27 Daagse rondreis door Thailand inclusief een weekje Laos.
27 Daagse rondreis door Thailand inclusief een weekje Laos.
Tijdens de rondreis door Thailand bezoeken we naast bekende plaatsen als Bangkok, Chiang Mai en de beruchte 'Bridge over the River Kwai' ook het unieke veel minder bekende noordoosten. De reis begint in Bangkok en voert met onze eigen bus naar Kanchanaburi waar we in drijvende bungalows overnachten op de River Kwai. In een hangmat kun je heerlijk genieten van de prachtige omgeving.

Vervolgens trekken we via de voormalige hoofdstad Ayutthaya en het oudste Nationale Park van Thailand Khao Yai naar het veel minder ontwikkelde oosten van Thailand. Hier heb je volop de gelegenheid om per fiets het platteland en haar bevolking te leren kennen. We doen verschillende plaatsen aan waar je de Thaise kunst en architectuur kunt bewonderen zoals in Sukhothai of de driehonderd tempels tellende oude koningsstad Chiang Mai. Vanuit deze bijzondere stad beginnen we ook onze driedaagse trektocht door de jungle. Tijdens deze trekking maken we zeker kennis met de nog eenvoudig levende bergstammen; we slapen er in karakteristieke hutten. Je besluit de reis met een verblijf op het tropische eiland Koh Chang. Hier kun je op de witte stranden heerlijk uitrusten alvorens we terug reizen naar Bangkok.

De 27-daagse reis doet ook Laos aan dat met zijn ongerepte natuur en kleinschalige toerisme erg de moeite waard is. Vanuit Vientiane bezoeken we onder meer het Ngam-Ngum stuwmeer, waar we op een eilandje midden in het meer gaan picknicken.

Met een binnenlandse vlucht kom je aan in Luang Prabang, de voormalige hoofdstad van Laos. Hier kun je een groot aantal schitterende tempels bekijken of een bezoek brengen aan de Pak-Ou-grotten. Een 6 uur durende boottocht brengt ons vervolgens terug naar Chiang Mai vanwaar we het Thailand programma verder volgen.

PROGRAMMA 27-dagen
Dag 1, Amsterdam - Bangkok
Dag 2, aankomst Bangkok
Dag 3, Bangkok
Dag 4, Bangkok - Kanchanaburi - River Kwai
Dag 5, River Kwai
Dag 6, River Kwai - Ayutthaya - Khao Yai
Dag 7, Khao Yai
Dag 8, Khao Yai - Khon Kaen
Dag 9, Khon Kaen - Nong Khai
Dag 10, Nong Khai - Vientiane
Dag 11, Vientiane
Dag 12, Vientiane - vlucht naar Luang Phabang
Dag 13, Luang Phabang
Dag 14, Luang Phabang
Dag 15, Luang Phabang - Chiang Khong
Dag 16, Chiang Khong - Chiang Rai
Dag 17, Chiang Rai - Chiang Mai
Dag 18-20, Trekking
Dag 21, Chiang Mai
Dag 22, Chiang Mai, nachttrein naar Bangkok
Dag 23, Bangkok - Koh Samed
Dag 24- 25, Koh Samed
Dag 26, Koh Samed - Bangkok - Amsterdam
Dag 27, aankomst Amsterdam
Kaartje
Route Thailand - Laos
HET PROGRAMMA 23- EN 27-DAAGSE REIS.
Hieronder volgt een beschrijving van de verschillende plaatsen met de excursiemogelijkheden. Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. Uiteraard zijn de hotels en het vervoer van tevoren gereserveerd, maar ter plaatse kan het programma in overleg met de groep ingevuld worden. De reisbegeleider biedt de meeste dagen een programma aan, maar men is zeker niet verplicht hier aan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat heeft daartoe alle vrijheid. Zo leer je een land tenslotte het beste kennen!

