INDONESIE / IRIAN JAYA
Indonesië / Irian Jaya (Papua Barat): De weg naar het stenen tijdperk.
Irian Jaya, dat sinds kort weer de naam West-Papua draagt, is het op één na grootste eiland ter wereld. In het hoogland ontdekken we de Baliemvallei, het thuisland van Lani's en Dani's, waarvan velen nog leven volgens oude gebruiken. Via meerdaagse voettochten komen we van dorp tot dorp meer te weten over hun interessante cultuur, feesten en gebruiken. Deze indrukwekkende reis wordt op ontspannende wijze besloten op Noord-Sulawesi. Hier vind je uitgestrekte palmstranden en kleurrijk koraal met exotische vissen.
ROUTE 24-DAAGSE REIS:

Dag 01 vlucht naar Bali met Singapore Airlines
Dag 02 aankomst Bali
Dag 03 vrij Bali
Dag 04 vlucht Jayapura-Sentani
Dag 05 Sentani
Dag 06 vlucht Wamena
Dag 07-09 trektocht Baliem-noord
Dag 10 Wamena
Dag 11-16 trektocht Baliem-zuid
Dag 17 Wamena
Dag 18 vlucht naar Jayapura-Biak
Dag 19 vlucht Menado/Bunaken
Dag 20-22 Bunaken, boottochten
Dag 23-24 vlucht naar Amsterdam

Zwaarte van de reis
KAARTJE
SAWADEE
Wat heeft Sawadee bieden:
Kleine groepen, maximaal 14 personen.
Een van de weinige avontuurlijke reizen naar West Papua.
Twee bijzondere looptochten: in de Noord- én de Zuid-Baliemvallei.
Jarenlange ervaring op deze route en goede contacten met lokale bevolking.
Reis voor de sportief ingestelde avonturier.
Overnachtingen bij de mensen thuis, waardoor je intensief contact hebt met de lokale bevolking.
Lokale gids tijdens alle treks.
Ontspannen einde: snorkelen bij het eiland Bunaken op Noord-Sulawesi.
Indonesisch sprekende reisbegeleiding.

VARKENSFEEST
Varkensfeest.
Het varkensfeest is een heel aparte gelegenheid. Heel bijzonder om mee te maken. Twee varkens die traditioneel worden geslacht vormen het hoodfgerecht, dat wordt aangevuld met zoete (rode) aardappelen en bladgroente. Om het geheel te garen maakt men stoofpot van losse stenen in de vorm van een ei. De grond dient als eierendop waarin het "stenen ei" voor de helft verdwijnt. De stenen die vooraf gloeiend heet worden gemaakt in een vuur, vormen de schaal van het "stoof ei". Wij kennen deze kooktechniek Als "green egg" anoon 2017. Door water over het ei te gooien een vervolgens de zaak goed af te dekken, onstaat stoom (water op gloeiende stenen) en kan het geheel in 40-50 minuten garan. Het vlees ligt bijna bovenin het ei. Als gast krijg je natuurlijk het "beste" stukje van het varken, het vet.

ROUTEBESCHRIJVING 24-DAAGSE REIS

Door het avontuurlijke karakter van onze reizen en onvoorziene omstandigheden kunnen we genoodzaakt zijn de dagindeling of programma-onderdelen aan te passen. Zo kan het gebeuren dat wegen onverwacht onbegaanbaar raken, vervoersmiddelen kapot gaan en nationale vluchten geannuleerd worden of vertraagd zijn. Een programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met de groep, maar de uiteindelijke beslissing ligt bij de reisbegeleider. Mochten voor aanvang van de reis ingrijpende veranderingen bekend zijn, dan worden alle deelnemers daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

NB. Als gevolg van regelmatig optredende wijzigingen in het vluchtschema van de binnenlandse vluchten kunnen er onverwachts veranderingen in het programma voorkomen. We zullen dan uiteraard zoveel mogelijk trachten het oorspronkelijke programma aan te houden.

Dag 1 Amsterdam -Singapore- Denpasar (Bali)
Voor de vluchtgegevens verwijzen wij naar het vluchtschema.

