EGYPTE / RODE ZEE 1990 22 DAGEN
In 1990, met Cross Country Travel uit Hillegom naar Egypte.

Deze rondreis door Egypte per airconditioned toutingcar is bestemd voor de echte cultuurliefhebber. Onder leiding van een Nederlandse reisbegeleider maakt u een tocht langs de tallooze monumentn die dit land rijk is. Van het graf van Toetanchamon tot de tempel van Abu Simbel. Overnachten gebeurdt in 3 of 4 sterren-hotels. Naast het culturele gedeelte is er ook voldoende tijd voor de nodige ontspanning, zoals een boottocht over de Nijl en verblijf aan de stranden van de Rode Zee en de Golg van Aquba. Al met al een reis die niets te wensen overlaat.

22-DAAGSE PROGRAMMA
1 Amsterdam - Cairo
2 Excursie naar Memphis, Sakkara en pyramiden van Gizeh
3 Cairo
4 El Fayoum Oase
5 Via rotsgraven Beni Hasan naar Asyut
6 Via Abydos en Dendere naar Luxor
7-8 Luxor
9-10 Domatocht over de Nijl
11-12 Aswan
13 Abu Simbel en Aswan
14 Langs de Nijl naar Luxor
15 Tocht naar de Rode Zee
16 Bootexcursie Rode Zee
17 Overtocht Rode Zee
18 Beklimming Mozesberg, naar Nuweiba
19 Nuweiba
20 Vertrek naar Cairo
21 Cairo 22 Cairo - Amsterdam

PROGRAMMA 1990 VAN DAG TOT DAG
Dag 1 Amsterdam - Cairo
's Avonds transfer naar het hotel, dat is gelegen in het centrum van de stad. Ovrnachting in hotel.

Dag 2 Excursie naar Memphis, Sakkara en pyramides van Gizeh
Vnadaag rijden we eerst met de bus naar Menphis, de vroeger hoofdstad van het oude rijk (ca. 2778-2263 voor Chr.), gelegen op ongeveer 36 kilometer afstand van Cairo. Van de Egyptische gids, die ons de gehle tocht blijft vergezellen, krijgen we uitleg bij enkele overblijfselen die men hier nog aantreft. Een voorbeeld is het kolossale liggende beeld van Ramses II, dat momenteel door een modern gebouw is omgeven.

Vervolgens gaan we naar Sakkara, de necroplis (dodenstad) van Memphis. Op deze plaats zijn o.a. meerdere pyramides en mastaba's (eenbepaalde grafvorm ontwikkeld tijdens het oude rijk) bewaard gebleven. We bezoeken het grafcomplex van koning Djoser (3e dynastie) met de beroemde trappenpyramide, gebouwd door de befaamde koninklijke architekt en vizier Omhotep.

ROUTE KAARTJE
Routekaartje Egypytereis
Verder dalen we af in de pyrimide van koning Unas (5e dynastie), waarin men de oudtse pyramideteksten kan bewonderen. tenslotte bekijken we de mastaba's van enkele edelen uit het oude rijk.

's Middags gaan we naar de pyramides van Gizeh ende sfinx, die sinds eeuwen de toegangsweg tot de pyramide van Chefren bewaakt. De avond is vrij te besteden en we overnachten in een hotel.

Dag 3 Cairo
Deze dag is geschikt voor een verdere kennismaking met het dynamische en bruisende leven in deze enorme metroplool. Er zijn hier talrijke bezienswaardigheden op kultureel gebeid uit alle periode's van de Egyptische geschiedenis te zien. Zeer de moeite waard is een bezoek aan het Egyptisch museum, waarin vele kunstschatten en gebruiksvoorwerpen uit de eeuwenlange Egyptische beschaving tot en met de Grieks-Romeinse tijd te zien zijn.

Ook kan men genieten van datgene wat de Islamitische kultuus heeft voortgebracht, zoals de vele moskeeën of de citadel. In het Koptische gedeelte van de stad tenslotte kan men een bezoek brengen aan het Koptisch museum en enige Koptische kerken.

De vele vaak verrassende ervaringen met het doen en laten van de ruim 14 miljoen (net zovel als in geheel Nederland) inwoners van Cairo zullen menigeen die door deze stad zwerft niet onberoerd laten. Overnachting in hetzelfde hotel.

Dag 4 El Fayoum Oase
Vandaag vertrekken we vanuit Cairo naar de El Fayoum Oase. dez uitgestrekte en vruchtbare oase wordt bevloeid met Nijlwater, dat wordt aangevoerd met behulp van de bekende schoepenraderen (Sakiya's) via het Frans Joseph I kanaal en talloze kleinere kanaaltjes. Door de aangename omgeving werd de oase door verschillende farao's als favorite verblijfplaats uitgekozen.

We stoppen in de stad El Fayoum, de hoofdplaats van de Oase, waar we kennis kunnen maken met het kleurrijke stadsleven. Verder door de oase rijdend, komen we tenslotte bij het meer van Karun, waar ons hotel aan ligt.

