DAG TOT DAG

Dag 1, 16-01-03 Vlucht Amsterdam - Addis Abeba
In het begin van de middag vliegt de groep via Frankfurt naar Addis Abeba. Hier komt u laat in de avond aan, waarna we overnachten in het dicht bij het vliegveld gelegen (10 minuten rijden) Holiday Hotel.

Dag 2, 17-01-03 Addis Abeba - Bahir Dar
Een korte binnenlandse vlucht brengt ons in Bahir Dar. Deze vlucht bespaart ons 2 volle dagen rijden over een slechte weg. Hierdoor hebben we meer tijd voor het mooiere en onbekendere gedeelte tussen Axum en Lalibela en de mooie plekken in het Zuiden. Vanuit de lucht heb je normaal gesproken een fantastisch uitzicht over de indrukwekkende 1000 meter diepe kloof van de Blauwe Nijl, waardoor deze vanuit EthiopiŽ richting Soedan stroomt. Bahir Dar is een gemoedelijk, Mediterraan aandoend stadje aan de oevers van het Tana meer. Uit deze regio komt oorspronkelijk het Amhaarse volk wiens taal nu de officiŽle taal van EthiopiŽ is. We verblijven twee nachten in ons hotel aan de oever van het Tana meer, vlakbij het centrum. Na het inchecken in het hotel heb je de middag om rond te dwalen in het stadje of onder het genot van een drankje te genieten van het uitzicht over het meer.
ET116 ADD-BJR 13.00 14.00

Dag 3, 18-01-03 Bahir Dar - Nijl watervallen - Gondar
's Ochtends vroeg uit de veren! We gaan op weg naar het dorpje Tis Abay, waar we via een eeuwenoude door Portugezen gebouwde brug over de Nijl een wandeling maken naar de beroemde Nijlwatervallen. De Ethiopische naam Tis Issat betekent 'water dat rookt'. Het gedreun van de vijftig meter hoge waterval is overweldigend en de in het ochtendlicht zichtbare regenbogen doen sprookjesachtig aan. De avontuurlijken onder ons kunnen zelfs een douche nemen onder de watervallen! Na een lunch in Bahir Dar vertrekken we naar Gondar, de hoofdstad van EthiopiŽ in de 17de en 18de eeuw, gesticht door keizer Fasilades. In Gondar verblijven we in een comfortabel hotel in het centrum van de stad.

Dag 4, 19-01-03 Gondar
Timkat festival (herdenking doop van Jezus door Johannes de Dooper).

Dag 5, 20-01-03 Gondar
's Ochtends kun je meegaan met een uitgebreide rondleiding of op eigen houtje de historische bezienswaardigheden van Gondar bezoeken. We bezoeken de Debre Berhan Selassie kerk die beroemd is om zijn plafondschildering, de meer dan drie eeuwen oude Royal Enclosure met de imposante kastelen van diverse Ethiopische keizers, en Fasilades' Bath met zijn idyllische tuin, dat nog jaarlijks een grote rol speelt bij het orthodoxe Timkat festival.

Dag 6, 21-01-03 Gondar - Simien - Axum
Na een start rijden we richting het Simien gebergte, waar de indrukwekkende tocht begint naar Axum. We dalen af van de Ethiopische hoogvlakte naar het dal van de Tekeze rivier en hebben onderweg een fantastisch uitzicht op de steile noordwand van het Simiengebergte. Axum was de vroegere hoofdstad van het Axumitische rijk in de eerste eeuwen van onze jaartelling, en destijds een van de belangrijkste handelssteden in de regio. Voor de EthiopiŽrs is het nog steeds een van de belangrijkste religieuze plaatsen: hier zou volgens de overlevering in een kapel bij de Maryam Zion kerk de Ark des Verbonds bewaard worden. Deze zou door Mozes gemaakt zijn in opdracht van God om de 10 geboden in te bewaren.
In Axum verblijven we twee nachten in een comfortabel hotel.