Dag 2-3 Bali
Na aankomst korte transfer naar ons hotel in Sanur. We overnachten in een uiterst aangenaam hotel met zwembad om bij te komen van de vlucht. Op luttele meters afstand ligt het strand van Sanur. Wie geen zin heeft in luieren kan op dag 3 een facultatieve dagtoer over Bali maken die de reisbegeleider kan organiseren. Je kunt ook zelf een auto huren.

Dag 4 Bali - Jayapura (Sentani)
Nachtvlucht naar Jayapura, waar we vroeg in de morgen aankomen. Onderweg zien we Sulawesi en de talloze eilanden van de Molukken onder ons door glijden. Dan naderen we de kust van het op een na grootste eiland ter wereld, Irian Jaya, en bewonderen de fluweelgroene bergen van het Sentanimeer. De naam 'Irian' is in feite afkomstig uit het Biaks en betekent zoveel als 'warm land, oprijzend uit de zee'. Sinds kort draagt Irian Jaya weer de oorspronkelijke naam, Papua Barat; West- Papua

Verblijf in Sentani en gelegenheid om de lokale markt of het paaldorp Hamadi te bezoeken. Het museum geeft interessante informatie over de diverse etnische volken van Irian Jaya. Ook kun je een boottocht maken op het Sentanimeer naar een eilandje met paalwoningen, waar boombastschilderingen en houten schalen in de traditionele stijl te koop zijn. Intussen verzorgt de reisbegeleider de benodigde surat jalan (reisvergunning).

Dag 5 Sentani - Wamena
Vlucht, over valleien met dicht bos en brede kronkelende rivieren, naar Wamena. In de kom van hoge bergen zie je groene akkers en de groepjes rieten honais van de Baliemvallei. Je kijkt neer op de grootste vallei van de hooglanden (60 kilometer lang en 15 kilometer breed), op 1600 meter hoogte. Op de landingsbaan zie je de eerste Dani's, een van de meest traditioneel levende volkeren ter wereld. De mannen dragen slechts een peniskoker, de vrouwen een rieten rokje en een gehaakt boodschappennet op de rug. We worden afgehaald door onze Lani-gids. De rest van de dag is geheel naar eigen inzicht in te delen. Wamena is het centrum van bestuur en communicatie in de Baliemvallei, met een levendige markt en wat souvenirwinkels. Op boeiende wijze lopen hier de oorspronkelijke traditionele cultuur en moderne vooruitgang door elkaar. Dani's, Lani's en Yali's uit de hele streek komen naar Wamena om hier hun kleurige waren te verkopen, die ze voor zich uitstallen op de grond. Hier doen we inkopen voor de trektocht.

Dag 6 Noord-Baliemvallei (trektocht dag 1)
Vandaag vertrekken we vroeg in de ochtend met onze gids, dragers en kokkinnen naar het noorden van de Baliemvallei. We rijden ongeveer twee uur over een hobbelig wegdek, waarbij we een mooi uitzicht hebben op de bergen. Bij een ijzeren hangbrug over de snelstromende Baliemrivier laden we onze rugzakken uit en lopen de heuvels in. Na twee uur wordt de lunch op een houtvuurtje gemaakt. We trekken verder over de heuvelruggen naar een fraai gelegen Dani-dorp met een ommuurde compound. Hier logeren we in huisjes van de gastvrije bevolking. Terwijl we een bad nemen in de frisse rivier, wordt onze avondmaaltijd bereid.

Dag 7 Noord-Baliemvallei (trektocht dag 2)
Na het ontbijt gaan we weer op pad. We lopen door vredige honaidorpen, over boomstambruggetjes, door heuvels en dalen af naar een groot dorp, dat aan de kant van een graslandingsbaan is gebouwd. Hier streken de missievluchten neer. We hebben vanaf een heuveltop een prachtig uitzicht op het dorpje in het dal en de bergen er om heen. De omliggende tuinen worden in stand gehouden via een ingenieus irrigatiesysteem. We overnachten met z'n allen in het huis van de guru (onderwijzer). In het dorp tref je vaak een markt aan, waarheen talloze Lani's uit de omgeving komen om te kopen en te handelen.