Dag 5 Via de rotsgraven van Beni Hasan naar Asyut
We rijden via de stad El Fayoum naar Beni Suef en daarvandaan zuidwaarts richting El Minya, waar we de lunch kunnen gebruiken. Even na El Minya steken we de Nijl over om de graven van Beni Hasan te bezichtigen. Deze graven uit het Middenrijk behoren tot de lokale vorsten die de Oryx-nome, éé van de provincies van boven Egypte, bestuurden. Binnenin treft men veel zeer fraaie wandschilderingen aan.

Vervolgens rijden we door naar Asyut, de belangrijkste stad van Midden Egypte waar we overnachten in een hotel.

Dag 6 Via Abydos en Dendera naar Luxor
Van Asyut rijden we naar Abydos, waar zich het Osirisheiligdom bevindt, dit is gebouwd ten tijde van Seti I en zijn zoon Ramses II (19de dynastie). Dit heiligdom vormde het centrum van de kultus ter ere van Osiris, de God van het sterven en weer topt leven komen van mens en natuur. In de oudheid was het een belangrijk pelgrimsoord, waar zich jaarlijks vele Egyptenaren verzamelden om het festival van de God et eren. In de tempel zien we zwaar gebeeldhouwde en beschilderde rekiëfs en tevens de beroemde koningslijst. Achter de tempel ligt het Osireïon, waar volgesn de legende het hoofd van Osiris was begraven.

Vervolgens rijden we naar Dendera, het belangrijkste centrum van de vroegere kultus ter ere van Hathor, de koegodin die samen met haar gemaal Horus en hun zoon Ihy de zogenaamde triade van Dendera vormden. Tenslotte zetten we koers naar Luxor, waar we overnachten in een hotel.

Dag 7 en 8 Luxor
Tijdenws ons verblijf in Luxor hebben we twee uitgebreide exkursies op het programma staan. Hierbij worden we vergezeld door een Egyptisch gids.

In Karnak bezoeken we de tempel van de God Amun, die door haar omvang en schoonheid ongetwijfeld tot de meest indrukwekkende monumenten behoort. Ook zullen we de eveneens aan Amun geweide Luxor-tempel bezichtigen in het stadje zelf.

De tweede exkursie brengt ons naar de westoever van de Nijl, waar de necropolis van het vroegere Thebe ligt. Hier vonden vele farao's uit de 18e en 19e dynastie een laatste rustplaats en lieten zij hun dodentempels aanleggen.

In deze dodenstad bezoeken we het dal der koninginnen en koningen, waar we behalve natuurlijk het graf Titanchamun ook andere graven zullen bekijken. Verder gaan we naar de terrassentempel van koningin Hatsjepsut en stoppen we bij de kolossen van Memnon.

Gedurende de tijd die we in Luxor doorbrengen bestaat er voldoende gelegenheid zelfstandig nog amdere dingen te bezichtingen, zoals bijvoorbeeld het prachtige Luxor-museum. De beide excursies vinden namelijk 's ochtends plaats, zodat de middag vrij te besteden is.

Dag 9 en 10 Domatocht over de Nijl
De komende twee dagen enachten brengen we op de Doma door. We beschikken over een grote motorboot met een eenvoudige sanitaire voorziening (die altijd verstopt is). Er is veel ruimte aan dek om t ekunnen zonnen en te slapen. Bovendien is er hutakkommodatie voor diegenen die extra comfort op prijs stellen. Dit is niet bij de prijs inbegrepen. Nadat je de hut geboekt hebt blijkt deze erg benauwd en stik het van de muggen.

Tijdens de tocht doen we de tempel van Horus in Edfu aan, die zeer goed in takt is gebleven. Ook doen we Kom Ombo aan, waar de heuveltop gebouwde tempel van de goden Haroëris en Sobek uitziet over de Nijl.

Dag 11 en 12 Aswan
Als we de ochtend van de Doma stappen hebben we de verdere dag en de daarop volgende twee dagen om Aswan te verkennen, waar het 's middags 60 graden Celsius wordt. Er staan twee exkursies naar de bezienswaardigheden rond Aswan op het programma.

Eén daarvan leidt ons per felukka naar Lord Kitchener's eiland met een botanische tuin. Vervolgens bezoeken we het Mausuleum van de Aga Khan en het op het Elephantine-eiland gelegen museum.

Tijdens de tweede exkursie brengen we een bezoek aan de granietgroeve van Aswan., waar in vroeger tijden het graniet gewonnen werd dat men o.a. voor obelisken en beelden gebruikte. De voornaamste bezienswaardigheid hier is de onvoltooide obelisk. Verder rijden we over een oude dam uit 1902 naar de nieuwe Hoge Dam uit 1970. Vanaf deze plaats hebben we een prachtig uitzichtover aan de ene kant het eerste katarakt in de nijl en aan de andere kant van het Nassermeer, een 500 kilometer lang stuwmeer dat zich na de aanleg van de Hoge Dam vormde.

Op beide exkursies krijgen we uitleg van een Egyptische gids. De avonden zijn vrij te besteden en we overnachten in en hotel in Aswan.