Bangkok
23- en 27-daagse reis:
Dag 1 Vlucht naar Bangkok
Dag 2 Aankomst Bangkok
Dag 3 Bangkok, boottocht

Bij aankomst op de luchthaven van Bangkok word je opgewacht door de reisbegeleiding en een lokale gids. Busjes brengen je vervolgens naar het hotel, dat centraal gelegen is in de gezellige wijk Banglampoo en voorzien is van airconditioning en een zwembad. De belangrijkste bezienswaardigheden het nationaal museum, Wat Phra Keo en het Grand Palace zijn gemakkelijk te voet bereikbaar. Tijdens een Djosertocht per longtail -boot over de klongs (kanalen) van Bangkok kun je zien hoe de bevolking langs en op het water leeft. Je komt op plaatsen waar je op een andere manier niet zo snel zou komen. Ook de tempels Wat Saket en Wat Po zijn een bezoek meer dan waard. Andere delen van Bangkok, zoals het drukke maar gezellige Chinatown of het grote winkelcentrum Siam Square, kun je op vele manieren bereiken: met de stadsbus, de Chao Praya Express River Taxi, de gewone taxi of met de typisch Thaise driewielertaxi: de tuk tuk. Spreek bij deze twee laatste mogelijkheden de prijs van tevoren goed af! De aan de overkant van de rivier gelegen Royal Barges en de mooie tempel Wat Arun kun je ook per boot bereiken. Nabij het hotel ligt de populaire straat Khao San, waar je diverse winkeltjes en restaurantjes kunt vinden. 's Avonds wordt hier een gezellige markt opgezet, waar kooplustigen zeker iets van hun gading vinden.

River Kwai
23- en 27-daagse reis:
Dag 4 Via Nakhon Pathom en Damnern Saduak naar Kanchanaburi / River Kwai
Dag 5 River Kwai

We vertrekken al vroeg per bus uit Bangkok naar de chedi (stoepa) van Nakhon Pathom. Dit is het hoogste boeddhistische bouwwerk ter wereld en de oudste chedi van Thailand. Vervolgens rijden we naar de drijvende markt van Damnern Saduak. Uit de verre, waterrijke omtrek komen boeren hier hun producten verhandelen, een kleurrijk schouwspel. Hiervandaan vertrekken we naar Kanchanaburi, waar we natuurlijk de beruchte 'Bridge on the River Kwai' zullen zien. We brengen ook een bezoek aan de begraafplaats en het JEATH-museum. Dit museum bestaat uit nagemaakte barakken waarin men foto's, schilderijen en krantenknipsels uit WO II heeft opgehangen. De Japanners lieten hier krijgsgevangen uit verschillende landen werken aan de beruchte Birmaspoorlijn. In Kanchanaburi stappen we - indien mogelijk- op de trein, over dit traject naar Nam Tok waar het laatste deel van de tocht van vandaag begint, de boottocht naar onze overnachtingsplaats voor twee nachten: de 'Jungle Rafts'. Dit zijn, eenvoudige, op bamboevlotten gebouwde bungalows, die midden in de jungle op de rivier drijven. Je kunt hier heerlijk uitrusten of een bezoek brengen aan de Keang Lawa grotten. Het is ook mogelijk om een mooie tocht met een vlot over de rivier naar een nabij gelegen waterval te maken.

Khao Yai en Khon Kaen
23- en 27-daagse reis:
Dag 6 Van River Kwai via Ayutthaya naar Khao Yai
Dag 7 Khao Yai Nationaal Park
Dag 8 Via Phimai naar Khon Kaen

Na een ontspannen dag op de Jungle Rafts reizen we naar Ayutthaya, één van de vroegere hoofdsteden van Thailand. In de stad resteren nog talrijke tempels uit deze periode. Beide reizen vervolgen de route op de zesde dag naar Khao Yai National Park. Dit is het oudste Nationaal Park van Thailand. We logeren in comfortabele bungalows aan de rand van het park, door sommigen het fraaiste van Azië genoemd. Hier leven nog vele dieren in het wild: olifanten, herten, allerlei soorten apen en vogels. Je kunt hier schitterende wandelingen maken door de jungle en langs een waterval. Voor de liefhebbers bestaat ook de mogelijkheid een grot te bezoeken die het thuis vormt voor talloze vleermuizen. Houd er wel rekening mee dat je goede schoenen bij je hebt, aangezien de grond soms drassig is. Onderweg naar Khon Kaen wordt de tijd genomen om een bezoek te brengen aan het beroemde heiligdom bij Phimai, een prachtig voorbeeld van klassieke Khmerarchitectuur. Khon Kaen zelf is een middelgrote studentenstad met diverse restaurantjes en uitgaansgelegenheden.
Sukhothai
23-daagse reis:
Dag 9 Van Khon Kaen naar Khao Kho
Dag 10 Van Khao Kho naar Sukhothai
Dag 11 Sukhothai