Dag 8 Noord-Baliemvallei (trektocht dag 3)
We volgen de rivier tot een verharde weg, waar we wat eten inslaan in een kleine toko. Dan lopen we een eind door het bos langs de Baliemrivier. Een stukje verderop moet de rivier worden doorwaad, geen probleem als het water laag staat, maar pittig bij hoog water. Aan de hand van onze behulpzame dragers lopen we naar de overkant. Of we steken, na een kleine omweg, via een ijzeren hangbrug over, waarna we aan de overkant dwars door bos en langs akkers wandelen. We lopen door tot aan de asfaltweg vanwaar auto's ons terugbrengen naar Wamena.

Tijdens de festivalreis in juli maken we het jaarlijkse Baliemfestival mee. Voor dit festival, dat door de overheid wordt georganiseerd, komen schitterend uitgedoste stammen uit alle windstreken naar Wamena. Er wordt gedurende een aantal dagen gedanst en gegeten. Hoewel het absoluut een toeristisch gebeuren is, biedt dit festival je een uitstekende gelegenheid om de Papua's op hun mooist te zien. De Noord en Zuid-trekking zoals hier beschreven worden dan gewijzigd en worden rond het festival heen gepland.

Dag 9 Wamena (vrij verblijf)
Tijd om kleren te laten wassen of bijvoorbeeld Jiwika te bezoeken. Er is daar een zoutmeertje, anderhalf uur klimmen de bergen in, waar Dani's en Yali's zout verzamelen in bananenbast. Verder vind je er een grot en een gerookte mummie van een dorpshoofd. Invloedrijke mannen, zoals oorlogsleiders van een alliantie, werden na hun dood niet op de gebruikelijke wijze gecremeerd. Hun lijken werden gedroogd en in het mannenhuis bewaard, als bemiddelaar met het bovennatuurlijke, ter verkrijging van gezondheid, overvloedige oogst, vrouwen, varkens en overwinningen. We doen inkopen voor onze tweede trektocht. 's Avonds kun je lekkere rivierkreeft eten in een restaurantje.

Dag 10 Zuid-Baliemvallei (trektocht dag 1)
Vroeg rijden we met onze busjes naar het zuiden van de Baliemvallei. We zitten hier aan de rand van de Baliemhoogvlakte en de mensen zijn hier nog sterker verbonden met de oude gebruiken. De bergen zijn hier hoger en moeilijker begaanbaar. Deze tweede Baliemtrek is daardoor zwaarder dan de eerste trek, die voornamelijk door glooiend heuvellandschap ging. Alle inspanning is echter niet voor niets, want door de ontoegankelijkheid van het gebied komen we in dorpjes waar de tijd lijkt stil te staan. Dani-hutten in hun ommuurde terrein staan dichter op elkaar. We zien veel minder westerse kleding. Veel mensen dragen nog alleen een peniskoker of een rieten rokje, ook 's avonds als het toch behoorlijk fris wordt in de bergen. We slapen de komende nacht weer bij een schoolhoofd in een houten huisje.

Dag 11-12 Zuid-Baliemvallei (trektocht dag 2 en 3)
Een steile klimtocht brengt ons een spectaculair uitzicht over de rotskloof onder ons en de witschuimende Baliemrivier. Verschillende Dani's klimmen met ons mee. Het zijn heel open mensen. De mannen schudden je de hand, terwijl ze na-yak zeggen, de vrouwen groeten je met la-uk. De mensen zijn tot hoog in de bergen bezig op hun ingenieuze akkers. Deze zijn omringd door muurtjes van stenen, die voorkomen dat de vruchtbare aarde wegspoelt. In een dorpje boven op de berg staat de lunch voor ons klaar. Dan dalen we af naar een honai-dorp dat heel schilderachtig ligt in de bocht van de Baliemrivier. Hier overnachten we, en de volgende dag genieten we van het dorpsleven. Als iedereen er zin in heeft zal er een varkensfeest georganiseerd worden; een hele ceremonie rondom het doden, klaarmaken en opeten van een varken. Tijdens de voorbereidingen komen we van alles te weten over het koken van zoete aardappelen, groenten en varkensvlees in een smoorkuil met hete stenen. De mannen tooien zich extra feestelijk met veren, roet en varkensvet en varkenstanden door de neus en de vrouwen maken zich mooi met witte kalk en bloemen in het haar.