Dag 7, 22-01-03 Axum
Je vindt in Axum de beroemde meer dan 15 eeuwen oude monolithische obelisken, uitgehouwen in de vorm van flatgebouwen met deuren en ramen. Verder kun je met een gids in het gemoedelijke Axum het paleis en de oude baden van de koningin van Sheba en verscheidene andere oude ruÔnes ontdekken. In het kleine lokale museum vind je gebruiksvoorwerpen als kookspullen en lampjes die in en rond Axum opgegraven zijn. Ook kun je aardige wandelingen maken naar een aantal kerken en kloosters in de omgeving.

Dag 8, 23-01-03 Axum - Adigrat
We rijden naar de ruÔnestad Yeha, de oudste bekende hoofdstad van EthiopiŽ. Deze stad is vermoedelijk gesticht door SabaŽrs, kolonisten uit het zuiden van het Arabische schiereiland. We vinden hier een gigantische voor-christelijke tempel van maar liefst 2500 jaar oud. De groep kan wandelen door de omgeving en genieten van de prachtige vergezichten. In Adigrat overnachten we in een eenvoudig hotel.

Dag 9, 24-01-03 Adigrat - Maychew
Na een vroege start rijden we eerst richting Wukro waar we enkele van de oudste rotskerken van EthiopiŽ bezoeken. In tegen stelling tot de kerken van Lalibela zijn deze niet uitgehouwen onder de grond, maar in de heuvels. Het bezoek aan sommige van deze afgelegen kerken vereist een korte wandeling door een heel fraai heuvellandschap. Onderweg kun je een Kamelenkaravaan zien die zout transporteren. Een korte stop in Mekele, de hoofdstad van de regio Tigray, rijden we door een omgeving met fraaie uitzichten naar Maychew. De wegen zijn hier vaak zo steil, dat de bus met passagiers en bagage niet tegen de berg opkomt. De passagiers wandelen hier een stukje en genieten van de panorama's die het landschap biedt. Hier overnachten we in een zeer eenvoudig hotel.

Dag 10, 25-01-03 Maychew - Lalibela
Vandaag rijden we verder door een onherbergzaam heuvellandschap bezaaid met kleine dorpjes naar het beroemde Lalibela, waar we in de namiddag aankomen. Lalibela, ook wel het achtste wereldwonder genoemd, is het centrum van de koptische kerk en dat is duidelijk merkbaar. In het dorp bevinden zich de imposante kerken, die in de twaalfde eeuw zijn uitgehouwen uit de rotsen. Je kunt je nauwelijks voorstellen dat deze door mensenhanden zijn gemaakt en er bestaat niet voor niets het verhaal dat engelen hebben geholpen bij het uithakken ervan. Anderhalve dag kun je met een gids ronddwalen door het labyrint van gangen en kloven die de elf kerken met elkaar verbinden. Telkens doemt er weer een voor je op en iedere kerk ziet er anders uit. Op orthodoxe feestdagen zie je indrukwekkende processies van gelovigen, voorgegaan door priesters in met gouddraad doorweven gewaden. In Lalibela verblijven we twee nachten in een klein maar comfortabel hotel aan de rand van het dorp.

Dag 11, 26-01-03 Lalibela (vrije dag)
Vandaag kun je, je ontdekkingsreis langs de kerken van Lalibela vervolgen. Ook is het mogelijk om een kortere of langere tocht te maken naar enkele zeer mooi gelegen kerken en kloosters buiten Lalibela. Met name het hoog op een rotspunt gelegen Asheten Mariam klooster of de serene, weinig bezochte Neakutoleab kerk zijn absolute aanraders. De tocht, die ook gedeel telijk per muilezel gemaakt kan worden, voert langs tikuls (lokale ronde huisjes gemaakt van hout, leem, mest en stro) en velden waar de bevolking aan het werk is. De mensen zijn erg vriendelijk en voor je het weet doe je mee met een familie aan hun traditionele koffieceremonie. In Lalibela kun je 's avonds tej uitproberen, de Ethiopische honingwijn waar de plaats bekend om staat.