Verder is er in Aswan een leuke markt en gaan we 's avonds op uitnodiging van de kapitein van de boot bij hem aan huis uit eten.

Dag 13 Abu Simbel en Aswan vrij verblijf
Deze dag maken we een excursie naar Abu Simbel per bus. We vertrekken 's ochtends vroeg per bus door de woestijn naar Abu Simbel. Daar heeft u ruimschoots de gelegenheid (ongeveer twee uur) om de twee tempels te bezichtigen. De rest van de dag vrij verblijf in Aswan.

Dag 14 Langs de Nijl naar Luxor
Vandaag keren we langs de Nijl terug naar Luxor, waar we de rest van de dag vrij kunnen besteden. Verder gaan we eten bij Abu Bakker (een boer op het land).

Dag 15 Tocht naar de Rode Zee
Vervolgens verlaten we de groene Nijl-vallei en doorkruisen we de Arabische woestijn richting Rode Zee. Hoewel het landschap nu dor en levenloos is geworden, is de aanblik van de bergachtige omgeving toch verrassend en boeiend.

In de loop van de middag bereiken we Hurghada, waar men de rest van de middag kan gaan zwemmen, snorkelen of duiken.

Dag 16 Bootexkursie Rode Zee
Met een vissersboot varen we naar de enkele voor de kust liggende eilanden, waar zich in de buurt vele zeer prachtige koraalriffen bevinden, met beeldschone vissen en kleurrijke koralen. Er is volop gelegenheid tot snorkelen, zwemmen of vissen. Op één van de eilanden met een fraai zandstrand gaan we aan land. Een smakelijke lunch is bij de exkursie inbegrepen. In de namiddag komen we weer terug in Hurghada, waar we kennis maken met vissende nomaden. De vrouwen dragen prachtige versieringen (muntjes) voor hun gezicht. Eindelijk eens geen bedelende en allesverkopende Egyptenaren.

Dag 17 Overtocht Rode Zee
's Ochtends vertrekken we met een motorboot vanuit Hurghada in de richting van het Sinaï-schiereiland. Terwijl Van Puffelen (reisleider) nog net heeft gezegd nooit zeeziek te zijn, is hij de eerste die aan boord over zijn nek gaat bij de eerste golven van de Rode Zee. Hij is niet de enige die dag. In de loop van de middag bereiken we St. CAterina waar we zullenovernachten in een hostel.

Dag 18 Beklimming Mozesberg, naar Nuweiba
Voor het aanbreken van de ochtend beginnen we aan de beklimming van de Mozesberg, die 715 meter uitsteekt boven het klooster. Na ongeveer drie uur bereiken we de top (2285m.) waar we getuige zullen zijn van de befaamde zonsopgang.

Na afdaling van de berg bezichtingen we het o p1570 meter hoogte gelegen St. Catherina klooster, als die niet gesloten is (zoals bij ons). Het werd gesticht in de 6de eeuw gesticht en is genoemd naar de Egyptische martelares Catherina. Haar lichaam werd 300 jaar na haar dood gevonden door monniken van het nabij gelegen klooster op de hoogste berg van de Sinaï (2642 meter), die voortaan Catherinaberg werd genoemd.

Hierna gaan we naar ons hotel in Nuweiba.

Dag 19 Vrij verblijf in Nuweiba
U heeft hier de mogelijkheid te zonnen aan het uitgestrekte strand en te snorkelen in de Golf van Aqaba. Het verblijf aan het strand vormt een zeer ontspannen afsluiting van uw vacantie in Egypte. Er bestaat de mogelijkheid om tijdens deze dagen een facultatieve jeeptocht te maken door het indrukwekkendse Sinaï-landschap. Vervolgens maken we een "wandeling" door de Coloured Canyon.

Dag 20 Vertrek naar Cario
's Middags vetrekken we naar Cairo, waar we aanhet begin van de avond aankomen. We rijden hierbij een groot deel van de dag langs het Suez-kanaal op.

Dag 21 Cario vrij verblijf
Nadat we zijn teruggekeerd in Cairo is er nog voldoende gelegenheid om bijvoorbeeld het museum (nogmaals) te bezoeken of te gaan winkelen op de Khan el-Khalili, de grootste bazaar in de stad. Zo gaan wij nogmaals naar de pyramides van Gizeh om deze bij zonsopkomst te zien. Omdat het terrein voor zonsopkomst is afgesloten, laten we ons via een "mannetje" verleiden tot een paardrijtoer. Hij weet een weg (via een kerkhof) om op tijd de piramides bij zonsopkomst te zien. Ondanks dat niet iedereen op een paard durft komen we toch op tijd op de juiste plaats, al kost dat wel een videorecorder, die in het woestijnzand valt om het paard van Martin zonodig even moet rollen.

Dag 23 Istanbul - Amsterdam
's Ochtends vroeg transfer naar het vliegveld en vertrek naar Amsterdam.
Copyright © 2006 Auteur: Cross Country Hillegom Laatste wijziging: 31 december 2006