Dag 13 Zuid-Baliemvallei (trektocht dag 4)
We nemen afscheid van onze gastfamilies, en langs hun akkers dalen we af naar de wildkolkende Baliemrivier, die we via een hangbrug oversteken. Overigens is de landbouw in de Baliemvallei al eeuwenlang hoog ontwikkeld. Tegen de steile bergwanden zijn, soms zelfs op een helling van 60 graden, terrassen voor de keurige akkers aangelegd. De lunch wordt later in een dorpje bereid en we eten in de schaduw van een bananenboom. We lopen aan de overkant van de kloof door een grandioos berglandschap richting Wamena. Diep onder ons ruist de rivier en het uitzicht zul je niet snel vergeten. We overnachten in een dorpje, nabij de rivier.

Dag 14 Zuid-Baliemvallei (trektocht dag 5)
We trekken verder, eerst dalend, maar later op de morgen beginnen we weer te klimmen. Op de heuveltop zien we in de verte Wamena liggen. We lopen door een berglandschap met alpine grasland en kalksteenplateaus. Na de afdaling komen we in een dorpje waar de schoolmeester zijn huis als slaapplaats ter beschikking stelt. De maaltijd wordt weer boven een houtvuurtje `getoverd'.

Dag 15 Zuid-Baliemvallei - Wamena (trektocht dag 6)
Wie moe is, kan met een bootje oversteken en per busje terug naar Wamena. Je kunt ook afdalen naar de rivier, waar we langs de oever een picknick houden. Wie durft neemt samen met de dragers een duik in het water. Dan lopen we op ons gemak terug naar ons hotel.

Dag 16 Vrij Wamena
Een dagje om bij te komen van de vermoeienissen van de twee trektochten, je kleren te wassen of nog eens naar de markt te kuieren.

Dag 17 Wamena-Sentani
We worden in optocht naar het vliegveld gebracht en uitgewuifd door onze `familie', de dragers. Even later zien we spijtig de mooie Baliemvallei onder ons vandaan glijden op weg naar Jayapura. Omdat er geen directe vlucht naar Biak is overnachten we nog een keer in Sentani.

Dag 18 Vrij Biak
Een korte vlucht naar Biak. Hier heerst weer een heel andere sfeer dan in de hooglanden van de Baliem. Bezoek de lokale markt, waar je versteld zult staan van de vriendelijke en enthousiaste reacties van de mensen. Een korte busrit brengt je in Bosnik, met haar witte, afgeschermde stranden. We overnachten in Biak in een oud koloniaal hotel met een grote tuin aan zee.

Dag 19-21 Bunaken
We vliegen in een paar uur naar Noord-Sulawesi. Na aankomst varen we met onze eigen boot naar Bunaken, een klein eiland voor de kust van Menado. Hier slapen we in een eenvoudige maar aangename accommodatie dichtbij het strand.
Gedurende twee dagen kun je hier per boot de omgeving verkennen. Rondom Bunaken liggen enkele van de mooiste koraalriffen ter wereld. Uiteraard zullen we er een paar aandoen om te snorkelen. We zullen ook uitvaren om dolfijnen te zoeken of mooie onontdekte strandjes aan te doen.
Omdat we slapen op Bunaken kun je zelf bepalen of je meevaart met de boot of de dag aangenaam luierend op het eiland doorbrengt.

Dag 22 Menado
We varen terug naar Menado, de hoofdstad van de Minahasa-streek in Noord-Sulawesi. Hier heb je nog tijd voor de laatste inkopen. Menado is een bruisende stad die mooi gelegen is aan een halvemaan-vormige baai met uitzicht op vulkanen. De boulevard is 's avonds een aaneenschakeling van eettentjes.

Dag 23-24 Terugvlucht
In de middag vertrek je naar Singapore, vanwaar je direct naar Nederland vliegt. Voor de gegevens over de retourvlucht verwijzen we naar het vluchtschema.

AANVULLENDE INFORMATIE

KLIMAAT EN BESTE REISTIJD
Klimaat: Het is in Indonesië, met uitzondering van de hooggelegen gebieden, altijd warm en vochtig. Overdag kan de temperatuur oplopen tot 30ºC. 's Avonds koelt het iets af. In de Baliemvallei wordt het door de hoge ligging zelden erg warm en is het droger. 's Avonds is het er fris. Op Biak is het tropisch warm en vochtig.

Beste reistijd: van mei tot en met medio november en in die periode zijn onze reizen dan ook gepland.