Dag 12, 27-01-03 Vlucht Lalibela - Addis Abeba - Lake Langano
Aan het begin van de middag vliegen we terug naar Addis Abeba.
Hier stappen we over in onze terreinwagens met vierwielaandrijving, onontbeerlijk op de moeilijk begaanbare ongeasfalteerde wegen in het zuiden. Het zuidelijk deel van onze reis door EthiopiŽ is totaal anders dan het Noorden. We dalen af langs de Grote Slenk of Rift Vallei, een brede scheur in de aardkorst die van de Rode Zee doorloopt tot in zuidelijk Afrika. Het met eucalyptusbomen en dennen bezaaide hoogland rond Addis Abeba maakt plaats voor een lieflijk, heuvelachtig landschap met acacia's, uitgestrekte meren en een grote rijkdom aan vogelsoorten. We overnachten in een luxe hotel aan het Langano meer.

Dag 13, 28-01-03 Lake Langano - Nechisar National Park
Vroeg op pad! We brengen een geen bezoek aan Shala-Abiata National Park, dat bekend staat om zijn vogelrijkdom. Door hevige val, vijf weken geleden, is de toegangsweg en toegangsbrug totaal wegggeslagen, waardoor dit onderdeel vervalt. We rijden via Alaba-Kulito, waar we een van de fraaie hutten van de Alaba stam zullen bezoeken, en Sodo, de hoofdstad van de Wolaita die in EthiopiŽ bekend staan om hun dansen, verder naar Nechisar National Park valkbij Arba Minch. Over een landengte tussen de twee meren Abaya en Chamo, waar we met enig geluk al koedoes, diskdisk, bavianen en colobus apen zullen zien, rijden we naar onze campingplek.

Dag 14, 29-01-03 Nechisar National Park - Arba Minch
Excursie naar Chencha en de Dorze. De Dorze staan bekend om hun meters hoge hutten van hout en bamboe in de vorm van bijenkorven en om hun weefcapaciteiten. De mensen die toe zijn aan een rustig dagje in het stadje Arba Minch kunnen ervoor kiezen om op eigen gelegenheid Arba Minch te ontdekken of te relaxen bij het hotel. Halverwege de middag komen we daar ook weer bij elkaar en bestaat de mogelijkheid deel te nemen aan een boottocht over Lake Chamo naar 'Crocodile Market'. Dit is een absolute aanrader: nooit eerder zag je zoveel grote krokodillen van zo dichtbij! Ook zul je nijlpaarden, visarenden, pelikanen en Guji vissers kunnen zien, en als je geluk hebt een fraaie zonsondergang.

Dag 15, 30-01-03 Arba Minch - Jinka
Vandaag maken we onze entree in de Omo regio. Hier even meer dan tien verschillende stammen met elk hun eigen uiterlijke kenmerken, animistische religies en typische culturele tradities. Na een lunchstop onderweg in Weyto komen we bij de markt van Key Afer. Deze markt is een van de interessantste markten in het Omo gebied, omdat hij bezocht wordt door drie stammen: de An, de Tsemai en de Banna. Na een uitgebreid bezoek vervolgen we onze rit met schitterende uitzichten over de laagvlakten in het vruchtbare hooggelegen gebied rond Jinka. Dit is het gebied van de An landbouwers, je ziet hier soms nog vrouwen die rokken dragen gemaakt van bananenboom bladeren. Aan het einde van de middag komen we aan in Jinka, de 'hoofdstad' van de regio. We nemen onze intrek in een simpel hotelletje in het centrum van het dorp, aan de landings baan van het lokale vliegveld die dwars door het dorp loopt. Anders dan Schiphol wordt de landingsbaan gelukkig slechts 2 keer per week gebruikt door vliegtuigen: veer de rest is ze het domein van kuddes geiten en koeien.

Dag 16, 31-01-03 Jinka
Vandaag vroeg op. We gaan op weg naar de beroemde maar zeer geÔsoleerde Mursi stam. We verlaten de groene vruchtbare hoogvlakte rond Jinka en dalen af naar de laagvlakte van de Mago rivier. De wegen worden nu heel slecht begaanbaar. In de loop van deze en de komende dagen wordt het landschap steeds kaler en ruiger, totdat we door een landschap komen dat voornamelijk bestaat uit verschillende soorten acacia's, wonderlijke 'olifantsvoet-bloemen' en metershoge termietenheuvels. Dit is het domein van de (semi-)nomadische veetelers en hun enorme kudden. In een Mursi dorpje bewonderen we de Mursi vrouwen die als teken van schoonheid en status grote ronde kleischijven in hun onderlip dragen. Nadat ze en een gaatje in hebben gemaakt, rekken ze hun onderlip jarenlang uit door er ronde kleischotels in te stoppen. De grootte van de schotel bepaalt uiteindelijk de waarde van de bruidsprijs.