Een prachtige rit door de bergen voert je tijdens de 23-daagse reis vanuit Khon Kaen naar Sukhothai. Om de lange tocht met prachtige uitzichten te onderbreken wordt een overnachting gemaakt in Khao Kho. We verblijven hier in een guesthouse, gelegen in de prachtige omgeving van Khao Kho. Een lange tocht brengt je de volgende dag naar Sukhothai. Onderweg stoppen we, voor de lunch, in de plaats Phitsanuloke, waar een bezoek aan een fabriekje van boeddhabeeldjes tot de mogelijkheden behoort. Sukhothai zelf was van 1238 tot 1350 de hoofdstad van Thailand. Het heeft een imposant complex van tempels, die over een groot terrein zijn verspreid. De fiets is de ideale manier om deze tempels en de omgeving van Sukhothai te bewonderen. De 27-daagse Thailand-Laos-reis gaat vanuit Khon Kaen naar het noorden en dan Laos in. De beschrijving ervan staat onder het kopje Laos. Deze reizigers brengen derhalve geen bezoek aan Sukhothai.

Chiang Mai
23- en 27-daagse reis:
Dag 12 of 17 Aankomst Chiang Mai in de middag
Dag 13 of 18 Chiang Mai
Dag 14 of 19 Trekking
Dag 15 of 20 Trekking
Dag 16 of 21 Trekking, terug in Chiang Mai in de middag

Een ritje op de olifant
Alle Thailandreizen brengen een bezoek aan Chiang Mai. De 23-daagse en de 27-daagse reis volgen na aankomst in Chiang Mai dezelfde route, waarbij tijd is ingepland om een trekking te maken, die vanuit deze stad wordt georganiseerd. De ommuurde stad ligt aan de voet van de berg Doi Suthep (1685 m hoog) en aan de rivier de Ping. De fiets is hét vervoermiddel bij uitstek om de vele tempels te bezoeken die deze stad rijk is, zoals Wat Phra Sing en Wat Chedi Luang. In de buitenwijken kun je de vaklieden bewonderen die zijde weven, lakdozen en parasols maken, zilver smeden en hout bewerken. Op de avondmarkt is het een drukte van belang en zijn de meest uiteenlopende souvenirs te verkrijgen.

Breng ook een bezoek aan het buitenverblijf van de koninklijke familie. De driedaagse trektocht (twee nachten) begint met een rit in een truck vanuit Chiang Mai naar het punt vanwaar we te voet verder gaan. Onderweg kan gestopt worden bij een fraaie waterval waar je, als er genoeg water is, ook kunt zwemmen. Iedereen met een redelijke conditie kan de trektocht maken. Per dag lopen we niet langer dan 4 tot 5 uur en er worden regelmatig pauzes ingelast. Zorg dat je schoenen met een goed profiel bij je hebt, want het kan nog wel eens glad of drassig zijn. Ook wordt een gedeelte per olifant afgelegd en een deel met vlotten over de rivier stroomafwaarts gevaren. Tijdens de tocht draag je zelf een klein deel van je bagage. De rest kan in het hotel achtergelaten worden.
Tegen extra kosten kunnen ter plaatse dragers ingehuurd worden. We overnachten tijdens de trektocht in de zeer eenvoudige huizen van de lokale bevolking (neem een eigen handdoek mee!). Een ervaren gids begeleidt de groep en zorgt voor de maaltijden. Na twee overnachtingen keren we terug naar Chiang Mai. Degenen die niet met de trektocht mee willen gaan, kunnen zonder extra kosten achterblijven in het hotel in Chiang Mai.