AANTAL DEELNEMERS
Sawadee kiest er bewust voor om rondreizen te organiseren voor kleine groepen. De groepsgrootte van deze reis is 8 - 14 personen.

ZWAARTE VAN DE REIS
Voor deze reis heb je een goede basisconditie en een avontuurlijke, flexibele instelling nodig. De looptochten zijn stevig; een goede wandelconditie is wel belangrijk. We lopen per dag ca. 6 uur, door soms heuvelachtig terrein. Er gaan dragers mee voor de bagage en zelf draag je alleen je dagrugzakje waar bijv. je fles water inzit. De eerste trek in het noorden van de Baliemvallei is redelijk gemakkelijk lopen. In het zuiden moet je rekening houden met enkele klimtochten tegen de heuvels op, maar het schitterende landschap maakt alles goed! Voor alle looptochten geldt dat ze extra zwaar worden bij regenval. Je moet een sportieve avonturier zijn die niet opziet tegen ongemakken, binnenlandse vluchten die later vertrekken dan aangegeven, primitieve slaapgelegenheden en je niet gauw ergeren aan anderen. Een positieve instelling is dus zeker belangrijk!

OVERNACHTINGEN
In Bali, Sentani, Wamena, Biak en Menado overnachten we in redelijk comfortabele hotels in tweepersoonskamers met een mandi of douche. Op Bunaken in leuke bungalows aan het strand. Gedurende de looptochten logeren we bij de bevolking thuis in primitieve accommodaties, zoals de rieten honais, een schooltje, kerkje of lokale huisjes. Tijdens deze overnachtingen slapen we op de grond of op houten bedden zonder matras. Wil je comfortabel liggen dan is een slaapmatje en een slaapzak noodzakelijk (ook vanwege de koele nachten in de Baliemvallei) De sanitaire voorzieningen zijn zeer beperkt; soms is er primitieve wasgelegenheid, maar meestal baden we in een beekje. Tijdens de treks in de Baliemvallei is het gebruik van een klamboe zeker aan te raden.

Het is niet nodig om een eenpersoonskamertoeslag te betalen indien je alleen boekt. We gaan er dan wel van uit dat je een kamer deelt met een reisgenoot van hetzelfde geslacht. Wil je dit liever niet dan raden we je met klem aan om een eenpersoonskamer te boeken. Naast de normale reissom berekenen we in dat geval een eenpersoonskamertoeslag, deze bedraagt € 175.- Bij Sawadee hoef je dus geen kamer te delen met iemand van het andere geslacht. Indien de groepssamenstelling dusdanig is dat een alleenreizende man en vrouw een kamer moeten delen zal er waar mogelijk gebruik worden gemaakt van driepersoonskamers of zal er op kosten van Sawadee een kamer bijgeboekt worden.

Deze eenspersoonstoeslag geldt alleen voor de nachten die je doorbrengt in een hotel. Tijdens de trektochten is het uiteraard niet mogelijk een eenpersoonskamer te boeken.

MAALTIJDEN/TREKPOT
De maaltijden in de steden zijn niet bij de reissom inbegrepen. Dit is een bewuste keuze, omdat we de vrijheid van individueel reizen willen combineren met het gemak van een groepsreis. Tijdens de looptochten wordt er voor ons gekookt. Van tevoren wordt een trekpot gemaakt waarmee alle ingrediënten worden aangeschaft. Hieruit worden alle maaltijden betaald tijdens de twee Baliemtreks.. De kosten voor de trekpot bedragen ongeveer EUR 100-150 per persoon. Dit bedrag hangt sterk af van de koers van de Rupiah. Ook de prijzen van levensmiddelen in Irian Jaya kunnen sterk fluctueren. Houd dus rekening met het maximum aangegeven bedrag.

VERVOER
De binnenlandse vluchten zijn met of met Garuda of met Merpati. Voorafgaand aan de trektochten worden we met een busje naar het uitgangspunt gebracht. Rond Menado varen we met een zeewaardige vlerkprauw.

VLUCHTGEGEVENS
We vliegen naar Bali met de bekende luchtvaartmaatschappij Singapore Airlines en haar dochtermaatschappij Silk Air. Er wordt gevlogen met moderne vliegtuigen en de service onderweg is uitstekend.

Copyright © 2006 Auteur: Martin Rodenburg Laatste wijziging: 30-11-2017