Dag 17, 01-02-03 Jinka - Turmi
Na een fraaie rit door een ruig landschap over bijna onbegaanbare wegen en drooggevallen rivierbeddingen, komen we aan het eind van de middag aan in Turmi. Onderweg, na de lunch bezoeken we de markt in Dimeka. Turmi is het gebied van de trotse en vriendelijke Hamar. De vrouwen lopen in met kralen en kaunischelpen versierde geitenvellen en hebben hun haan in kleine vlechtjes. Ze dragen metalen banden cm hun amen, benen en nek en hebben vaak littekenweefsel als versiering op buik en schouders. De mannen scheren hun haar in uitzonderlijke kapsels, doen en klei in, verven dit met beige en oranje kleuren en stoppen en struisvogelvenen in. Uiteraard zijn wij weer present op het hoogtepunt van de bedrijvigheid: vroeg in de middag. Bij Tunmi kampenen op een schaduwrijke camping langs een (meestal droge) rivierbedding.

Dag 18, 02-02-03 Turmi
De ochtend kun je besteden aan het bezoeken van een Hamar dorp. Verder is het mogelijk het Karo volk te bezoeken, dat bekend staat om zijn indrukwekkende lichaamstekeningen en enorme littekens op hun huid, en waarvan de vrouwen vaak spijkers door de onderlip dragen. De kleine Karo stam leeft van de visserij, landbouw en de jacht op wild, en weent in slechts een paar kleine dorpjes uitkijkend over de indrukwekkende Omo rivier. Vlak veer de schemering maken we een vanfa de camping in Turmi een korte excursie naar een Hamar dorpje in de buurt, waar we ook getuige kunnen zijn van een opvoering van Hamar dansen.

Dag 19, 03-02-03 Turmi - Konso
Na een relaxte ochtend waarop je eventueel eerst nog een vroege wandeling door de droge rivierbedding met bavianen en colobus apen kunt maken, rijden we rond een uur of 10 naar Turmi. In Turmi is het vandaag markt: een van de meest kleumrijke in de Ome regio. De markt in het midden van het dorp is een ontmoetingspunt voor de Hamar uit de wijde omgeving en zijn allerlei lokale producten te koop: onbewerkte honing, allerlei soorten bonen, rauwe boter, geurige kruiden, zure locale 'yoghurt', lokaal bier en uiteraard vee. Groenten en fruit zijn in dit droge gebied niet of nauwelijks te vinden. Na de lunch vertrekken we uit de Omo vallei en keren terug naar de bewonende wereld. Na een korte stop onderweg bij de Erbore stam komen we aan het einde van de dag aan in Konse, waar we overnachten in een eenvoudig hotel.

Dag 20, 04-02-03 Konso - Yabello.
In de ochtend bezoeken we de Konso. Dit volk staat bekend om de houten totems die als eerbewijs op graven van 'helden' werden geplaatst. De totems symboliseren de held, zijn vrouwen en de gecastreerde vijanden die hij tijdens zijn leven heeft gedood. Ook de ommuurde dorpen van de Konso zijn heel bijzonder: een doolhof van kleine paadjes en steegjes, met overal gemeenschapshuizen en hutjes binnen kleine familie-erfjes. De mannen dragen vaak felblauwe hoedjes, terwijl de vrouwen opvallen door hun strak naar achteren gevlochten haar, soms vastgezet met metalen pijpjes. De terrassen op de heuvels zijn beplant met gierst, waarvan dit volk een eigen wijn brouwt. Ook brengen we een bezoek aan de koning van de Konso, die op enige afstand van zijn volk in een apart 'dorpje' woont. Na de lunch rijden we over een slechte weg (deels niet meer dan een droge rivierbedding) naar Yabello. We zijn hier beland in het gebied van de Borana, een islamitisch volk dat met de kleurige gewaden en zilveren juwelen van de vrouwen en met zijn kamelen enigszins doet denken aan de Somali's. In Yabello overnachten we in een eenvoudig hotel net buiten Yabello.