Koh Samed / Koh Chang
23-daagse reis
Dag 17 Chiang Mai, nachttrein naar Bangkok
Dag 18 Busreis Bangkok - Koh Chang
Dag 19 Koh Chang
Dag 20 Koh Chang
Dag 21 Koh Chang
Dag 22 Terug naar Bangkok, 's avonds vlucht naar Amsterdam
Dag 23 Aankomst in Amsterdam

27-daagse reis
Dag 22 Chiang Mai, nachttrein naar Bangkok
Dag 23 Busreis Bangkok - Koh Samed
Dag 24 Koh Samed
Dag 25 Koh Samed
Dag 26 Terug naar Bangkok, 's avonds vlucht naar Amsterdam
Dag 27 Aankomst in Amsterdam

Met de comfortabele nachttrein, waarin we slaapplaatsen gereserveerd hebben, reizen we in ongeveer 14 uur van Chiang Mai naar Bangkok, vanwaar minibusjes en uiteindelijk een boot ons naar Koh Chang of Koh Samed brengen. Op het prachtige strand van deze tropische eilandjes in de Golf van Thailand kun je de laatste dagen uitrusten van de reis. Als je nog energie over hebt, zijn er volop mogelijkheden voor wandelingen over het eiland. Daarnaast is het natuurlijk zeker de moeite waard om een boottocht te maken naar de verschillende omringende eilandjes en al snorkelend mooie koralen en kleurige vissen te bekijken. Aangezien beide eilanden door de Thaise overheid tot nationaal park zijn uitgeroepen, wordt ter plaatse een entree geheven van 200 baht. In de ochtend van de één na laatste dag vaar je terug naar het vasteland en verder naar Bangkok, waar je in de loop van de middag aankomt. Hier heb je nog enkele uren de tijd en kun je op een van de markten nog je laatste souvenirs kopen voor het vertrek naar het vliegveld, voor de vlucht naar Amsterdam, waar je de volgende ochtend aankomt.


Laos
De 27-daagse reis brengt een bezoek van zes dagen aan Laos. Bij Nong Khai in Thailand steken we de Mekong-rivier over naar Vientiane in Laos. We komen terug bij Chiang Khong in Thailand na een prachtige boottocht over de Mekong-rivier. Na overnachtingen in de Thaise steden Chiang Khong en Chiang Rai volgt de reis vanaf Chiang Mai weer dezelfde route als de 23-daagse reis door Thailand.

27-daagse reis:

Nong Khai

Dag 9 Aankomst in Nong Khai
Dag 10 Vertrek naar Vientiane in Laos

De bus brengt ons van Khon Kaen naar Nong Khai aan de grens met Laos, in het noorden van de provincie Isaan. Hier kun je een fiets huren om de dorpjes in de omgeving eens te bekijken of om een bezoek te brengen aan de tempel Sala Kaew Ku (ofwel Wat Khaek).
Daar verbaas je je over beelden met bizarre vormen van hindoeïstische en boeddhistische goden. Dan gaat deze reis vanuit Nong Khai, via de zogenaamde Vriendschapsbrug, verder Laos in. Het visum voor Laos wordt ter plaatse door de reisleiding en ons agentschap geregeld.

Vientiane
Dag 10 Van Nong Khai naar Vientiane
Dag 11 Vientiane, excursie naar Nam Ngum stuwmeer
Dag 12 Vlucht naar Luang Phabang

Vientiane ligt in een bocht van de machtige Mekong-rivier, die hier de grens vormt tussen Thailand en Laos. De That Luang-stupa is het belangrijkste tempelcomplex van het land. Naast diverse tempels vind je hier verder onder andere ook de Patuxai, de Laotiaanse versie van de Arc de Triomphe. Van het einde van de 19e eeuw tot en met de Tweede Wereldoorlog werd Laos gekoloniseerd door Frankrijk. De Franse invloeden doen zich voornamelijk gelden in historische gebouwen en een heerlijk vers stokbroodje bij het ontbijt. Bijvoorbeeld rond de Nom Phou-fontein bevinden zich diverse leuke restaurantjes. Een bezoek aan het Nam- Ngum stuwmeer, 90 km van Vientiane, hoort ook tot de mogelijkheden. Hier kun je een mooie tocht per boot maken en picknicken op een eilandje in het meer. Na één volledige dag in de Laotiaanse hoofdstad vliegen we in ongeveer 40 minuten van Vientiane naar Luang Phabang.