Dag 21, 05-02-03 Yabello - El Sod - Dila
De ochtend is om mee te gaan met een uitstapje verder naar het zuiden. Daar vinden we El Sad, een enorme zoutkrater waaruit de lokale Benana mannen 's ochtends (in de middag is het daar te warm veer) onder gezang de zwarte, zouthoudende modder uit het borstdiepe zoutmeer delven. Na het drogen resteert een grijzig zout dat verhandeld wordt in de wijde omtrek, en dat in dit hete laagland van levensbelang is voor zowel mensen als vee. De afdaling en beklimming vormen samen een korte, maar zeer fraaie wandeling.

Na de lunch in Yabello rijden we over een prima asfaltweg naar Dila. Bij onze tocht noordwaarts verlaten we geleidelijk de droge en dorre savanne en komen we in Sidamo, een van de vruchtbaarste streken van EthiopiŽ. Overal langs de weg zie je koffieplantages en fruitbomen. In Dila verblijven we in een eenvoudig maar goed hotel. Hier nemen we 's avonds afscheid van de chauffeurs van de jeeps. De mensen in de groep die gekozen hebben voor een wandeling in Bale mountains vertrekken moregn met de jeeps, de rest van de groep gaat met de bus richting Harar.

HARAR i.p.v. TREKKING in de Bale Mountains
De komende 4 dagen heb je de keuze tussen twee heel verschillende programma's. Je kunt je verliezen in de natuur van het Bale gebergte of een bezoek brengen aan de meest Arabische stad van EthiopiŽ: Harar. Je keuze dien je bij boeking al door te geven. De Nederlandstalige reisbegeleider gaat mee met de Harar optie.

In het Oosten van EthiopiŽ ligt de oude ommuurde islamitische stad Harar. Harar heeft een grote rol gespeeld in de geschiedenis van EthiopiŽ: van hieruit kreeg de veldheer Mohammed Gragn, 'de Linkshandige' genaamd, in de 16de eeuw bijna het Christelijke keizerrijk in het hoogland op de knieŽn. Tot halverwege de 19de eeuw was Harar verboden voor niet-moslims, en vandaag de dag is het levedige, Arabisch aandoende Harar nog steeds de op vier na heiligste plaats van de islam. Alles hier is anders dan in de andere delen van EthiopiŽ die je tot nu gezien hebt: tientallen minaretten en moskeeŽn torenen boven de stad uit, kleine steegjes met cafeetjes in de oude binnenstad, vrouwen in kleurige gewaden en chat kauwende marktlieden met kleurige manden vol oosterse stoffen en specerijen.

Dag 22, 06-02-03 Dila - Nazareth
We vervolgen onze weg noordwaarts. We hebben de gehele dag om de relatief kleine afstand naar Nazareth te overbruggen. Onderweg is er dan ook volop gelegenheid te stoppen bij de talloze verkoopstalletjes die langs de goede asfaltweg liggen en per dorp andere producten aanbieden. Voor een uitgebreide lunch stoppen we bij een hotel gelegen aan Lake Awasa. Dit is een waar vogelparadijs, waar men onder het genot van een hapje en een drankje de meest exotische vogels kan bekijken. In Nazareth overnachten we in een luxe hotel, met de beste keuken die we tijdens de reis zullen hebben. (Addis Hilton niet meegerekend).

Dag 23, 07-02-03 Nazareth - Awash NP - Asbra Teferi
We reizen vanuit Nazareth via Awassa (bekend om de vele goede hardlopers die uit deze streek komen: o.a. Haile Gebre Selassie) en Nazareth, de hoofdstad van de Oromo regio, naar het Awash Nationaal Park. We slaan onze tenten hier niet op aan de oevers van de Awash rivier, vlakbij de Awash watervallen, omdat recentelijk hier toeristen zijn beroofd van al hun spullen. Wel bezoeken we de watervallen, lunchen in het park en houden een game-drive voor het bekijken oryxen. We overnachten in een eenvoudig hotel op de weg naar Harar. De vrouwen dragen hier veel sluiers en fel gekleurde doeken, maar willen niet graag op de foto.

Dag 24, 08-02-03 Asbra Teferi - Harar
We trekken door het groene Arba Gugu gebergte, dat bekend staat om de beste 'chat' (een opwekkende plant waarvan de blaadjes gekauwd worden) ter wereld, naar Harar, waar we laat in de middag onze intrek nemen in een hotel dicht bij het centrum. In de ochtend kunnen we een veemarkt bezoeken, hoewel deze pas laat begint, omdat de mensen van ver moeten komen. Ook in de middag bezoeken we een zeer kleurrijke markt, ťťn uur rijden voor Harar. Ook hier willen mensen leiver niet op de foto.

Dag 25-26, 09-02-03 en 10-02-03 Harar
Deze dagen kun je besteden om met een gids rond te dwalen in de oude ommuurde stad, een bezoek brengen aan het Rimbaud-huis waar de beroemde Franse schrijver als een van de westerlingen in Harar jaren heeft gewoond, aan het Harari Cultural Museum, of rondstruinen in een van de vele kleine souvenir winkeltjes. 's Avonds kun je zien hoe net buiten de stadspoort de hyena's worden gevoerd: een traditie waar Harar beroemd om is en die mogelijk voortkomt uit dankbaarheid van de bevolking van Harar voor het feit dat hyena's vroeger iedere nacht zorgden voor de 'vuilophaal' in de stad.

Dag 27, 11-02-03 Harar - Addis Abeba
Vandaag rijden we per lokaal transport naar Dire Dawa, de tweede stad van EthiopiŽ, die bekend staat om zijn markten, die bezocht worden door Afar, Somali's en Oromo. Om een zeer lange reisdag van Harar naar Addis Abbeba uit te sparen vertrekken we vroeg in de middag per vliegtuig terug naar Addis Abbeba. We nemen in Addis onze intrek in een comfortabel hotel niet ver van het vliegveld (Holiday Hotel).

Dag 28, 12-02-03 Addis Abeba (vrije dag)
Op je laatste vakantiedag kun je kennis maken met Addis Abeba, de drukke minstens 4 miljoen inwoners tellende hoofdstad van EthiopiŽ. Je kunt een bezoek brengen aan Lucy, het wereldberoemde skelet van een hominide, dat maar liefst 3,5 miljoen jaar oud is. De EthiopiŽrs noemen haar liefdevel Dinkinesh wat 'jij bent prachtig' betekent. Je vindt haar in het National Museum. Een overzicht van het culturele EthiopiŽ vind je in het Etnologisch Museum. Slenterend oven de Mercato markt, de grootste mankt van Afrika, kun je werkelijk alles kopen; van spenen en zwaarden tot geurige kruiden en sierlijke koffie potten die iedere familie dagelijks gebruikt bij de traditionele koffieceremonie. De ideale plaats om de laatste souvenirs in te slaan. Pas wel op je spullen, want Mercato staat bekand om zijn berovingen en zakkerollers. In de gezellige oude wijk Piassa kun je ronddwalen in de drukke winkelstraatjes, op zoek naar oude gebouwen en juwelierszaakjes met tientallen varianten van de beroemde Ethiopische kruizen. De in deze buurt gelegen St. George kathedraal is deer keizen Menelik II gebouwd ten heninneming aan de overwinning op de Italianen in 1889. Ook kun je een bezoek brengen aan Entoto, de oorspronkelijk geplande locatie van de hoofdstad, voor de stichting van Addis Abeba. Hier, in de heuvels beven Addis, vind je een fraai uitzicht over de stad, de Maryam kerk waar Menelik tot keizer wend gekroond en een klein museum. Onder voorbehoud is het ook mogelijk een bezoek te brengen aan een weeshuis ondersteund door de Nederlandse stichting Meskerem. 's Avonds is er een mogelijkheid voor een afsluitende maaltijd met de complete groep. Aansluitend gaan we naar het vliegveld, waar de terugreis naar Nederland gaat beginnen.

Dag 29, 13-02-03 Aankomst in Amsterdam
Aankomst in Nederland.

Copyright © 2006 Tekst: Sawadee Laatste wijziging: 28 december 2006