Luang Phabang
Dag 12 Aankomst in Luang Phabang
Dag 13 Luang Phabang
Dag 14 Luang Phabang
Dag 15 Per boot en bus naar Chiang Khong

De vroegere hoofdstad van Laos is een kleine stad met maar 20.000 inwoners, ook gelegen aan de Mekong- rivier, de levensader van het land. In 1995 werd het stadje aangewezen als werelderfgoed door de UNESCO. Er zijn veel schitterende tempels, met daken die tot aan de grond doorlopen; typisch voor Luang Phabang. Het Nationaal Museum (het voormalige koninklijk paleis) is zeker de moeite van een bezoek waard. Vanuit Luang Phabang kun je de Pak Ou-grotten bezoeken met een schitterend uitzicht op de Mekong-rivier. In de twee grotten vind je vele boeddha-afbeeldingen in allerlei soorten en maten. Bij de imposante Kwangsi- waterval kun je een leuke wandeling maken. Op de terugweg van beide facultatieve excursies kun je stoppen bij traditionele dorpjes. Een speedboot brengt je, na je verblijf in Luang Phabang, in ongeveer 6 uur over de Mekong weer terug in Thailand. Het is handig om voor deze spectaculaire tocht een set oordopjes mee te nemen.

Chiang Khong en Chiang Rai (Thailand)
Dag 15 Per boot en bus naar Chiang Khong
Dag 16 Busreis naar Chiang Rai
Dag 17 Vertrek naar Chiang Mai

Net over de grens van Laos ligt in Thailand Chiang Khong aan de oever van de Mekong. Dichtbij ligt Sop Ruak, het officiële punt van de Gouden Driehoek waar Myanmar, Thailand en Laos bij elkaar komen. Het House of Opium schetst hier het verloop van de opiumhandel.
We volgen een mooie route door het gebied van de Gouden Driehoek. Mae Sai is het noordelijkste puntje van Thailand. In het hart van de Gouden Driehoek gaan we op zoek naar de turbulente geschiedenis van de eens zo levendige opiumhandel. Chiang Rai is ooit gesticht door koning Mengrai toen zijn lievelingsolifant uit de tuin was ontsnapt. Op zoek naar zijn knuffel vond hij hem aan de oever van de Mae Kok, waarop de koning besloot Chiang Rai te stichten. Tegenwoordig is de omgeving minder bosrijk en loop je niet zo snel een olifant tegen het lijf. Rondom Chiang Rai liggen verschillende traditionele dorpjes. Vanaf Chiang Mai vervolgen we de Thailand-route.


Chiang Khong en Chiang Rai (Thailand)
Dag 15 Per boot en bus naar Chiang Khong
Dag 16 Busreis naar Chiang Rai
Dag 17 Vertrek naar Chiang Mai

Net over de grens van Laos ligt in Thailand Chiang Khong aan de oever van de Mekong. Dichtbij ligt Sop Ruak, het officiële punt van de Gouden Driehoek waar Myanmar, Thailand en Laos bij elkaar komen. Het House of Opium schetst hier het verloop van de opiumhandel.
We volgen een mooie route door het gebied van de Gouden Driehoek. Mae Sai is het noordelijkste puntje van Thailand. In het hart van de Gouden Driehoek gaan we op zoek naar de turbulente geschiedenis van de eens zo levendige opiumhandel. Chiang Rai is ooit gesticht door koning Mengrai toen zijn lievelingsolifant uit de tuin was ontsnapt. Op zoek naar zijn knuffel vond hij hem aan de oever van de Mae Kok, waarop de koning besloot Chiang Rai te stichten. Tegenwoordig is de omgeving minder bosrijk en loop je niet zo snel een olifant tegen het lijf. Rondom Chiang Rai liggen verschillende traditionele dorpjes. Vanaf Chiang Mai vervolgen we de Thailand-route.

Copyright © 2006 Tekst: Djoser Laatste wijziging: 23-11-2006